Een hond groeit gemiddeld tot het eerste jaar. Kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50% van hun eindgewicht behalen. Grote tot zeer grote rassen mogen dezelfde periode slechts 20/25% van hun eindgewicht realiseren.
Aan de hand van de groeicurve kunt u zien hoe zwaar uw pup gaat worden. Zet de leeftijd ten opzichte van het gewicht en kijk waar de groeicurve uitkomt. Als u deze pagina uitprint kunt u het groeiverloop van uw pup bijhouden.
Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn. Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar). Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar). Zeer grote honden groeien door tot ze 24 maanden zijn (2 jaar).
Je als vuistregel bij pups aan de grootte en dikte van de poten kunt zien hoe groot ze zullen worden. De meeste problemen met honden worden veroorzaakt doordat mensen het te veel menselijke eigenschappen toelichten. De hondenpoot bestaat uit een duimsteen, een teenbal, twee zoolballen en drie voetwortelballen.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Terwijl kleine hondenrassen reeds met acht maanden volgroeid zijn, groeien middelgrote honden tot een jaar lang. De grote rassen hebben anderhalf jaar nodig en de reuzenrassen zelfs twee jaar om hun uiteindelijke gewicht te bereiken. Een tekkel weegt bij zijn eerste verjaardag 25 keer zoveel als bij zijn geboorte.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Een kleine hond heeft bijvoorbeeld ongeveer de helft van zijn groei bereikt na 4 maanden en driekwart van zijn groei na 6 maanden. Ter vergelijking: een grote rashond heeft waarschijnlijk de helft van het volledige gewicht bereikt na 5 maanden en driekwart na 9 maanden.
Sommige honden worden dan ook helemaal hyperactief en gaan rennen, springen, bijten, grommen. Dit wordt ook wel de gekke 5 minuten genoemd. Dit gedrag komt door oververmoeidheid en overprikkeling. Een pup kan dan zeer druk lijken, maar in feite is hij oververmoeid.
Snelle groei kan bijvoorbeeld leiden tot botproblemen, zoals elleboogproblemen of groeipijn. Het is dus belangrijk dat een groeiende pup niet te veel voeding krijgt en dat de voeding ook uitgebalanceerd is.
Vier tot zes maanden
Pups groeien zo snel gedurende deze periode dat je elke dag veranderingen opmerkt. Je pup kan je niet alleen testen en uitdagen, maar dit is ook de periode waarbij ze ontdekken waar ze staan in de rest van de roedel. Er wordt wat gekibbeld en gevochten, dit doen ze om dominantie te bepalen.
Er is geen officiële definitie van hoe groot honden moeten zijn om als middelgroot te worden beschouwd. Dit is daarom volledig aan jou! Meestal worden honden met een schouderhoogte tussen de 30 tot 50 cm als middelgroot beschouwd. Alles wat kleiner is, zijn kleine hondenrassen.
Binnen plassen en poepen is een ruimteprobleem. Je pup/hond heeft geleerd om op de verkeerde plaats zijn behoefte te doen. Het binnen plassen en poepen wordt al gauw een slechte gewoonte omdat honden een sterke voorkeur ontwikkelen voor locatie, ondergrond en geur met betrekking tot een (binnen)toilet.
Een pup groeit ongeveer 10% per dag. Na 10 dagen moet het geboortegewicht verdubbeld zijn en na 20 dagen 3,5-4 keer het geboortegewicht. Om dit goed te monitoren moeten de pups de eerste week 2 keer per dag (elke 12 uur) worden gewogen. De weken daarna is 1 keer per dag voldoende.
Maar de puppytijd is voorbij voordat je het weet! Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden.
Net als kinderen hebben ook puppy's grote eetlust - al dat rondrennen en groeien kost veel energie! Daarom raad ik je aan om je puppy zeker 3 keer per dag eten te geven. Eens je pup een beetje ouder is, rond de 6 maanden, kan je overstappen op 2 maaltijden per dag.
Kleine honden kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden oud langzaam overstappen op voer voor volwassen of 'adult' honden. Honden van middelgrote rassen zullen moeten gaan overstappen als ze één jaar oud zijn. Grote en zeer grote rassen krijgen puppy- en juniorvoer totdat ze twee jaar oud zijn.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
We raden je aan om van puppybrokken naar de volwassen-variant te gaan als je hond fysiek volwassen is. Voor de meeste honden geldt dat ze rond 11 maanden fysiek volwassen zijn, maar dit verschilt per ras en per hond. Hét ideale moment voor de overstap bestaat dus niet.
Omdat niet ieder ras even lang puppy is, blijkt het moment van omschakelen naar volwassen voeding voor ieder ras anders. Wat u kunt aanhouden is 12 maanden op puppyvoer en daarna overstappen op een 'volwassen' voeder. Soms wordt bij grote rassen aangeraden al op een half jaar over te stappen op een volwassen voer.
Ongeveer 20-40 gram per kg lichaamsgewicht, kleine en actieve honden hebben vaak meer nodig. Hoeveel maaltijden per dag? 6- 12 maanden: 2 keer per dag. Wij adviseren 2 maaltijden per dag.