Meestal is de navelstreng al na drie minuten uitgeklopt: je voelt dan geen pulsaties meer (de hartslag van de baby) in de navelstreng. Na drie minuten kan er dus al gezondheidswinst zijn! Maar het uitkloppen kan ook langer duren, soms zelfs tot enkele uren.
Navelstreng laten uitkloppen
Zolang je de hartslag van je baby nog voelt in de navelstreng, vindt er nog uitwisseling plaats. Er bestaat ook een mogelijkheid om te wachten totdat de navelstreng is uitgeklopt. Dit duurt ongeveer 3 minuten en levert je baby grote voordelen zoals extra ijzer en rode bloedcellen op.
Wat ook mooi is, is dat je de hartslag vaak nog in de navelstreng kunt voelen kloppen. Ondanks dat je kindje al geboren is zijn jullie toch nog verbonden. Na het laten uitkloppen bindt de verloskundige de navelstreng af zodat jij of je partner deze door kan knippen.
Maar er gaan steeds meer stemmen op om daar iets langer mee te wachten. In de meeste Westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na 30 tot 60 seconden af te klemmen.
Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Als je de navelstreng dus niet direct doorknipt, heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.
Soms heb je door een buikaneurysma klachten in de buik of rug. Je kunt pijn hebben of een kloppend gevoel in de buik. De verwijde slagader drukt dan tegen de zenuwen of organen in de buurt van het aneurysma. Soms zijn deze klachten een teken dat het aneurysma snel groeit.
Een aneurysma in de buikaorta gaat meestal niet gepaard met symptomen. Tijdens medisch onderzoek kunnen u of uw arts een kloppend gevoel waarnemen in het midden van of onder in de buik.
U merkt meestal niets van een verwijde buikslagader. Sommige mensen hebben wel klachten, zoals vage buikpijn of rugpijn. Ook voelen sommige mensen de slagader kloppen in hun buik.
Bij een lotusbevallig is dit 3-5 dagen en bij een gewone bevalling 6-7 dagen, maar soms kan dit ook langer duren. De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een baby waarbij de navelstreng gelijk bij de geboorte is doorgeknipt.
De navelstreng wordt afgeklemd omdat er anders een open verbinding is tussen de bloedvaten van je kindje en de buitenwereld en zou je kindje bloed blijven verliezen.
Gemiddeld wordt de placenta (moederkoek) binnen 15 minuten geboren. Meestal krijg je een flinke nawee en moet je nog één keer persen en dan voel je de placenta komen. In een liggende houding is het soms nodig dat de verloskundige even flink meedrukt op je buik om de moederkoek geboren te laten worden.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Meteen valt op dat er weinig onderzoek gedaan is naar de voor- en nadelen van het opzetten van een muts vlak na de geboorte. We weten dat een pasgeboren baby moeite heeft om zijn warmte zelf te reguleren, en dat er inderdaad heel wat warmte via de hoofdhuid verloren kan gaan.
Een halve lotusbevalling
In plaats van een lotusbevalling kan je er ook voor kiezen om de navelstreng pas door te knippen nadat de placenta geboren is. Bijvoorbeeld na een uur, een paar uur, een dag of wanneer het voor jou goed voelt. Dit heet een halve lotusbevalling.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is. Indien nodig kijkt een kinderarts na de bevalling uw kind na.
Doordat de navelstreng niet wordt doorgeknipt, blijft de baby verbonden aan de placenta. Wanneer ouders niet kiezen voor een lotusbevalling, wordt de navelstreng vaak een paar minuten na de bevalling doorgeknipt. Wie kiest voor een halve lotusbevalling, gaat voor een middenweg.
Gwendolyn wil graag in bad bevallen en zoveel mogelijk een hand-off bevalling – met alleen steun of ingrijpen wanneer zij dat wil of als het medisch noodzakelijk is. Ze vindt een verloskundige die haar in deze aanpak steunt. Met succes: Gwendolyn krijgt haar droombevalling.
In het American Journal of Obstetrics & Gynecology schrijven de onderzoekers dat het eten van de placenta geen effect heeft. "Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de voedingsstoffen en hormonen in de placenta na de geboorte nuttig zijn voor de moeder", is te lezen in het verslag.
Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.