Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Volgens het Voedingscentrum kun je afgekoelde aardappelpuree tot twee dagen in de koelkast bewaren. Liever langer bewaren? In de vriezer blijft de puree zeker tot drie maanden goed. Schep hiervoor de aardappelpuree over in een luchtdicht bakje.
Puree op voorhand maken en daarna weer opwarmen is geen enkel probleem hoor. Er zijn verschillende manieren. Wat ik persoonlijk het makkelijkst vind is een beetje melk opwarmen in een steelpannetje en daar de koude puree bijdoen. Warm de puree op een zacht vuurtje voorzichtig op, en vergeet niet geregeld te roeren.
Laat de puree afkoelen en doe hem over in een diepvries- en magnetronbestendige bakje en vries na het afkoelen in. Bewaartijd 1 à 2 maanden.
Aardappel(puree)poeder heeft een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), maar is mits kurkdroog vrijwel onbeperkt houdbaar. Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Gooi het niet weg. Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Stop de aardappelen in een potje en dek af.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Ik warm de puree op in een bodempje warme melk, op een zacht vuurtje.
Als je een mixer of keukenmachine gebruikt, komt er te veel zetmeel vrij waardoor je puree plakkerig wordt. Een aardappelstamper vergt meer moeite, maar geeft een beter resultaat.
bereidingstip:Puree kun je van tevoren bereiden.
Ideaal is om de puree een dag op voorhand al in de koelkast te zetten zodat hij kan ontdooien.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Net verse aardappelen
"Niemand beveelt aan om dagelijks aardappelpuree te eten, zeker niet uit een pakje", zegt Foodwatch. De organisatie wijst erop dat de puree van Maggi ongezonde toevoegingen bevat zoals zout, vet, suikers en diverse toevoegingen.
Zo verwarm je aardappelpuree het best in de magnetron
Doe de puree in een geschikte kom of schaal en giet er een lepel room bij. Bedek strak met magnetronfolie, zet de magnetron op de helft van zijn vermogen en zet 'm aan voor 1 minuut.
Vitamines: Diepvriesgroenten bevatten evenveel vitamines als verse producten. De vers geoogste groenten gaan meteen van het veld naar de fabriek. Daar worden ze in een recordtempo verhit op 85graden, afgekoeld, gepureerd en diepgevroren. Zo gaan er nauwelijks vitamines en mineralen verloren.
Goed afgedekt kun je een ovenschotel zeker een of twee dagen bewaren in de koelkast voordat je hem afbakt.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Aardappelgratin kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt afgekoelde aardappelgratin ook in stukken snijden, in goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes invriezen en zo ongeveer 3 maanden bewaren.
Je kunt aardappelen in de koelkast bewaren als je thuis geen koele, donkere plek hebt. Doe dit alleen voor aardappelen om te koken en niet bij de aardappelen die je wilt frituren of bakken.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Door ze tweemaal te koken, verdwijnen niet alleen de vitamine C, maar ook andere waardevolle voedingsstoffen. De beste manier is ze goed te spoelen, water aan de kook te brengen en ze pas dan in het water te leggen om ze verder te garen. Dezelfde methode geldt voor geschilde aardappelen.