Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Zolang je last hebt van stuwing, kan je een strakke bh dragen.
Koop je een voedingsbh vanaf week 36 van je zwangerschap óf als je net bevallen bent? Kies dan een voedingsbh die goed zit op het laatste haakje. Wanneer je omvang en stuwing afneemt kan je eenvoudig de bh wat strakker zetten.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Maak je je toch ongerust over je melkproductie of over je babytje, bel dan even met een lactatiekundige. Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
Koude kompressen kunnen de pijn ook verlichten tussen de voedingen door. Vlak voor het voeden is het beter als de borsten warm zijn. Drinkt je baby de borst niet voldoende leeg, kolf dan nog verder melk af na de voeding. Dat helpt om verstopte melkkliertjes en borstontsteking te voorkomen.
Geef je borstvoeding, dan merk je daar in eerste instantie meestal nog niet zo veel van, omdat je borsten nog gevuld zijn met opgezette melkklieren. Maar zodra je stopt met voeden, of als je besluit geen borstvoeding te geven, slinkt het klierweefsel en worden je borsten vanzelf zachter en slapper.
Voordelen van verschillende zwangerschapsbeha's
Het is lastig te voorspellen hoezeer je borsten gaan veranderen tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode, omdat het lichaam van iedere vrouw uniek is en op een andere manier verandert: sommige moeders groeien maar één cupmaat, en anderen drie of meer.
Je koopt een voedingsbeha dus al in je zwangerschap, en niet pas als je start met borstvoeding geven. De belangrijkste reden om voor een speciale zwangerschaps- of voedingsbeha te kiezen is echter het materiaal en de pasvorm. Zwangere of borstvoedende borsten zijn namelijk veel gevoeliger en kwetsbaarder.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
De naweeën dienen om de baarmoeder weer te laten krimpen tot de oorspronkelijke grootte: het duurt ongeveer 6 weken tot de baarmoeder weer zijn normale grootte heeft! Naweeën zijn vaak de eerste dagen het pijnlijkst, daarna nemen ze in kracht af.
Volgens kenners gaat een bh ongeveer 6 tot 10 maanden mee. Dit ligt natuurlijk wel aan de kwaliteit. Een duurdere bh van een lingeriewinkel zal over het algemeen langer meegaan dan een goedkoper alternatief van bijvoorbeeld een kledingwinkel. Daarnaast ligt het ook aan hoe goed je ermee omgaat.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo'n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn.
De kraamtijd duurt ongeveer 6 weken. In deze periode herstellen de meeste vrouwen goed van de lichamelijke klachten. Het ontzwangeren duurt ongeveer 9 maanden.
Als de bh omvang goed strak aansluit kan je borst niet in de loop van de dag omlaag zakken. Zo zorg je voor een optisch gelijk effect tussen je beide borsten.
Probeer achterover leunend borstvoeding te geven.
Voeden in een achterover leunende, of liggende, houding kan helpen, omdat het je baby meer controle geeft. Hij kan het tempo bepalen en zijn hoofd optillen als je stroom te snel voor hem is.
Tip: gekneusde koolbladeren
Laat je partner snel een witte of groene kool halen, was de hele koolbladeren, snij de harde nerf eruit en kneus het blad door er bijvoorbeeld met een fles over te rollen en de sappen vrij kunnen komen. Leg daarna een heel blad aan op de gespannen borst en herhaal dit 3 x per dag 20 minuten.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.