Bambu is de basis voor een heerlijke drank, als alternatief voor koffie. Deze 100% natuurlijke koffievervanger wordt gemaakt van chichorei, turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels. Je kunt de drank bereiden door één koffielepel Bambu op te lossen in een kopje heet water.
Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger die geen cafeïne bevat en dus helemaal geen invloed heeft op je slaappatroon. Het bevat daarnaast een hoog kaliumgehalte en heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Het is een ideaal alternatief voor wie maagklachten krijgt door koffie.
Cichorei stond al sinds de oudheid bekend om zijn waardevolle eigenschappen. De wortel van deze plant is een uitstekende bron van inuline, een natuurlijk prebioticum, waardoor het de immuniteit van het lichaam versterkt, de darmen beschermt en helpt bij het verwijderen van gifstoffen.
Matcha. Matcha is een goed en vooral gezond alternatief voor koffie. De gemalen groene thee komt oorspronkelijk uit China, maar het zijn de Japanners die we moeten bedanken voor het verfijnen van het productieproces. Zij importeerden de bladeren in de 12de eeuw en stelden het bereidingsproces van de thee op punt.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie.Acrylamide vergroot de kans op kanker. Er is geen onderzoek gedaan naar het drinken van cichorei en kanker. Het is daarom lastig om te bepalen hoeveel chicorei je veilig kunt drinken.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
In tegenstelling tot een prebioticum (goede darmbacteriën) levert een prebioticum zelf geen echte bacteriën. Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën.
Cichorei werd vroeger wel als groente gegeten. Tegenwoordig kennen we de gecultiveerde groentesoorten witlof en andijvie beter. Deze soorten komen uit dezelfde familie als cichorei. Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied.
Cichorei kent een lange geschiedenis wat betreft het gebruik als heilzaam kruid. Het zou vooral waardevol zijn vanwege het opwekkende effect op de lever en het spijsverteringsstelsel.
Goed voor het bindweefsel
Zo zorgt het voor een soepele en elastische huid maar ook voor soepele pezen, bloedvaten, kraakbeen, botten, urinewegen en geslachtsorganen. Bovendien zorgen mineralen in bamboe ervoor dat calcium daadwerkelijk door de botten wordt opgenomen.
Waar katoen de landbouwgrond vaak uitput, maakt bamboe de grond juist beter! In die zin is bamboekatoen dus een meer ecologisch verantwoorde keuze. Doordat bamboe van nature schimmelwerend is en er bij de verbouwing weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn, is bamboekatoen ook hypoallergeen.
Bamboe is een veelzijdige en zeer voedzame plant die onder andere silicium, kalium en eiwitten bevat. Het is goed voor de huid, gewrichten, bindweefsel en al het hoornvlies. Bamboe bevat prebiotische oligosacchariden, die de goede darmbacteriestam voeden en de bloedsuikerspiegel verzachten.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk | NTvG.
Het is een natuurlijke zoetstof en een probioticum en is daarom goed voor onze spijsvertering. Een ander onderzoek wees uit dat cichorei ook een gunstige invloed heeft op het LDL of wel het 'slechte' cholesterol en dat het helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor verkleint het risico op diabetes.
De voordelen van filterkoffie
Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.