De rechter kan de verhuurder dwingen om het slechte onderhoud te repareren. Doet de verhuurder dit niet? Dan krijgt de verhuurder een boete van de rechter. U kunt de rechter ook vragen het huurcontract aan te passen.
Uw verhuurder moet het gebrek repareren of oplossen. Gaat het om een spoedgeval, bijvoorbeeld een lekkage? Dan moet uw verhuurder meestal snel een oplossing of noodvoorziening regelen. Als er geen spoed bij is, geef uw verhuurder dan in ieder geval 6 weken de tijd om het gebrek te repareren.
Als je verhuurder zich niet aan een bepaalde verplichting houdt, dan is het belangrijk om een ingebrekestelling te sturen. Je staat dan namelijk sterker in je recht als de verhuurder de afspraken niet blijft nakomen. Na de ingebrekestelling kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een schadevergoeding te eisen.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
Dan kunt u naar de kantonrechter gaan. Als wij uw klacht gegrond hebben verklaard, staat u sterk in een rechtszaak. De rechter kan uw verhuurder wél verplichten om uw klacht op te lossen. Vraag tijdig bij de kantonrechter binnen hoeveel weken u uw procedure moet starten.
U kunt een klacht indienen over het gedrag van uw verhuurder, een van zijn medewerkers of een bedrijf dat voor uw verhuurder werkt. Bijvoorbeeld: Uw verhuurder houdt zich niet aan afspraken. U voelt zich beledigd of bedreigd door uw verhuurder.
Hoelang duurt uithuiszetting? Wanneer de rechtbank deze procedure eenmaal in gang zet, duurt dit minimaal een maand. Maar de daadwerkelijke uithuiszetting kan tot wel 6 maanden duren. De verhuurder mag jouw woning tijdens deze procedure niet ontruimen.
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
In principe geldt dat schade aan de persoonlijke eigendommen van de huurder niet door verhuurder vergoed hoeft worden. Maakt de huurder schade (NB: normale slijtage daargelaten) aan muren, vaste apparatuur of wanden, dan kun je de herstelkosten vaak bij hem verhalen.
Herstellingen tijdens de huurperiode en schilderwerken bij einde huur zijn ten laste van de verhuurder bij normale slijtage (bv. door ouderdom). Schilderen bij verlaten huurwoning is ten laste van de huurder als er sprake is van schade zoals krassen, vlekken, moeilijk overschilderbare kleuren.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Kan ik als huurder de huur inhouden? Ja, in sommige gevallen kan je als huurder de huur een tijdje inhouden. Bijvoorbeeld als de verhuurder weigert om achterstallig onderhoud te verrichten. Je kan de huur alleen opschorten, dat wil zeggen dat je die later alsnog moet betalen.
Begrip. Kleine herstellingen zijn herstellingen die geen omvangrijke werkzaamheden of hoge kosten met zich meebrengen.
Volgens de wet is de huurder aansprakelijk voor alle schade die aan de huurder kan worden toegerekend. De huurder moet die schade aan de woning herstellen. De woning moet teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat (met uitzondering van normale slijtage ontstaan tijdens de huurperiode).
Enkelglas als gebrek aan woning
De Woonbond wil dat enkelglas als een gebrek aan de woning gaat worden gezien. Het valt dan onder de onderhoudsplicht van de verhuurder om dit te vervangen. Doet de verhuurder dat niet, wordt de huur verlaagd totdat de verhuurder wél in beweging komt.
Wat als de huurder schade aanricht aan de woning? De huurder moet de woning beheren 'als goede huisvader', zodat hij ze op het einde van de huur kan teruggeven in haar oorspronkelijke staat, zoals opgetekend in de plaatsbeschrijving.
De huurder is aansprakelijk voor schade aan de verhuurde zaak die is ontstaan door een hem toe te rekenen tekortschieten in de nakoming van een verplichting uit de huurovereenkomst (art. 7:218 lid 1 BW). Schadeplicht in het huurrecht kan zowel voor de huurder als de verhuurder ontstaan.
Schriftelijk opzeggen
Volgens de wet moet u een huurcontract opzeggen via een aangetekende brief. U krijgt dan bewijs dat de brief is verstuurd en ontvangen. U kunt onze voorbeeldbrief huur opzeggen gebruiken. U hoeft geen reden te noemen voor het opzeggen.
Dringend eigen gebruik
Als de verhuurder de woonruimte zelf dringend nodig heeft, kan hij de huur opzeggen en de rechter vragen de huur te beëindigen. De verhuurder moet dan aannemelijk maken dat hij de woonruimte zo dringend nodig heeft, dat niet van hem kan worden gevergd dat de huur nog langer duurt.
Een woning verbouwing duurt tussen de paar weken tot ongeveer 2 jaar (grote renovatie waarbij alle ruimten worden vernieuwd). Een kleinere renovatie kan in 3 tot 6 maanden worden afgerond, een uitbouw 4 à 8 weken en een kleine verbouwing nog korter. Veel mensen onderschatten hoe lang een verbouwing duurt.
Als huurder sta je in voor kleine herstellingen in het kader van het dagelijks gebruik van de woning zoals het herstellen van het toilet, het ontstoppen van de gootsteen en bladeren uit de dakgoot halen. Voor het onderhoud van verwarmingsketel en boiler, enz. moet je dan als huurder wel instaan.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
– Alle kosten verbonden aan de uithuiszetting zijn ten laste van de huurder. – De Gerechtsdeurwaarder zal proberen om deze kosten volledig te recupereren bij de huurder (desnoods door het leggen van beslag op een voertuig, loonbeslag, etc.).
Bij een 'uithuiszetting' wordt de inboedel vaak letterlijk op straat gezet, waarna die gemeentediensten de inboedel ophalen. De kosten van betekening en uithuiszetting zijn voor de huurder. Maar dat is theorie. In de praktijk zal de eigenaar de kosten bijna altijd betalen omdat de huurder ze toch niet kan dragen.