De term wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar Oostenrijk-Hongarije, een dubbelmonarchie die bestond van 1867 tot 1918.
Als een van de verliezers van de Eerste Wereldoorlog werd Oostenrijk-Hongarije in 1918 door de overwinnaars, de geallieerden, in kleinere gebieden opgedeeld. Uit Oostenrijk-Hongarije ontstonden 3 landen; de (sterk verkleinde) staten Oostenrijk en Hongarije (die dus nu van elkaar gescheiden werden) en Tsjechoslowakije.
Politiek. Oostenrijk was oorspronkelijk een unitaire staat, maar werd opgesplitst in twee delen in 1867. Deze politiek heet dualisme. Dit was nodig, omdat de Hongaren steeds nadrukkelijker om autonomie vroegen en de macht van het immense rijk taande.
Nadat de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije Frans Ferdinand en zijn vrouw gravin Sophie Chotek op 28 juni 1914 in Sarajevo waren doodgeschoten door de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip, stelde keizer Frans Jozef van Oostenrijk-Hongarije, met steun van zijn bondgenoot het Duitse Keizerrijk, voor het juli- ...
28 en 29 juli 1914: Oostenrijk-Hongarije valt Servië aan, oorlog dreigt voor heel Europa. Precies een maand na de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo, verklaart Oostenrijk-Hongarije Servië de oorlog.
Zo had Duitsland een bondgenootschap met Oostenrijk-Hongarije en Italië, ook wel de Triple Alliantie genoemd. Aan de andere kant had je Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland die de Triple Entente sloten.
In 1876 ontstaat de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije, waarbij Hongarije een zelfstandig koninkrijk binnen het Habsburgse land vormt. Franz Joseph was zowel keizer van Oostenrijk alsook koning van Hongarije. De dubbelmonarchie of Donaumonarchie zou na de Eerste Wereldoorlog uiteenvallen.
In Sarajevo vermoorden Servische nationalisten de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie. Tijdens een bezoek aan de stad lost de Bosnisch-Servische Gavrilo Princip twee dodelijke schoten op het echtpaar. Gavrilo Princip wordt gearresteerd. Sarajevo, 28 juni 1914.
Het Slowaaks (Slovenský jazyk) is één van de West-Slavische talen; het wordt gesproken in Slowakije, Tsjechië, Servië (in de regio Vojvodina, waar het Slowaaks ook officieel erkend is), in verder in Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Roemenië.
Aanvankelijk werd het geannexeerde Oostenrijk nog aangeduid als Land Österreich, maar op 14 oktober 1938 werd de naam in Ostmark veranderd. Deze naam verwees naar de middeleeuwse Oostmark die het zuidoostelijke grensgebied van het Heilige Roomse Rijk had gevormd.
Het koninkrijk Hongarije
De Slag bij Mohács (1526) luidde een 150 jaar durende Turkse bezettingstijd in, waarbij het land uit drie delen kwam te bestaan.
Ze kregen de heerschappij over het aartshertogdom Oostenrijk en het hertogdom Stiermarken. Verdere gebiedsuitbreidingen in het oosten en het verlies van de oude Habsburgse bezitting in Zwitserland, verplaatsten het centrum van de Habsburgse macht naar de Oostenrijkse landen.
Oostenrijk wordt het eerst genoemd in het jaar 996, in een oorkonde van Otto iii (980-1002). Hij noemt een gebied ten oosten van het hertogdom Beieren daarin Ostarrîchi 'oostelijk gebied, domein', mogelijk als vertaling van het Latijnse Marchia orientalis 'oostelijk grensland'.
Op 5 oktober 1908 wordt Bosnië en Herzegovina geannexeerd door Oostenrijk-Hongarije. Deze annexatie blijkt grote gevolgen te hebben voor de gehele regio. Bosnië en Herzegovina viel sinds 1463 onder het gezag van het Ottomaanse Rijk.
Op 28 juni 1914 wordt de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz-Ferdinand in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vermoord door een Servische nationalist. Na een ultimatum verklaart Oostenrijk Servië de oorlog.
WENEN, 21 november - Na een bewind van 68 jaar is vandaag op 86-jarige leeftijd keizer Frans Jozef 1 van Oostenrijk, koning van Hongarije, overleden. Hij wordt opgevolgd door zijn 29-jarige achterneef Karl.
Het Habsburgse rijk, dat bestond uit het huidige Oostenrijk, Hongarije, Bosnië, Kroatië, Tsjechië, Slovenië, Slowakije en delen van onder andere Italië, Polen, Roemenië en Oekraïne, was in de Eerste Wereldoorlog uiteengevallen in brokstukken.
Het Habsburgse Rijk bestond maar liefst zeshonderd jaar en het bestuurlijk centrum zetelde in Wenen. Het was een immens rijk, een lappendeken van verschillende landen en volkeren.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
Op 3 augustus verklaarde Duitsland Frankrijk de oorlog en kreeg België een ultimatum om de Duitse troepen doorgang te verlenen naar de Franse grens. Dat werd geweigerd. Een dag later vielen de Duitsers België binnen en verklaarde het Verenigd Koninkrijk Duitsland de oorlog. De Eerste Wereldoorlog was nu echt begonnen.
Na Tweede Wereldoorlog werd Hongarije een republiek binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie in 1989 werd het land een zelfstandige republiek.