1 tot 2 minuten meebakken, roerbakken, wokken of koken volstaat, en dan is de taugé nog heerlijk knapperig.
Je kunt taugé het beste kort koken of bakken om de vitamines te behouden. De kooktijd is dus 0,5 tot 1 minuut. Taugé roerbakken duurt 1-2 minuten. Je kunt de groente ook in de magnetron bereiden in 2 tot 3 minuten.
Roer ze vaak met een houten spatel terwijl ze bakken, anders worden ze niet gaar. Ze zijn klaar als ze doorschijnend en goudbruin beginnen te worden . Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Wees echter voorzichtig dat u ze niet te lang kookt, anders worden ze papperig.
Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Omdat ze niet gekookt hoeven te worden, zijn sommige recepten voor ingeblikte taugé verrassend eenvoudig te bereiden. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan een smakelijke salade met paprika, edamame en koolsalade in een dressing van pindakaas, sojasaus, azijn en olie .
Spoel de spruitjes grondig af onder koud, stromend drinkwater om ze schoon te maken .
Taugé is op veel manieren gezond, van de hoge concentraties vitamine C en K tot de eiwitten en vezels die ze hun kenmerkende crunch geven. Ze bevatten ook foliumzuur, mangaan, fosfor en ijzer. Hier zijn enkele voordelen die u kunt krijgen door taugé aan uw dieet toe te voegen.
Taugé is rijk aan vezels
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Als je de taugé blancheert, voel je de mollige en knapperige textuur . Het is netjes met alleen zout, en het is goed voor bibimbap of als bijgerecht voor kinderen.
Spruiten zijn een bekende bron van door voedsel overgedragen ziekten. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem dienen rauwe spruiten van welke soort dan ook te vermijden (inclusief alfalfa, klaver, radijs en mungboonspruiten). Kook spruiten grondig om het risico op ziekte te verminderen .
Bij het schoonmaken van taugé is het belangrijk om mogelijke bacteriën te verwijderen, vooral als je van plan bent om de spruiten rauw te gebruiken. Een effectieve manier om dit te doen is door de taugé kort in kokend water te dompelen. Deze snelle blancheerbehandeling helpt om bacteriën, zoals salmonella, te doden.
Alleen als je het KANTOOR in de gaten houdt :-), Mungbonenspruiten hebben een specifieke geur, maar voor de meeste mensen ruiken ze naar groeiende planten in de spruitfase. Zorg ervoor dat je ze vaak afspoelt om stilstaand water en de natuurlijke resten van de groei te verwijderen. Stilstaand water dat niet goed wegloopt, kan ...
Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Rauwe taugé heeft een fijne crisp en kun je prima rauw eten. Er bestaat echter wel de kans dat kiemgroente (zoals bijvoorbeeld taugé) besmet is met bacterien als salmonella. Zorg ervoor dat je je de taugé van te voren goed wast en even onderdompelt in heet water, hitte dood namelijk deze bacteriën.
Zo zit taugé vaak in de wokgroente-mixen van de supermarkt. Daarnaast kun je ook gemakkelijk zelf een zakje taugé aan je eigen roerbakmaaltijd toevoegen. Bij wokken of roerbakken is het belangrijk dat je de taugé pas als laatste in de pan doet en deze nog 1 of 2 minuten mee bakt. Zo blijft de taugé lekker knapperig.
Volgens het Voedingscentrum kan je taugé opnieuw opwarmen, maar moet je de taugé dan wel eerst onderdompelen in kokend water en ze goed mee wokken met de maaltijd. Kiemgroente is namelijk de hemel voor bacteriën, en dan niet van het goede soort.
Het is belangrijk om taugé voor gebruik goed te wassen onder stromend water. Bewaar de kiemgroente in de koelkast (4°C). Verhit de kiemgroente: even onder dompelen in kokend water (5 seconden) of mee wokken met de maaltijd.
Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je taugé in de oven kunt bereiden: Doe de gewassen taugé in een ovenschaal en dek ze af. Bijvoorbeeld met een mengsel van Parmezaanse kaas, Panko en chilivlokken. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende ongeveer 8 tot 10 minuten.
Houd je aan de TGT-datum
Bederf kan bij kiemgroenten een serieus gezondheidsprobleem zijn. Door een gevaarlijke in verse taugé woekerende Escherichia Coli-bacteriestam, ontstond bijvoorbeeld het EHEC-schandaal in 2011.
Dit valt niet mee, omdat blijkt dat stukken taugé de sonde steeds verstoppen. Taugé verteert niet in de maag ondanks een verblijf van al 12 uren in diezelfde maag en komt er precies zo uit zoals het erin is gegaan.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Reken als groente op ongeveer 100-125 gram per persoon. Taugé is vooral geschikt voor roerbakken en stoven in combinatie met andere groenten zoals kool, ui, prei, tomaat en paprika.
Taugé of gekiemde bonen zijn een goede optie als gezonde snack, of u kunt ze consumeren als aanvulling op uw normale maaltijden. Met de aanwezigheid van een goede hoeveelheid voedingsvezels zijn ze vooral gunstig voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals obesitas, een hoog cholesterolgehalte en diabetes.
Verbeterde spijsverteringsgezondheid
Het eten van spruiten kan uw spijsvertering verbeteren . Volgens veel onderzoeken verhoogt het laten ontkiemen van een zaadje de hoeveelheid vezels die het bevat aanzienlijk. Veel van deze vezels zijn "onoplosbare" vezels, wat betekent dat ze niet oplossen in uw maag.
Het is belangrijk om op te merken dat ingeblikte taugé over het algemeen een lager risico op voedselgerelateerde ziekten met zich meebrengt vergeleken met hun rauwe tegenhangers . Rauwe taugé wordt vaak als riskanter beschouwd om te eten en is in verband gebracht met uitbraken van voedselgerelateerde pathogenen zoals salmonella en E.