Ontwikkel jouw talent op een middelbare school in Spanje! De Spaanse schooldagen zien er anders uit dan de Nederlandse schooldagen. Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is het tijd voor de 'beroemde' siësta!
Maar in Spanje wordt ook gezwoegd. Bijvoorbeeld op scholen. De schooldag van de meeste kinderen eindigt pas tegen een uur of vijf. Alle kinderen tussen de zes en zestien gaan verplicht naar school.
De hiërarchie van het Spaanse school systeem is als volgt :
Peuterklas (vanaf 3 jaar tot 6 jaar) Basisschool / lager onderwijs (vanaf 6 jaar tot 11 jaar) Middelbaar onderwijs (vanaf 12 jaar tot 16 jaar) Hoger middelbaar onderwijs / baccalaureaat (vanaf 16 jaar tot 18 jaar)
Kosten | De kosten van elke school lopen sterk uiteen, afhankelijk van of ze gezamenlijk, openbaar of privé zijn. De totale prijs kan bijvoorbeeld variëren tussen 2.000 en 10.000 euro per jaar (afhankelijk van subsidies.)
Verplichte onderwijstijd basisschool
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Traditionele schooltijden
De meeste basisscholen hanteren nog het traditionele schooltijdenmodel: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur, de schooldag eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
In Spanje beginnen ze nog een jaartje later. De leerplicht gaat in vanaf het zesde jaar en je kinderen zijn, net als in Nederland, verplicht tot hun zestiende onderwijs te volgen. Voor hun zesde levensjaar kunnen je kinderen al naar de kleuterschool, waar ze vanaf hun derde terecht kunnen.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Het leven op je High School is een belangrijk onderdeel van je verblijf in Amerika. Op een normale schooldag word je 's morgens door een schoolbus opgehaald, tenzij je vlakbij woont of eigen vervoer hebt. De lessen beginnen rond 8 uur. Na drie of vier lesuren is er een lunchbreak.
Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20/21 juni tot ongeveer 11/12 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier.
Er bestaat in Frankrijk een vijfdaagse schoolweek voor het enseignement primaire (l'école maternelle en l'école primaire), maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag school van 09.00 - 16.15 uur en woensdag van 09.00 - 12.00 uur. De lunchpauze is van 12.00 - 13:30 uur.
Alle werknemers in Spanje hebben in principe recht op 30 vakantiedagen wat kalenderdagen zijn en waarvan 22 werkdagen zijn. Het aantal dagen waar werknemers recht op hebben kan echter variëren afhankelijk van de arbeidsovereenkomsten.
Particuliere internationale scholen worden vrijwel geheel uit ouderbijdragen gefinancierd, die gemiddeld 9,4 duizend euro per jaar bedragen. De bekostigde internationale scholen krijgen hun inkomsten uit overheidssubsidies en uit (lagere) ouderbijdragen; de ouderbijdrage bedraagt gemiddeld 4 duizend euro.
In Spanje is speciaal onderwijs veel minder gangbaar. Het onderwijs is in Spanje inclusief en kinderen moeten zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs. Er zijn wel speciale scholen, maar die zijn gereserveerd voor meervoudig beperkte kinderen.
Portugal heeft een gratis publiek onderwijssysteem, welke wordt gereguleerd door het Ministerie van Onderwijs. Leerplicht geldt tot 16 jaar. Het publiek onderwijs biedt, naast onderwijs, buitenschoolse opvang en kantine* waar de lunch wordt geserveerd.
De Spaanse schooldagen zien er anders uit dan de Nederlandse schooldagen. Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is het tijd voor de 'beroemde' siësta!
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
De Spanjaarden hebben die siësta maar goed bedacht! Zoals je vast wel weet is een siësta een middagdutje dat wordt gehouden om het warmste moment van de dag te vermijden. Door de siësta is de dagindeling van de Spanjaarden anders dan je gewend bent en dit zorgt bij reizigers soms voor wat verwarring.
Een andere praktische reden waarom scholen niet later dan half negen starten, is de mogelijkheid na schooltijd deel te nemen aan sport, muziekles en andere activiteiten. De onderwijswetgeving en andere regelgeving zegt dus niets over het moment van aanvang van scholen.
Wetenschappers geven aan dat 10:00 uur het beste tijdstip zal zijn om te beginnen. Het bioritme van jongeren is vanaf hun dertiende tot hun twintigste anders waardoor ze later in slaap vallen. Dit komt door het slaaphormoon melatonine.
dinsdag: waarschijnlijk genoemd naar een verder onbekende, Germaanse god Thingsus, de god van de volksvergadering. Een andere mogelijkheid is een verband met ding in de betekenis 'vastgestelde tijd voor de rechtszitting'. Mogelijk werd er in vroeger tijden op dinsdag rechtgesproken.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.