Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Tijdens pauzes moet een werknemer helemaal vrij zijn van het werk en mag hij doen wat hij zelf wil. Activiteiten als een lunchvergadering mag u daarom niet beschouwen als pauze.
Hoewel in vacatures steeds vaker wordt gevraagd om personeel zonder '9 tot 5-mentaliteit', is acht uur werken per dag in Nederland nog altijd de norm.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Dit is afhankelijk van de winkels/magazijn waar je werkt, maar ook op welke dag en welke afdeling je werkt. In de winkels liggen begintijden tussen 08:00 uur en 09:30 uur. Dit ligt aan de functie. De normale werk dag in de winkel begint om 09:30 tot 18:00 en op zaterdagen is dit van 08:00 tot 17:00.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever.
De 'optimale dosis werk' bedraagt acht uur per week. Werk is belangrijk om ons goed te voelen, is al uit eerder onderzoek gebleken. Werken geeft structuur aan onze dagen, zorgt voor sociale verbondenheid en helpt ons bij het vormen van onze identiteit.
Wettelijke arbeidstijden
Maar ze mogen niet iedere week 60 uur werken. De regels is: gemiddeld maximaal 48 uur over een periode van 16 weken en. gemiddeld maximaal 55 uur tot 4 weken achter elkaar.
De werkgever dient, verplicht, werkoverleg uit te betalen. Veel werkgevers doent dat niet, maar op grond van de wet heeft u recht op uitbetaling.
Loondoorbetaling. Op grond van artikel 7:628 BW betaalt de werkgever, ondanks dat de werknemer niet aan het werk is, 100% van het loon aan de werknemer. De vaste kostenvergoedingen, zoals de reiskostenvergoeding of een vaste onkostenvergoeding, hoeft de werkgever niet te betalen.
Opleiding = arbeidstijd? In principe is de tijd die uw werknemer spendeert aan zijn beroepsactiviteit arbeidstijd. Ook een opleiding in functie van het werk wordt beschouwd als arbeidstijd omdat uw werknemer dan niet vrij met zijn tijd kan omgaan.
Antwoord: Een werknemer heeft geen recht op rookpauzes en een werkgever is niet verplicht om tijd en/of gelegenheid te geven om te roken in betaalde werktijd. Het mag wel. In een bedrijf met een ondernemingsraad heeft die ondernemingsraad instemmingsrecht bij wijzigingen van het bedrijfsrookbeleid.
Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Werk je langer dan 10 uur, dan heb je recht op 45 minuten pauze. In een cao mag van deze regeling worden afgeweken. In uitzonderlijke situaties mag je werken zonder pauze te nemen.
Regels over pauzes
Duurt een dienst 10 uur of meer, dan moet je de werknemer drie pauzes van minimaal 15 minuten geven (of één pauze van 45 minuten). In cao's mag overigens van deze pauzeregeling worden afgeweken. Check daarom altijd wat er in de cao voor jouw bedrijfstak staat.
Mag een werknemer de middagpauze zomaar overslaan en doorwerken? Een pauze nemen is wettelijk verplicht zodra men meer dan zes uur werkt. De duur van de pauze wordt vastgelegd op het niveau van de sector of het bedrijf. Zijn er geen regels, dan duurt de pauze minstens een kwartier.
Acht uur werken, acht uur ontspanning, acht uur rust. Daarvoor streden vakbewegingen begin 20ste eeuw. In 1919 werd de achturige werkdag ingevoerd en was het klaar met werkdagen van 12 tot 16 uur.
De werkdagen konden variëren van 10 tot 16 uur, zes dagen per week. Robert Owen formuleerde in 1817 het doel van de invoering van de achturige dag en bedacht de leuze: "Acht uren voor arbeid, acht uren voor recreatie, acht uren voor rust". ("Eight hours' labour, Eight hours' recreation, Eight hours' rest").
Je rusttijd moet dagelijks minimaal 11 uur zijn. Heb je een dag gewerkt dan mag je volgende dienst niet beginnen binnen 11 uur. Je werkgever mag wel je rusttijd eens in de 7 dagen inkorten tot 8 uur. Je wekelijkse rusttijd is 36 uren achter elkaar per week.
Algemeen principe
Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.