Je maakt je druk om dingen die zouden kunnen gebeuren, maar hoogstwaarschijnlijk helemaal niet gaan plaatsvinden. Probeer meer in het moment te leven, en met je aandacht en gedachten te gaan naar wat er nu is. Concentreer je op wat je op dit moment ruikt, voelt en ziet. Op die manier laat je je zorgen los.
Soms gebruiken wij het verleden om onze keuzes in het nu te rechtvaardigen (en soms goed te praten). Dit is een van de redenen waarom we graag vastklampen en niet loslaten. Het lastigste in het loslaten is wanneer er ooit iets gebeurd is in een persoonlijke relatie met iemand die je erg vertrouwde.
Schrijf op wat je los wilt laten en bepaal het door jou gewenste resultaat (dus wat mogelijk gaat worden als je de controle hebt losgelaten). Schrijf het resultaat bevestigend op (wat je wilt, niet wat niet wilt) en gebruik de tegenwoordige tijd. Laat je niet beperken door twijfels en (on)mogelijkheden.
Controledwang of een andere dwangstoornis ontstaat meestal zonder dat je het in de gaten hebt. Vaak ontstaat het nadat je ontdekt dat bepaalde gedachten of handelingen helpen tegen de angst en onrust bij vervelende of angstige situaties. Daarna gebruik je in vergelijkbare situaties dezelfde gedachten of handelingen.
Overmatige controle heeft vaak te maken met angst. Je bent bang dat je fouten maakt of je bent bang dat het mis gaat. Je bent bang om iets te verliezen of je bent bang voor de gevolgen van een foute inschatting. Je krijgt pas vertrouwen wanneer je merkt dat het zo loopt als jij had bedacht.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Vertrouw erop dat als je iets loslaat, of het nou een persoon is of iets anders, als het voor je bestemd is, komt het naar je terug of komt het in je leven! JIJ kunt creëren als je LOS LAAT !!
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Stop met datgene waar je mee bezig bent en richt je aandacht op de ademhaling. Accepteer het moment van nu, wat je nu voelt, denkt en doet. Probeer niets te veranderen en laat alles los. Wees een observator van jezelf.
Dit doe je door steeds weer te stoppen met piekeren en je gedachten op iets anders te richten. Dat kan iets plezierigs zijn, maar vaak is het net zo handig om je te richten op iets dat toch al gedaan moest worden. Je werk doen, tuinieren, eten koken, tijd met je gezin doorbrengen.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
Misschien heeft iedereen wel ergens gelijk. Echter is uit een publicatie van Elephant Journal gebleken dat de meeste personen in het algemeen slechts op drie mensen verliefd worden. Of beter gezegd: op drie verschillende types.
Als je bijvoorbeeld even afstand wilt nemen van emotionele stress op je werk, neem dan zodra je thuiskomt een paar minuten om tot rust te komen, bijvoorbeeld door te mediteren of naar muziek te luisteren. Of neem tijdens je lunchpauze even de tijd om iets te doen wat je leuk vindt, zoals lezen, of een eindje wandelen.
Vind manieren om je genegenheid en waardering voor de persoon die de ander is te laten groeien, maar begin daarbij vooral ook met onvoorwaardelijke liefde voor jezelf! Laat los wat de ander of jij zou moeten veranderen om goed te zijn, of wat je wint door bij hen te zijn. We zijn al helemaal goed zoals we zijn.
denk niet in de plaats van iemand anders, jij alleen bent baas over je eigen gedachten. wees minder kritisch voor jezelf en anderen. leef in het nu en laat de toekomst haar gangetje gaan. blaas de situatie niet onnodig op.
Controlfreak-tips om te stoppen met controleren. Tip 1 – Angst is een oorzaak van controledwang, dus onderzoek dat. Tip 2 – Doorbreek het patroon van controledwang door nu wél eens te voelen. Tip 3 – Ga nuchter met je gedachten om.
Door controle uit te oefenen op onze omgeving voelen we ons fijn. Het geeft ons het idee dat we weten hoe de wereld in elkaar steekt. We willen het leven controleren zodat we ons veilig voelen, zodat we zeker weten dat er geen vervelende dingen gebeuren. De drang naar controle kan zich op allerlei manieren uiten.