Schuif uw hand in de holte tussen uw onderrug en de matras.Als dat erg makkelijk gaat, dan is uw matras te hard. Zo niet dan past de stevigheid van de matras bij uw lichaamsbouw. Ga op uw zijde liggen en kijk of uw elleboog min of meer in de matras zakt.
De beste oplossing (en meest radicale oplossing) om een te hard matras zachter te maken is er een dikkere soepele laag over te leggen,die er voor zorgt dat je 1) verder van de kern afligt, en 2) meer conformiteit geeft voor het lichaam. Die toplaag noemen we een topmatras.
Over het algemeen duurt het wennen aan een nieuw matras minimaal 3 of 4 weken. De spieren in uw lichaam dienen zich aan te passen aan de nieuwe ondergrond en moeten wennen aan de nieuwe spanningen die het matras op de spieren uitoefent.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Die is namelijk geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 65 en 80 kg. Een middelharde matras (H3) is dan weer ideaal voor mensen met een gewicht tussen de 80 en 100 kg.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed. Zie je deuken op de plek waar je vaak ligt?
Een zacht en soepel matras draagt niet alleen bij aan een goede nachtrust, maar ook aan een goede houding en minder rugklachten. Volgens Haex, hoofd van het laboratorium voor Functionele Biomechanica aan de Universiteit van Leuven (België) slapen de meeste mensen op een te hard matras.
Traagschuim matrassen
Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Ideaal voor mensen met chronische rugklachten omdat de hele rug goed wordt ondersteund. Een nadeel is dat traagschuim minder goed ventileert en relatief snel warm aanvoelt.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Hardheidsgraad matras zijslapers
Een matras met een hardheid zacht tot medium-stevig (hardheidsgraad H1 tot H3) is geschikt voor zijslapers.
De Medium voor nog steeds lichte mensen die van een relatief stevig matras houden. De Firm voor de gemiddelde mensen die van een redelijk stevig matras houden. En de Extra Firm voor zwaardere mensen die stevigheid nodig hebben. Een zacht matras biedt in de regel minder ondersteuning dan een iets steviger matras.
Met een matrastopper kun je een slecht of doorgezakt matras niet oppeppen. Is een normale matras niet meer goed, dan moet je hem gewoon vervangen. Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan hij het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras.
Als in uw slaappositie uw lichaam niet optimaal ondersteund wordt, komt uw ruggengraat onder druk te staan. Dat zorgt ervoor dat uw rug en nek niet voldoende kunnen ontspannen, wat resulteert in verhoogde spierspanning, nachtelijke rugpijn, een verstoorde nachtrust en zelfs wakker worden met rugpijn.
Een orthopedische matras is een matras die een ergonomische ondersteuning biedt én drukverlagend werkt voor spieren en gewrichten. Een matras wordt drukverlagend door aangepaste zones voor de schouders tot voorbij de heupen en door het gebruik van drukverlagende materialen zoals traagschuim.
Een zijslaper kan het beste een matras kiezen die drukverlagend en ondersteunend is. Zijslapers moeten net als rugslapers rekening houden met de wervelkom. Deze moet bij zijslapers namelijk recht liggen, maar ligt al snel in een S-vorm als je matras te hard of te zacht is.
Klachten verdwijnen meestal vanzelf
Bij het wennen aan een nieuw matras komt het ook vaak voor dat je moeite hebt met inslapen of onrustiger slaapt. Zo'n acht op de 10 mensen ervaart klachten in de eerste weken van het slapen op een nieuw matras. Het kan hier gaan om lichte spierpijn tot 's nachts vaak wakker worden.
Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.
De meeste buikslapers liggen het lekkerst op een medium-firm matras.
Het Lidl-matras met hardheid 2 biedt goede ondersteuning. Vooral als je op je rug of buik slaapt.
Een hoogwaardige topper kan rugpijn verlichten door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende demping en ondersteuning krijgt. Het maakt een te stevig matras zachter en een te zacht matras steviger, waardoor jij geniet van een comfortabeler slaapoppervlak.
Dat een koudschuimmatras goed voor je rug is, klopt gedeeltelijk. Een koudschuimmatras geeft meer ondersteuning en werkt tegelijkertijd drukverlagend. Daarom is het een uitstekende keuze voor mensen die last hebben van chronische rugpijn of andere gerelateerde problemen.
Mogelijke nadelen van traagschuim kunnen zijn dat dit matras een open celstructuur heeft. Dat betekent dat het niet zo goed ventileert als bijvoorbeeld een koudschuim matras. Daardoor voelt het matras soms warm aan. Niet zo handig als jij 's nachts veel zweet of het altijd warm hebt in bed.
Actief blijven en bedrust beperken, helpen bij je herstel. Blijf je dagelijkse activiteiten uitvoeren. En beweeg; bijvoorbeeld wandelen, zwemmen en fietsen. Stress, depressieve gevoelens en angst om te bewegen zorgen ervoor dat de rugpijn minder snel over gaat.
De prijs verschillende tussen matrassen zijn groot maar de kwaliteit verschillen zijn ook bijzonder groot. Een beetje goed eenpersoons matras kost al gauw €600 en een 2 persoon-matras kost al snel €1500. Het beste kunt u eerst een begroting maken wat uw matras mag gaan kosten voordat je naar de winkel gaat.
De Consumentenbond heeft de AVEK Ninety in december 2021 als beste boxspring aangewezen. Uit de test kwam dat deze boxspring een opvallend goede ondersteuning biedt. Daarnaast is het fijn dat dit matras omkeerbaar is.
Als je een hard topmatras wil, kun je beter de volgende materialen ontwijken: gel, traagschuim en polyether. Gel en traagschuim worden namelijk zachter door lichaamswarmte en druk, waardoor ze relatief zacht liggen.