U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
De Engelse naam is bed bug. Bedwantsen leven vooral in slaapkamers, in en rond het bed. Overdag zitten ze in het donker: achter planken en plinten en in matrassen en meubels. 's Avonds en 's nachts zijn ze actief. De poep van bedwantsen herken je aan bruin-zwarte vlekjes op lakens of matrassen.
Kleine, donkere bloedvlekjes op de lakens en beddengoed - De bloedvlekjes op lakens, beddengoed en op andere plaatsen in of rondom het bed, kunnen een teken zijn van een bedwantsbesmetting. De bloedvlekjes zijn de uitwerpselen van bedwantsen. De uitwerpselen zijn tussen de 0,5 en 1 millimeter groot.
Beestjes in je bed: het wemelt in en om het matras
Het klinkt een beetje luguber, en het is nog waar ook. Terwijl jij van je nachtrust geniet, leven, eten en poepen kleine beestjes in en om je matras, waarvan de huisstofmijt, de vlo en de bedwants de meest voorkomende zijn.
Check de naden en zomen van het matras: zitten daar kleine bruine beestjes of zie je zelfs witte eitjes? Dan de lakens en de dekens: zie je daar kleine bloedvlekjes? Die kunnen wijzen op uitwerpselen van bedwantsen.
Of je iets merkt van een bedwants beet? Waarschijnlijk niet, want je slaapt. Een bedwantsenbeet voelt hooguit als een muggenbeet. Zodra een bedwants bijt, injecteert het beestje direct een verdovend stofje in je huid waardoor je niets van het bloed zuigen voelt.
Je ziet bedwantsen lopen, bijvoorbeeld op je matras, tussen de naden van je matras, tussen de lattenbodem of in je nachtkastje.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Vlooienbeten komen meestal voor rond de enkels en op de benen en de jeuk is vaak onmiddellijk voelbaar. Net zoals vlooienbeten kunnen bedwantsenbeten verward worden met muggenbeten. Maar er zijn toch een paar verschillen. Muggen bijten overal en de beten zijn niet geconcentreerd zoals bij bedwantsenbeten.
De beet van de bedwants onderscheid zich van die van andere insecten doordat deze zich vaak in een rechte lijn van kleine, rode bultjes uit. Dit is een teken dat er door meerdere bedwantsen gevoed is op een open stuk huid. De beten zullen vaak jeuken en gaan meestal vooraf door een licht branderig gevoel in de huid.
Beestjes in bed voorkomen
Het is altijd belangrijk je slaapkamer goed te luchten en je beddengoed schoon te houden om zo veel mogelijk onzichtbare beestjes in bed te voorkomen. Laat af en toe het raam eens open staan, zodat het niet te vochtig is en was je beddengoed om de twee weken op 60 graden.
Was je beddengoed grondig. Verplaats het beddengoed van de kamer naar de wasmachine in een afgesloten zak, om verdere verspreiding te voorkomen. Was vervolgens het beddengoed op 90 graden om de bedwantsen te doden.
Bedwantsen voeden zich 's nachts en ze hebben een hekel aan licht.
Een bedwants beet is een klein, rood, gezwollen bultje. Bedwantsen beten zitten vaak op handen, armen, benen en nek. Bedwantsen bijten vaak meerdere keren achter elkaar. Je hebt dan mogelijk meerdere bultjes op een rij.
Maar een bedwantsenbeet wordt pas zichtbaar na drie tot twaalf dagen. De kans is groot dat de bedwantsen zich intussen verder hebben verspreid. Check altijd eerst je beddengoed en je matras op rode of zwarte bloedvlekjes: dit zijn mogelijk uitwerpselen van bedwantsen.
De meeste personen realiseren zich pas dat ze gebeten werden één of meerdere dagen na de eerste beet. Het is moeilijk om vast te stellen of een beet veroorzaakt werd door een bedwants op basis van zijn uiterlijk. De beten lijken sterk op de beten van een mug of een vlo.
Dood de bedwants door het beddengoed op 60°C te wassen. Materialen die niet warm gewassen kunnen worden kan je een week in de diepvriezer steken om de bedwants te doden. Onderzoek grondig de matras, vooral naden en knoppen. Vervang je matras of laat ze stomen indien mogelijk.
Doordat bedwantsen klein en plat zijn, kunnen ze zich goed verstoppen. Ze houden van warmte en zitten dus ook het liefst op warme plekken, zoals in je bed. Ze verschuilen zich dan ook vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen.
Kunnen bedwantsen vanzelf weggaan? Bedwantsen gaan niet vanzelf weg.
Een half tot een heel uur ventileren is al voldoende. De lucht in de kamer is dan ververst. Wil je 's avonds wel in een heerlijk opgemaakt bed stappen, dan kun je natuurlijk wat later op de dag je bed opmaken, bijvoorbeeld gelijk na je ontbijt.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Je molton moet je eens per twee weken wassen. De meeste moltons kunnen op 60 graden gewassen worden, maar het waslabel is leidend. Voor de levensduur van je molton is het beter om deze op 30 à 40 graden te wassen. Goed voor je molton én voor je portemonnee.
Rode bultjes
De beten komen met name voor in de nek, op de handen, op de armen en op de benen. Die beten zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. De bultjes gaan vanzelf weg en tegen de jeuk kun je smeren met steroïdezalf en calaminelotion.
De beten van de bedwantsen veroorzaken bultjes die dagenlang blijven jeuken. Ze zijn moeilijk te bestrijden, lastig te zien en hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.