U verzadigt uw schoorsteen met een impregneervloeistof of impregneercrème welke zorgt voor een beschermlaag op uw schoorsteen. Deze beschermlaag zit niet alleen op uw schoorsteen, maar trekt daadwerkelijk in uw schoorsteen.
Het impregneren van je schoorsteen wil eigenlijk zeggen dat je schoorsteen behandeld wordt met een impregneervloeistof. Deze vloeistof dringt door de schoorsteen en zal dienen als beschermlaag tegen vocht. Hierdoor kan je verdere vochtproblemen in je woning vermijden en zal je schoorsteen langer meegaan.
Door deze verzadiging, kan het metselwerk geen water meer opnemen en zal dus droog blijven. Wanneer het impregneren van uw schoorsteen wordt uitgevoerd door een ervaren vakman, kunt u ervan uitgaan dat uw schoorsteen er zeker weer 10 tot 15 jaar zonder problemen tegenaan kan.
Als mortel voor toepassing in een scheur kan een universele kant-en-klare mortel worden gebruikt of een mengsel van cement (Portlandcement) en zand (metselzand) in een verhouding van 1 deel cement op 3 delen zand (voeg schoon kraanwater toe tot het mengsel een dik papje is geworden).
Vuurvast cement is bestand tegen hoge temperaturen en is daarom zeer geschikt voor het metselen van een pizzaoven die ook tegen hoge temperaturen bestand moet zijn.
Deze vuurvaste beton bestaat uit chamotte korrels, klei en aluminium cement en is bestand tegen hoge temperaturen tot 1200 °C. Deze combinatie geeft een goed verwerkbare beton met een lage krimp tot over de 1000°C.
De kosten van het renoveren van de schoorsteen inclusief het rookgaskanaal begint bij 1000 euro en kan oplopen tot 5000 euro.
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
Voordelen schoorsteen impregneren
Doordat de schoorsteen niet meer nat wordt zal de zure regen ook de stenen en het voegwerk niet meer aantasten. Doordat uw schoorsteen niet meer nat wordt , zal er ook geen vorstschade meer ontstaan aan het metselwerk/voegwerk van uw schoorsteen. De schoorsteen wordt minder snel vuil.
De gemiddelde kosten om je schoorsteen op te knappen inclusief het bestaande rookkanaal aan te passen beginnen rond de 800,- euro.
Hoe herken je een schoorsteenbrand? Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, zul je de schoorsteenbrand ook herkennen aan een "loeiend en bulderend" geluid.
In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor het vegen van een schoorsteen zo tussen de 40 en 100 euro per rookkanaal. Prijzen variëren uiteraard tussen de verschillende schoorsteenvegers. De belangrijkste factor in de kosten is in welke mate het rookkanaal vervuild is.
In tegenstelling tot andere Europese landen is schoorsteenvegen in Nederland niet wettelijk verplicht. Zelfs in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat schoorsteenvegen verplicht is.
Zowel een niet-dragende als dragende schoorsteen kan je volledig laten verwijderen. In het laatste geval zorgt de vakman op voorhand voor een tijdelijke draagconstructie die gedurende de werkzaamheden ondersteuning biedt. Dit is een erg arbeidsintensieve klus.
Het loodwerk dient aan alle zijdes 20 cm overlapping te hebben. Met deze overlappingen en alle losse lood flappen bij elkaar op een schoorsteen van een vierkante meter, dan zit je al snel op acht strekkende meter lood.
Silicium houdende toeslagmaterialen zetten uit en zorgen voor zichtbare schade aan het beton door middel van scheurvorming. Bij een oplopende temperatuur van 1100°C zal uiteindelijk zelfs het cementsteen in het beton gaan smelten.
Uithardingstijd bedraagt een paar uur, bij koud weer langer. Droog en koel bewaren tussen +5ºC - +25ºC.
Weber Beamix Vuurvaste metselmortel is geschikt voor de verwerking van metsel- of raapwerk met voegdiktes van 5 tot 8 millimeter. De mortel is bestand tegen temperaturen tot 800 °C.
De chamotte stenen of vuurvaste stenen zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal, de stenen zijn hierdoor bestand tegen thermische schokken en kunnen tegen hoge temperaturen.
Chamottesteen is een speciale vuurvaste steen uit gebakken chamotte (chamotteklei) die toegepast wordt bij bijvoorbeeld open haarden en tegelkachels, industriële ovens, barbecues en schoorstenen. Aan de klei is aluminiumoxide (Al2O3) toegevoegd en siliciumoxide (SiO2).
Zo voorkom je schoorsteenbrand:
Laat je schoorsteen minimaal jaarlijks vegen. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen. Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus!)