Qua hoeveelheid gelden dezelfde regels als voor hoeveel cafeïne je mag hebben tijdens de zwangerschap. Dat is dus tot 200 mg per dag. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, buikpijn en winderigheid bij je baby. Ongeveer één tot twee kopjes koffie per dag wordt tijdens de borstvoeding als veilig beschouwd.
Krijg je per dag niet meer dan 200 milligram cafeïne binnen als je zwanger bent of borstvoeding geeft?Dan is dat veilig voor de baby. Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij zwangeren het risico verhogen op een miskraam en dat de baby niet goed groeit.
Een Senseo-apparaat gaat volgens cijfers van Senseo zelfs makkelijk vijf tot zes jaar mee. Als je twee kopjes per dag zet of pakweg 700 kopjes per jaar, is dat goed voor 3.500 tot 4.200 kopjes tijdens de hele levensduur van het toestel.
Het wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 kopje per dag of 1 andere cafeïnehoudende drank per dag, zo adviseert het Voedingscentrum.
Het advies: niet meer dan 2 kopjes koffie
Dit advies geldt voor zowel zwangere vrouwen als vrouwen die borstvoeding geven. Per dag mag je zo'n 200 mg aan cafeïne binnenkrijgen.
Hoeveel cappuccino mag je per dag? Een cappuccino van 200 milliliter bevat volgens onze laboratoriummeting 68 milligram cafeïne, wanneer hij met één enkele espresso wordt bereid. Twee tot drie per dag zou dus oké moeten zijn, maar let op met cappuccino's gemaakt met een double shot!
Matige consumptie: maximaal 2 kopjes
“Deze studie bij aan groeiend bewijs dat zwangeren zich niet al te veel zorgen hoeven te maken over matige koffie-inname tijdens de zwangerschap”, concludeert dr. Brian Power. Die twee kopjes koffie of cappuccino per dag kun je dus gerust drinken.
Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen.
Dat betekent bijvoorbeeld dat je als (zwangere) vrouw van 60 kg, 2400 mg aspartaam per dag mag binnenkrijgen. Een blikje light frisdrank bevat ongeveer 185 mg aspartaam. Oftewel: je mag maximaal zo'n 13 blikjes per dag drinken, volgens verschillende onderzoekers. Ook als je zwanger bent.
Hoeveel cafeïne zit er in Senseo-pads? Het cafeïnegehalte is verschillend voor de individuele mengsels, maar gemiddeld is het gehalte ca. 75 mg pr.100 ml.
Het gezondst is ouderwetse filterkoffie of Senseo: het papier houdt een deel van de cafestol en kahweol uit koffie tegen. Die stoffen kunnen het LDL-cholesterol verhogen en dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Koffie gemaakt met cupjes of een espressomachine is iets minder gezond.
Het antwoord op deze vraag is: koffie kan gezond zijn als je niet te veel kopjes per dag drinkt. Doe je dat wel, dan kan koffie juist weer ongezond zijn. De grens tussen gezond en ongezond verschilt per persoon, maar globaal kun je stellen dat gezonde mensen best vijf of zes kopjes koffie per dag kunnen drinken.
Doktoren adviseren om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen als je zwanger bent. Een blokje pure chocolade bevat 3 milligram cafeïne, dus je kunt rustig elke dag een stukje chocolade eten.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.
Goed, iets meer kans op een meisje dus bij veel misselijkheid. Maar nog steeds 45% kans op een jongen. “Voor alle andere voorspellingen op dit gebied leekt geen bewijs te zijn,” aldus Ionica.
Het is beter om enkel water te drinken en geen frisdrank. Heb je toch af en toe zin in iets zoets of een smaakje, dan kan je ook kiezen voor flesjes water die worden verkocht met een smaakje, of losse smaakmakers die je kunt toevoegen aan je water, waar geen suiker in zit.
Theïne als je zwanger bent
Zwarte thee en groene thee bevatten de meeste theïne. Af en toe een kopje witte thee (waar ook theïne in zit , maar een stuk minder) kan wel. Rooibos en kruidentheeën bevatten geen theïne dus die kun je wel drinken. Altijd alles met mate uiteraard.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Filterkoffie bevat 85 mg cafeïne. Latte macchiato bevat 70 mg cafeïne. Wist je dat de meeste thee ook cafeïne bevat? In een kopje thee zit gemiddeld 30 mg cafeïne.
Wanneer je een koffie verkeerd bereid met een espresso als basis dan kun je ervan uit gaan dat er ongeveer 65 mg cafeïne in je koffie verkeerd zit.
In 1 onderzoek kwam naar voren dat bij zwangere vrouwen die 3 of meer koppen cafeïnevrije koppen koffie per dag dronken, het risico op een miskraam hoger was. Daarom is het advies om je als zwangere ook wat betreft de cafeïnevrije koffie te houden aan de regel: niet meer dan 2 kopjes cafeïnevrije koffie per dag.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espressocapsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungovariëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveeheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.