PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Platen kun je gewoon strak tegen de muur leggen, maar heb je een ondervloer van de rol, dan adviseren we je 'm een paar centimeter uit te laten steken langs de muur.
Ja, een pvc vloer kan op de muur geplaatst worden. De laatste jaren is het een populairdere keuze geworden voor wandbekleding. Door pvc planken of tegels voor uw muren te kiezen, kunt u textuur en karakter aan elke kamer toevoegen. Het kan ook een goede keuze zijn voor doe-het-zelvers vanwege het installatiegemak.
Laat tussen de 4 of 5 mm ruimte tussen de stroken PVC en tussen de muur. De exacte afstand staat ook op de verpakking. Begin met leggen in de hoek van de ruimte. De korte zijde die tegen de muur ligt moet worden afgesneden.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Plinten voor PVC vloer zijn niet altijd perse nodig. Dit komt omdat een verlijmde PVC vloer vaak strak tegen de muur wordt gelegd. PVC vloeren kunnen ook met een staande plint gelegd worden. Je hebt in dit geval dus geen plakplinten nodig om de PVC vloer af te werken; iets dat je heel veel tijd kan schelen.
Een PVC-vloer met kliksysteem bestaat namelijk uit afzonderlijke stroken en kan dus na het leggen kleine kieren hebben. De waterdichte nadenlijm maakt de vloer volledig waterbestendig.
Het leggen van de pvc vloer
De volgende stap is het egaliseren van de vloer, na het egaliseren mag er 5 uur niet gelopen worden op de vloer. Als de egaline goed droog en hard is, wordt de vloer geschuurd met een schuurmachine, hierna word nogmaals stof gezogen en geveegd.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Een klikverbinding maakt het leggen van een PVC-vloer heel eenvoudig. Je kunt de stroken PVC eenvoudig in elkaar klikken. De stroken haken met een hoek van 90 graden in elkaar. De planken PVC zijn gemakkelijk op maat te maken met een stanleymes.
In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
Een plak PVC vloer kan zo gelegd worden en is niet gebonden aan een vast patroon, zoals bij een klik PVC vloer. Hierdoor is het mogelijk om zelf te experimenteren met patronen en zo tot een mooi eindresultaat te komen dat volledig voldoet aan uw wensen.
PVC is zeer hard en goed bestendig tegen vallen, stoten en vocht. Dit maakt PVC tot een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld gezinnen met (jonge) kinderen. Het is een zeer duurzaam type vloer dat ook bij intensief gebruik lang mooi blijft. Een goed onderhouden PVC-vloer gaat makkelijk enkele decennia mee.
In nieuwbouwhuizen vind je vaak dekvloeren met vloerverwarming. Deze egale vloer is geschikt als giet- of cementvloer of voor het plaatsen van toplagen, zoals hout, laminaat of PVC-vloeren. Bij thermische veranderingen kunnen hierin scheuren ontstaan. Het opstookprotocol helpt om scheuren in jouw vloer te voorkomen.
Geschuimd PVC, ook wel foambord genoemd, kun je vaak wel in één snijbeweging doorsnijden. Hard PVC tot 5 mm kun je het beste in stappen snijden in plaats van in een keer stevig. Beweeg het mes in drie stappen door de snijlijn; het is beter om een paar keer licht te snijden dan in één keer stevig.
In de meeste PVC vloeren zit een glasvlies laag, ook wel een stabilisatielaag genoemd, hierdoor kan de plank niet werken. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in een plak of click vorm, wat is nu precies het verschil en wat zijn de voor- en nadelen.