Het doel van de goede omgangsvormen is derhalve mensen ontspannen. Het begint met oogcontact. Niet staren of dwars door iemand heen kijken maar elkaar aankijken. Kunnen mensen direct zien of de glimlach echt omdat de kraaienpootjes naast je oog bij een echte lach meebewegen.
Op je lichaamstaal letten. Glimlach veel. Met een warme, uitnodigende glimlach kun je ervoor zorgen dat iedereen zich bij jou op zijn of haar gemak voelt. Bovendien geef je door te glimlachen automatisch de indruk dat je het naar je zin hebt.
Geef aan: ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk, ik haal een watertje voor je. Doen: meelopen naar de gespreksruimte, wijs de toiletruimte aan, stel jezelf voor. Het belangrijkste is: kijk de sollicitant aan en glimlach. Dat geeft een welkom gevoel en is een goede start van het gesprek.
Schrijf niets op, onthoud alleen de kernwoorden. Maar bovenal: bedenk zelf ook welke vragen voor jou belangrijk zijn. Want een belangrijk gesprek wordt pas goed als beide gesprekspartners inbreng hebben. Door te vragen én met volle aandacht te luisteren.
Over het algemeen voelen mensen zich onprettig en ongemakkelijk als zij in verlegenheid worden gebracht door bepaalde omstandigheden. De ene persoon voelt zich sneller ongemakkelijk dan de andere persoon. Aangenomen wordt dat introverte mensen zich eerder ongemakkelijk voelen dan extraverte mensen.
Volgens psychologe Pieternel Dijkstra is je ademhaling één van de krachtigste middelen om controle over je lichaam terug te krijgen en zo blozen tegen te gaan. Zij adviseert 'blozers' om 2 seconden in te ademen, 1 seconde rust en 5 seconden rust uitademen.
Ga op de spreker af. Hij heeft net alle spanning van het spreken van zich afgeschud en doet nu niets liever dan verder praten over het onderwerp. Veel mensen herkennen dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het aanknopen van een gesprek. Daarom doen ze het vaak niet.
Als je een stilte laat vallen nadat iemand wat gezegd heeft, gaat deze vaak verder in het beantwoorden van de vraag. Je krijgt zo meer inzicht in de situatie en de drijfveren van de ander. 3. Stiltes geven jou zelf ook de tijd om na te denken en waar te nemen.
Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid.
Sociaal onhandige mensen voelen niet aan wanneer iets wel of niet gelegen komt. Nog erger: Ze zijn vaak te eerlijk. Zaken die je beter voor je kunt houden omwille van de sfeer flappen zij er zo uit.
Beter zorg je ervoor dat je met hun om kan gaan, alsof het je beste vrienden zijn. Natuurlijk. Net als dat niet iedereen je vriend is, hoef je niet met iedere collega op te kunnen schieten. Maar op je werk geen last hebben van sociaal ongemakkelijk zijn, is een belangrijk streven.
Jezelf accepteren en van jezelf houden, geeft je veel kracht. Liefde geeft je een boost van energie, blijdschap, kracht en vertrouwen. Als je van jezelf houdt, sta je met meer vertrouwen en moed in de wereld. Je kunt meer aan en inspireert anderen met jouw krachtige houding.
Een sociale fobie is een intense angst voor sociale situaties. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als zij een praatje met een vreemde aanknopen, of voelen zich verlegen als ze in een groep ineens in het middelpunt van de belangstelling staan.
Een sollicitant met een goed zelfinzicht, die zijn sterke en zwakke punten weet te benoemen en fouten erkent, komt betrouwbaar over. Bij betrouwbaarheid hoort ook: zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Deze medewerkers zijn loyaal en zeggen niets negatiefs over een vorige werkgever.
Sommige mensen vinden blozen zo vervelend, dat ze proberen om bijvoorbeeld spreekbeurten en andere stresssituaties te vermijden. Dit kan iemands leven gaan beheersen en zelfs leiden tot bloosangst (erytofobie). Er zijn ook andere oorzaken van blozen, zoals opvliegers en het slikken van bepaalde medicijnen.