Decoraties kun je gemakkelijk op fondant plakken door het een heel klein beetje in te smeren met water. Doordat fondant gemaakt is van suiker zal het door water gemakkelijk aan elkaar gaan plakken. Heb je zware creaties die niet blijven plakken met water dan kun je eetbare lijm gaan gebruiken.
Ook voor het plakken van fondant op cupcakes kun je eetbare lijm gebruiken. Daarnaast zou je ook kant-en-klare eetbare lijm, glazuur, chocoladepasta of royal icing kunnen gebruiken. Laat de cupcakes na het bakken goed afkoelen en gebruik een paletmes om je 'lijm' op de cupcakes aan te brengen.
Je kunt ook de fondant drogen voordat de print hierop bevestigd is. De fondant topper droog je aan de lucht.Doe dit in een omgeving met een lagere luchtvochtigheid.Draai de topper regelmatig om zodat deze egaal droogt.
Immers, onneffenheden in het biscuit blijven ook met een laag fondant eroverheen zichtbaar. Het is daarom het beste om je taart af te smeren met een dunne laag botercrème en deze een uur in de koelkast te zetten voordat je hem bekleedt met fondant.
Decoraties kun je gemakkelijk op fondant plakken door het een heel klein beetje in te smeren met water. Doordat fondant gemaakt is van suiker zal het door water gemakkelijk aan elkaar gaan plakken. Heb je zware creaties die niet blijven plakken met water dan kun je eetbare lijm gaan gebruiken.
Ja, voordat je je taart bedekt met fondant, heb je een crumb coat nodig . Deze dunne laag frosting vangt alle cakekruimels op en fungeert als een lijm om te voorkomen dat je fondant verschuift of eraf valt.
Rolfondant bevat in tegenstelling tot fondant zetmeel en/of verdikkingsmiddel waardoor het steviger blijft en beter te bewerken is. Fondant (zonder zetmeel en of verdikkingsmiddel) is zachter en soepeler maar moeilijker te bewerken.
We raden aan om 3-5 dagen te wachten om er zeker van te zijn dat de fondant helemaal droog is voordat je je taart ermee decoreert . Als je daar geen tijd voor hebt, probeer dan onze tips hieronder om fondant sneller te laten drogen.
Wil je fondant figuurtjes wat harder en steviger hebben, zodat je ze goed op de taart kan zetten? Dan kun je de figuren al prima een week van tevoren maken en zonder de figuren af te dekken op een donkere en koele plek bewaren. Leg of zet ze bijvoorbeeld in een keukenkastje neer.
Begin ergens met de plooien glad te strijken.Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is.
Fondant kan lastig zijn om mee te werken, vooral als je het nog nooit eerder hebt gebruikt . Er zijn veel factoren die de textuur en prestaties van fondant kunnen beïnvloeden. Lees onze gids voor tips en trucs over hoe je het werken met fondant gemakkelijk en leuk kunt maken.
Bestrooi het werkblad eerst met uitrolpoeder of poedersuiker en zorg ervoor dat de rolstok ook een beetje poeder bevat. Als je dat hebt gedaan, kun je de fondant gaan uitrollen op het werkblad. Je zult merken dat de fondant niet blijft plakken.
Water kan een geweldige "lijm" zijn voor fondant . Het lost een beetje van de suiker in de fondant op, waardoor het plakkerig wordt en dus, nou ja, aan dingen blijft plakken. Het beste voor: Het plakken van platte stukjes zachte fondant aan andere zachte fondant als versiering. Ook best goed voor: Het plakken van platte stukjes zachte fondant aan droge fondant.
Combineren: Neem een klein stukje fondant en doe het in een bakje. Voeg net genoeg heet water toe om de fondant te bedekken. Oplossen: Laat het mengsel ongeveer 15 minuten staan. De fondant zal zacht worden en beginnen op te lossen, roer direct.
Fondant zal ook beginnen te drogen als het buiten staat. Als je wilt dat je fondantdecoraties of -figuren hard zijn, maak ze dan minstens twee dagen van tevoren en laat ze op kamertemperatuur drogen .
Een föhn is vooral goed voor kleinere stukken of voor stukken die al op een taart zitten . Gebruik de koude of lage stand en houd hem minstens 15 cm van je fondant af, beweeg hem rond alsof je je haar aan het föhnen bent.
Om fondant zacht te houden, smeer je bakvet aan de buitenkant om vocht vast te houden en doe je de decoraties in een luchtdichte container . Bewaar ze tot 2 maanden op een koele, donkere plek. Om je decoraties te laten drogen, leg je ze 1-2 dagen op een met bakpapier beklede bakplaat en bewaar je ze vervolgens 3-4 maanden in een luchtdichte container.
Als je botercrème gebruikt, hoeft het alleen maar stevig te zijn. Bestrooi een werkoppervlak met poedersuiker en kneed je fondantglazuur tot het zacht en soepel is. Rol het glazuur uit tot een dikte van 3–4 mm/⅛–¼ inch, leg het glazuur vervolgens voorzichtig op je deegroller en rol het uit over je vooraf bedekte taart.
Smartflex: Dit is onze persoonlijke favoriet voor bekleden. Dit fondant scheurt niet. Als je tekort komt om de taart heen kan je een stuk naar beneden trekken en dan scheurt het nog niet. Als je eenmaal smartflex gebruikt voor bekleden wil je niet anders meer.
Marsefond is een mix van marsepein en fondant. Door de twee te mengen combineer je de smaak en eigenschappen van beide producten. Marsefond is bijvoorbeeld een stuk elastischer dan alleen marsepein, dit maakt het bekleden van taarten een stuk makkelijker. Ook is het net iets stugger en steviger dan alleen fondant.
Mijn persoonlijke voorkeur en de voorkeur van veel taartontwerpers is om meringue-gebaseerde botercrèmes onder fondant te gebruiken. Beide werken prima, dus als je team Amerikaanse botercrème bent, ga er dan voor!
Fondant kan glad en perfect zijn en dan opeens zonder waarschuwing een lelijke uitstulping ontwikkelen. Dit kan het gevolg zijn van opgesloten lucht tussen de cake en fondant of fondant die niet goed hecht aan het oppervlak van de cake .
Als de warme, goed gekneedde fondant toch scheurt wanneer je hem op de taart legt, dan is hij waarschijnlijk uitgedroogd voordat je hem kreeg. Probeer een beetje glycerine te kneden (je kunt glycerine van voedingskwaliteit bij de meeste apotheken krijgen; goedkoper dan cake/hobbywinkels en meestal dichter bij huis).