In de standaardtaal in Nederland wordt met voormiddag en namiddag (met de klemtoon alleen op de eerste lettergreep) doorgaans de tijd bedoeld respectievelijk aan het begin van de middag (ongeveer 12-14 uur) en aan het eind van de middag (ongeveer 16-18 uur).
13.30-18 uur) heet de namiddag (na het midden van de dag). Wanneer middag de betekenis van "noen" draagt, kan met namiddag in Vlaanderen ook de gehele periode van 12 tot 18 uur worden bedoeld.
Tussen de middag betekent dus: 'tijdens of rond het middaguur', oftewel: 'rond lunchtijd'. De meeste Nederlanders bedoelen nu met middag de periode van 12.00 tot 18.00 uur.
Halverwege de middag ergens, dus inderdaad rond een uur of 3-4.
Een after lunch-dip, het is iets waar veel mensen last van hebben, sommigen zonder dat ze het zelf weten. Vaak begint een after lunch-dip zo'n half uur nadat je hebt gegeten (het kan dus ook een after dinner-dip zijn). Je kunt amper je ogen nog open houden, en voelt je letterlijk energieloos worden.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Water drinken. Dit geeft niet heel erg snel problemen, maar als je na het eten een paar volle glazen water drinkt verdun je de verteringssappen in je maag.
In België verwijst 'namiddag' naar de periode tussen het middaguur en de avond. In Nederland verwijst 'namiddag' naar het einde van die periode, wat in België doorgaans 'de late namiddag' genoemd wordt.
Om 6:00 uur begint de ochtend en die duurt tot 12:00 uur. Om 12:00 uur begint de middag en die duurt tot 18:00 uur. Om 18:00 begint de avond en die duurt tot 24 uur of 00:00 uur. Het is dus avond.
De avond is het laatste deel van de dag, in het algemeen de tijd tussen 18.00 en 24.00 uur.
In de standaardtaal in België hebben voormiddag en namiddag (met de klemtoon op de eerste of de tweede lettergreep) betrekking op respectievelijk het tweede deel van de ochtend (ongeveer 9-12 uur) en de tijd tussen het middaguur en het begin van de avond (ongeveer 12-18 uur).
Ze betekenen hetzelfde: het midden van de dag, 12 uur 's middags. (Het omgekeerde, 12 uur 's nachts, is midnight.) En de periode ná het midden van de dag (in het Engels: after noon) is wat wij in het Nederlands de middag noemen, en in het Engels dus: afternoon.
Op 11.59 a.m. volgt 12.00 p.m., op 12.59 p.m. volgt 1.00 p.m., en op 11.59 p.m. volgt 12.00 a.m. In deze context is 12 dus minder dan 1. In het Nederlands spreekt men ook van voormiddag en namiddag (v.m. en n.m. of vm en nm). Bijvoorbeeld, 8.00 a.m. is 8 uur 's morgens, dus 08.00 uur en niet 20.00 uur.
Wij (mijn gezin en ik) noemen de periode tussen 06.00 en 12.00 de ochtend; de periode tussen 12.00 en 18.00 noemen wij de middag; en de periode tussen 18.00 en 00.00 noemen wij de avond.
In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Er bestaat geen 24:00, want dat moment wordt reeds met 0:00:00 (het begin van de volgende dag) aangeduid. Vanuit een niet-actueel tijdstip wordt meestal gesproken van de dag daarop of daarna.
Een dag bestaat uit 24 uur. Deze 24 uur zijn verdeeld in 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond.
Het woord vooravond kent meerdere betekenissen. Zo kan het het eerste gedeelte van de avond zijn. Ook wel een verwijzing naar een hele avond die aan een belangrijke dag – of grote gebeurtenis – voorafgaat en al vol verwachting in het teken daarvan kan staan.
Wettelijke betekenis. Het begrip nacht wordt ook in wettelijke bepalingen vastgelegd, zoals in de Nederlandse Wet geluidhinder, die er de periode tussen 23.00 uur en 7.00 uur mee definieert.
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Wandelen na het eten goed voor je spijsvertering
Zo stimuleert een wandeling na een maaltijd bijvoorbeeld je spijsvertering, doordat lopen je darmen activeert. Hierdoor verwerkt je lichaam het voedsel sneller, waardoor de kans op verstopping of maagzuur kleiner wordt.