De kostprijs voor het verwijderen van boomwortels met een stronkenfrees is grotendeels afhankelijk van de grootte van de stronk en de bereikbaarheid ervan. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 70 tot 100 euro per uur (excl.btw). Deze prijs is inclusief de bediener, benzine en slijtage van de machine.
Voor de meeste bomen kun je uitgaan van ongeveer 100-150 euro per stuk voor het stobbenfrezen. Bij grote bomen kan dit bedrag oplopen naar een paar honderd euro. Is het niet mogelijk om een stobbenfrees bij de boom te krijgen? Dan is de stronk uitgraven de enige optie.
Goede methoden om boomwortels te verwijderen zijn graven, frezen, composteren en ze laten afsterven. Extra lange wortels kunnen worden ingekort vanaf een veilige afstand tot de boom die overeenkomt met 8 keer de stamdiameter.
Wat kost het laten kappen van een boom? De kosten voor het kappen van een boom variëren van gemiddeld € 400 voor een kleine boom (14-20 cm omvang, 4-6 m hoog) tot € 800 voor een grote boom (vanaf 35 cm omvang, 7-15 m hoog). Daarnaast heeft de standplaats van de boom invloed op de prijs.
Groentechniek Klomp beoordeelt de boomwortels en kijkt hoe de boomwortels het best te verwijderen zijn. Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers.
bij de meeste bomen zitten de wortels helemaal niet zo diep. Het merendeel van de boomwortels bevindt zich in de bovenste 50- 100 cm van de grond. Dit zijn de voedingswortels van de boom, ze zijn niet dik en groeien vooral horizontaal.
De boom is immers eigendom van de buren. De wet heeft daar een duidelijk antwoord op geformuleerd en bepaalt dat u doorgeschoten boomwortels verwijderen mag in uw tuin. De buren hoeft u dus niet eerst schriftelijk aan te manen wanneer u overlast hebt van wortels van planten en bomen van de buren.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
Vrijwel iedere boomverzorgingsspecialist kan voor u een boomstronk verwijderen met de stobbenfrees. De stobbenfrees zaagt met een stevige en grove cirkelzaag de boomstronk uit de grond. De wortels van de boom kunnen met een stobbenfrees tot wel vijftig centimeter diep worden weggehaald.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
Vaasjes van boomstammen Je kunt zelf leuke vaasjes maken van. Je kunt een plak van een dikke boomstam op de zijkant zetten en daar een gat in boren waar een smal, rond vaasje in past. Je kunt ook een dun boomstammetje gebruiken, die je wel rechtop zet. Daar kun je ook een gat in maken waar een klein vaasje in past.
Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente. Heb je een vergunning nodig, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Alleen als de grond waarop de boom staat jouw eigendom is, kun je een kapvergunning aanvragen. In de aanvraag leg je uit om welke boom het gaat, hoe je de boom wilt kappen en waarom je de boom wilt kappen.
Uitgraven van de coniferen
Graaf ruim om de coniferen heen. Als je te dicht op de planten graaft dan stuit je al snel op de wortels. Begin aan één kant van de haag en haal de eerste eruit. Krijg je hem niet helemaal uitgegraven?
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
Een boom doden met azijn behoort ook tot de mogelijkheden. Net als bij het gebruik van zout is het raadzaam azijn aan te brengen op beschadigde wortels. Je kunt een spray gebruiken om azijn op de wortels te spuiten, maar je kunt dit ook direct rond de wortels gieten.
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
De straffen die staan op het overtreden van de gemeentelijke regels met betrekking tot houtkap zijn niet mis. In geval van een overtreding loop je het risico op ten hoogste zes maanden hechtenis, een taakstraf of een geldboete van ten hoogste 20250 euro.
In de bovenste laag van de bodem vindt een boom voedingsstoffen zoals vocht, mineralen en zuurstof. Ook is de bovenlaag vaak warm door de directe zonnestralen die de grond verwarmen. Wortels groeien daar ze deze stoffen weg kunnen halen.
Graaf een plantput op de plaats waar je de boom naartoe wil verplanten. Graaf het plantgat totdat het 2 tot 3 keer groter is dan de kluit die je zal uitgraven. En 5 cm dieper dan de hoogte van de kluit. Maak de grond goed los in de bodem.
Voorbeelden hiervan zijn de fijnspar, linde, wilg, populier en berk. Bij andere soorten zoals grove den, eik, walnoot, elsbes, bitternoot, kustmammoetboom en gewone zilverspar groeit de penwortel krachtig en domineert hij het jonge wortelgestel.