Je kunt zelfs zeggen dat kerst en kerstavond op 24 december na het ondergaan van de zon beginnen, om 16:25 uur. Kerstavond is afgelopen om 00:00 uur, op 25 december dus eigenlijk.
Kerstavond is de avond voor Kerstmis en vindt plaats op 24 december. In de christelijke wereld (de katholieke en de protestantse kerken) wordt op deze avond binnen de kerkgemeenschap de geboorte van Jezus Christus gevierd. Vaak gebeurt dat in de zgn. nachtmis.
Kerstavond is de avond van 24 december, de avond voor Kerstmis. In sommige landen, onder andere in Scandinavië, vindt de kerstviering in huiselijke kring vooral op die avond plaats.
Kerstnachtdienst = Een kerstnachtdienst is een kerkdienst die op kerstavond, de avond van 24 december en-of de nacht die erop volgt, wordt gevierd ter ere van de geboorte van Jezus Christus.
Ook een winters thema mag natuurlijk niet ontbreken voor Kerst 2022. Dit jaar brengen we een bezoekje aan een prachtig, sereen bevroren meer. Wit, zilver, mosgroen, mistig blauw en een donkere nachtblauwe tint vormen het koele, rustgevende kleurenpalet voor deze kersttrend.
Kerstavond is elk jaar op 24 december, de avond voor kerst, en in 2022 valt het op een zaterdag. Kerstavond is trouwens ook direct het begin van kerst. Dit komt voort uit het jodendom, waar de dag begint met een nacht. Het christendom nam dit over, waardoor kerstavond een ding is.
Alle christelijke kerken vierden tot en met de vierde eeuw de geboorte van Jezus op 6 januari. Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen.
Waarom 24 december? In veel landen, bijvoorbeeld in Scandinavië, is kerstavond, 24 december, de belangrijkste dag van het kerstfeest. Dit begon in de 19e eeuw, toen men de lichtjes in de kerstboom de avond voor de geboortedag van Jezus ontstak.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
De geschiedenis van kerst
Er wordt vaak gedacht dat kerstmis ontstaan is door het alom bekende kerstverhaal uit de Bijbel: de geboorte van Jezus. Dit is eigenlijk wat de Christenen vieren tijdens Kerstmis. Op Kerstavond, 24 december, wordt dit dan ook gevierd binnen de kerkgemeenschap.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Kerstnachtmis 2021 vrijdag 24 december om middernacht te zien op NPO 2. Eucharistieviering luidt kerstfeest in. Ook dit jaar is er op kerstavond weer een nachtmis te zien op NPO 2. Om middernacht begint De Kerstnachtmis vanuit de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.
Er gaan ook geruchten dat deze datum is gekozen omdat 25 december precies negen maanden na het begin van de lente is. Over de daadwerkelijke geboortedatum van Jezus is de bijbel niet duidelijk. In de vierde eeuw wordt 25 december door de christelijke Kerk echter uitgeroepen tot de officiële geboortedag van Jezus.
Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Het kerstfeest wordt gevierd op 25 december. In verscheidene streken worden er ook speciale vieringen gehouden op de dag ervoor (middernachtmis) en/of op de dag na Kerstmis. 25 december wordt gezien als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
U vraagt zich af; hoeveel dagen of nachten nog tot het Kerst is? Het antwoord is: nog 96 dagen te gaan! Wanneer is het Kerst? De eerstvolgende keer is op: maandag 26-12-2022.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar.
De tweede kerst trend in het lijstje met kersttrends 2021 is heel vernieuwend! Het is een romantisch, landelijk thema met veel vergrijsde tinten. Een gevoel van bevroren natuur, maar dan gecombineerd met mistig grijs en twee zachte pasteltinten. Hier en daar zitten er wat subtiele groene accenten doorheen.
Rood, wit en goud
Wit zorgt voor een winters gevoel, rood maakt het geheel warmer en het goud geeft dan weer een feestelijke toets. Zorg voor kerstlichtjes die een warme kleur hebben, dat geeft het mooiste effect. Met deze combinatie zit je altijd goed!
Met Kerst zien we overal rood, groen en wit. Het zijn zonder twijfel de kerstkleuren bij uitstek. En als we dit jaar nu eens origineel uit de hoek kwamen met deze 3 originele tinten? Rood is dé kerstkleur.