In de standaardtaal in Nederland wordt met voormiddag en namiddag (met de klemtoon alleen op de eerste lettergreep) doorgaans de tijd bedoeld respectievelijk aan het begin van de middag (ongeveer 12-14 uur) en aan het eind van de middag (ongeveer 16-18 uur).
In Nederland bedoelt men met de middag meestal het dagdeel na de ochtend en voor de avond, dus van 12.00 tot 18.00 uur.
De namiddag begint voor sommige mensen al om 13 uur, voor anderen eerder om 14 uur. Er is dus een soort overgangsperiode tussen 13 en 14 uur, waarin sommigen nog over de middag spreken en anderen al over de namiddag. De namiddag stopt rond 18 uur, als de avond begint.
Om 6:00 uur begint de ochtend en die duurt tot 12:00 uur. Om 12:00 uur begint de middag en die duurt tot 18:00 uur. Om 18:00 begint de avond en die duurt tot 24 uur of 00:00 uur. Het is dus avond.
Tussen de middag betekent dus: 'tijdens of rond het middaguur', oftewel: 'rond lunchtijd'. De meeste Nederlanders bedoelen nu met middag de periode van 12.00 tot 18.00 uur. In België is middag in de betekenis 'het midden van de dag' nog wel gangbaar.
Wij (mijn gezin en ik) noemen de periode tussen 06.00 en 12.00 de ochtend; de periode tussen 12.00 en 18.00 noemen wij de middag; en de periode tussen 18.00 en 00.00 noemen wij de avond. "Einde van de middag"/"namiddag" is bij ons wat minder "vast" maar begint doorgaans om 15.00 bij ons.
De ochtend of de morgen is het eerste dagdeel in een etmaal. De betekenis verschilt tussen Nederland en Vlaanderen. In Nederland verstaat men er de periode vanaf zes uur 's morgens (volgens sommige bronnen al omstreeks 5.30 uur) tot twaalf uur onder, in Vlaanderen duurt de ochtend slechts tot 9.00 à 9.30 uur.
Middernacht, bijvoorbeeld, valt precies 12 uur na de middag van de vorige dag en 12 uur voor de middag van de volgende dag. De meeste digitale klokken duiden middernacht aan als 12 am en middag als 12 pm.
PM is een afkorting voor Post Meridiem, wat staat voor “Na de middag”. Bij 10.00 p.m. is 10 uur in de avond. Bij de 24-uurs tijdsaanduiding is dit 22:00.
Een after lunch-dip, het is iets waar veel mensen last van hebben, sommigen zonder dat ze het zelf weten. Vaak begint een after lunch-dip zo'n half uur nadat je hebt gegeten (het kan dus ook een after dinner-dip zijn). Je kunt amper je ogen nog open houden, en voelt je letterlijk energieloos worden.
De avond is het laatste deel van de dag, in het algemeen de tijd tussen 18.00 en 24.00 uur.
In de standaardtaal in België hebben voormiddag en namiddag (met de klemtoon op de eerste of de tweede lettergreep) betrekking op respectievelijk het tweede deel van de ochtend (ongeveer 9-12 uur) en de tijd tussen het middaguur en het begin van de avond (ongeveer 12-18 uur).
Ante meridiem (Latijn voor "voor de middag"; spreek uit: ante meridiëm) is een aanduiding voor het tijdvak vanaf 12 uur 's nachts tot 12 uur 's middags.
uur. 08:00 → Het is acht uur. 16:00 → Het is vier uur 's middags.
Een dag bestaat uit 24 uur. Deze 24 uur zijn verdeeld in 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond. Ieder dagdeel duurt 6 uur.
Bijvoorbeeld, 8.00 a.m. is 8 uur 's morgens, dus 08.00 uur en niet 20.00 uur. Ante meridiem en post meridiem zijn met name in Engelstalige landen gebruikelijk. In Nederland, België en de meeste andere Europese landen is een 24-urige tijdsaanduiding tegenwoordig standaard.
Wat betekent PM
Het woord PM vaak ook P.M. staat voor Post Meridiem en is Latijns dat je letterlijk kan vertalen naar “na de middag“. PM staat daarom voor de tijdsaanduiding van na de middag en loopt van 12 uur 's middags tot 12 uur 's nachts.
Ante meridiem (a.m.) aanduiding dat een tijdstip voor het middaguur is. Post meridiem (p.m.) aanduiding dat een tijdstip ná het middaguur is.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
Vroeg slapen kan heel gezond zijn. Vroeg slapen zorgt voor voldoende slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Echter hoeft vroeg slapen niet altijd even positief uit te pakken. Te veel slapen kan namelijk negatieve effecten hebben en het verstoren van uw slaapritme ook.
voorste deel van een wapen. route van een rivier. voortgang.