Beschadiging van de harde schijfAls je je laptop alsmaar dichtklapt en in slaapstand zet en hem eigenlijk nooit helemaal afsluit, kun je de harde schijf van het apparaat beschadigen.
Voor de levensduur van je laptop is het beter om hem regelmatig uit te zetten. Op die manier geef je je laptop even de tijd om 'uit te rusten' en blijft deze dus ook langer in topvorm!
Anti-virussoftware scant namelijk alleen je computer als hij is ingeschakeld, waardoor mogelijke virussen dan ook sneller gedetecteerd en verwijderd kunnen worden als hij steeds aan staat. Kort samengevat, gaat de levensduur van je computer er niet onder lijden als je hem voortdurend ingeschakeld laat.
Als u de energie- en slaapstandinstellingen in Windows 11 wilt aanpassen, selecteert u Start> Instellingen > System > Power & batterij>Scherm en slaapstand.
Heb jij ook zo'n hekel aan wachten tot wanneer je laptop opgestart is? En sla je dat wachten dan ook liever over door gebruik te maken van de slaapstand? Wel, dan kan je daar beter mee stoppen, want door je laptop constant in slaapstand te laten staan, beschadig je mogelijk de harde schijf van je toestel.
De belangrijkste regel voor beeldschermwerk is dat dit niet te lang achtereen gedaan mag worden. In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag.
De sluimerstand gebruikt minder stroom dan de slaapstand en is beschikbaar voor laptops. Het duurt iets langer om te hervatten dan de slaapstand, maar het hervat alles waar u was gebleven nadat de computer weer is ingeschakeld. Gebruik de sluimerstand wanneer u uw computer gedurende langere tijd niet gebruikt.
In slaapstand staan een PC in feite gewoon uit, maar het is een misvatting dat een PC als deze uit staat helemaal geen stroom meer verbruikt! Uit onze tests blijkt dat de machines zodra ze zijn uitgeschakeld nog altijd tussen de 4 en de 8 Watt verbruiken, te verklaren door lekstromen.
Als je je laptop niet uitzet blijven bepaalde processen in stand. Zo blijft bijvoorbeeld de ventilator draaien en ook je harde schijf. Ook als de laptop in slaapstand staat, blijven deze onderdelen dus bewegen.
Als u uw PC wilt uitschakelen in Windows 10, selecteert u de knop Start , vervolgens de knop Aan/uit en dan Afsluiten.
De slaapstand is een speciale afsluitmodus in besturingssystemen van computerapparatuur. Bij het inschakelen van de slaapstand wordt de computer afgesloten, maar blijven eventuele programma's die op het moment van afsluiten nog open stonden, behouden.
De meeste computers worden na een tijdje warm en sommige kunnen behoorlijk warm worden. Dit is normaal: het hoort gewoon bij de manier waarop de computer zichzelf koelt. Als uw computer echter erg warm wordt, kan dat een teken zijn dat hij oververhit is, hetgeen mogelijk tot schade kan leiden.
Gemiddeld gaat een middelgrote laptop ongeveer 7 uur mee zonder netstroom.
Fysiek zijn laptop-tassen, laptop-rugzakken, laptop-sleeves en/of tablet-sleeves de beste opties voor het beschermen van uw laptop. Over het algemeen geldt hoe dikker, hoe beter beschermd zo zou u voor optimale bescherming voor zowel een laptop-sleeve voor een laptop-tas of laptop-rugzak gaan.
Een laptop dichtklappen kan betekenen dat het apparaat afsluit, maar ook dat het apparaat op de energiebesparende modus overschakelt. Als dat is ingesteld, gaat hij in de sluimer- of de slaapstand. De gebruiker kan ook instellen dat er helemaal niets gebeurt.
Je computer verbruikt geen stroom om je gegevens te bewaren. Windows wordt hervat na het indrukken van de powerknop. Het duurt een paar seconden langer dan de slaapstand, maar met een seconde of 10 kun je weer aan het werk. De sluimerstand gebruik je bijvoorbeeld als je even niet in staat bent om je laptop op te laden.
Een laptop verbruikt aanzienlijk minder: tussen 50 en 100 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik, afhankelijk van het model. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het verbruik dan tussen 150 en 300 kWh/jaar.
Bovendien is een laptop 70% zuiniger in het energieverbruik. Zo kost een laptop je gemiddeld per jaar 10 euro (55 kWh), terwijl een nieuwe desktop met lcd-monitor gemiddeld toch 40 euro per jaar kost (200 kWh).
Een gemiddelde PC heeft een vermogen van 400 Watt wat een overeenkomt met zo'n 200 Watt/uur aan stroomverbruik (inclusief gebruik beeldscherm). PC's die ingezet worden voor grafische toepassingen hebben een veel hoger vermogen en dus ook stroomverbruik. Per jaar (260 dagen) : 260 x 1,6 = 416 kWh x € 0,60 = € 250.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
De eerste uren van de slaap vielen dus voor middernacht, en het zijn net deze eerste uren van de slaap die kwalitatief het belangrijkst zijn, gezien dan de diepe slaap plaatsvindt. Bij kinderen en jongvolwassenen heb je echter ook nog diepe slaap later op de nacht, de volkswijsheid is dus niet helemaal correct.
Als je 2 uurtjes slaapt tussen 8 en 10 uur 's avonds dan zit je in de slaapperiode waarin je het diepste slaapt en zal de adenosine snel afgebroken worden. Dat kan al 50% zijn binnen die 2 uur. Lukt het je niet om te slapen? Dan is rusten ook een goede noodoplossing.