Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild. Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma. Net als döner en shoarma, betekent gyros 'draaiend'.
De naam komt van het Griekse γύρος (gyros, 'cirkel' of 'draai'). Het is een calque van het Turkse döner, van dönmek, wat ook 'draai' betekent.
De Gyro is een favoriet Grieks straatgerecht waar zoveel Amerikanen dol op zijn. De combinatie van pita wrap, gevuld met goed gekruid vlees en afgetopt met yoghurtsaus, genaamd tzatziki.
Gyros wordt gemaakt van dunne plakjes vlees, meestal varkensvlees of kip, die langzaam aan een verticale spit worden geroosterd. Het vlees wordt zorgvuldig gekruid met traditionele Griekse kruiden zoals oregano, tijm, knoflook en peper, wat zorgt voor een rijke en aromatische smaak.
De oorsprong van Tzatziki ligt niet in Griekenland maar in het oude Turkse Rijk waar een broertje van deze saus Caçik nogsteeds erg geliefd is. Traditionele Tzatziki wordt gemaakt met volle yoghurt, knoflook en komkommer.
Moussaka is een traditioneel Turks gerecht, maar als je hem in West-Europa bestelt, krijg je meestal de Griekse variant.
Meer dan enig ander volk in het Ottomaanse Rijk genoten de Grieken enorm van dit gerecht. Ze experimenteerden echter ook met deze klassieke komkommer-yoghurtdip totdat de Indiase wortels ervan bijna onzichtbaar waren. Tzatziki (afgeleid van het Turkse woord cacık) was geboren .
Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild. Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma. Net als döner en shoarma, betekent gyros 'draaiend'.
Het belangrijkste verschil tussen gyros en andere soorten vlees is het soort vlees dat wordt gebruikt. Het vlees wordt op unieke wijze gesneden en in een pitabroodje gewikkeld. Naast het vlees bevat een gyros andere ingrediënten zoals komkommers en kruiden. Griekse gyros zijn gezond en heerlijk .
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
Terwijl gyro op een verticale rotisserie wordt gekookt, wordt souvlaki aan een spies geregen en gegrild. Dit geeft gyro een rijkere smaak , hoewel souvlaki nog steeds hartiger kan zijn, afhankelijk van waarmee het wordt gekruid. Beide zijn echter heerlijk en zorgen voor een bevredigende maaltijd.
In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Hoewel zowel de Turkse als de Griekse keukens volop gebruikmaken van rijst, brood, groenten, olijfolie, fruit en vlees (vaak lam), zijn er enkele subtiele verschillen. Hoewel de hoofdgerechten over het algemeen hetzelfde blijven, zijn er altijd consistente verschillen in hoe Grieken enTurken hun gerecht bereiden .
Ouzo is misschien wel de bekendste drank uit Griekenland en heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5 en 44 procent. Deze typische anijsdrank is gebaseerd op verschillende basis ingredinten zoals kardemom, mas en koriander, maar de meest uitgesproken smaak is toch wel anijs.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Traditioneel gyrovlees combineert rundvlees en lamsvlees, die meer vet kunnen bevatten, met name verzadigd vet. Voor een magere optie kan kip- of kalkoengyro worden gekozen . Deze gevogeltekeuzes bieden een lager vetgehalte, waardoor ze een gezonder alternatief zijn zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.
De gyro is een pitabroodje met een klein, roterend stukje vlees dat urenlang aan het spit wordt gekookt. Het pitabroodje wordt om het vlees en de groenten gewikkeld voor de smaak, en vervolgens afgetopt met een lekkere tzatzikisaus. Een snufje Griekse gerookte paprika eroverheen maakt de gyro nog authentieker.
Shoarma is een Arabische variant op de döner kebab, en is afgeleid van het Turkse woord 'çevirme' – dat net als döner iets betekent als 'draaien'. Het van oorsprong Turkse gerecht is door Israëliërs meegenomen naar Arabische landen waar het de verbasterde naam shoarma of shawarma kreeg.
Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland. Alleen die yoghurt mag Griekse yoghurt heten. Anders noemen we het yoghurt Griekse stijl en deze heeft meer gelijkenissen met gewone yoghurt.
Bak de gyros in een koekenpan met een klein beetje boter of olie mooi gelijkmatig bruin. Tip: Gebruik eerst een houten spatel zodat de stukjes van elkaar afkomen tijdens het bakken. Zodra de stukjes los van elkaar zijn, leg dan de spatel weg en schut het vlees dan op. Zo blijven de reepjes mooi van lengte.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
En misschien wel het belangrijkste verschil is de consistentie. Als Turkse versie is het meer verdund en lijkt het meer op een soep dan op een dip . Als laatste gebruikt Chechuk meer kruiden zoals munt, dille en gedroogde munt. En hoewel je tzatziki met dille vindt, wordt het vaak zonder kruiden geserveerd.
De Griekse yoghurt komt niet uit Griekenland en bij de Turkse yoghurt komt geen Turk aan te pas. Daar worden wij als consumenten mooi genept. De basis voor deze yoghurts bestaat uit een yoghurt cultuur (dat zijn goede bacteriën) en een Griekse yoghurt cultuur verschilt van een Turkse yoghurt cultuur, zo zit het!