De meest makkelijke manier om koffie te branden is door het gebruiken van een gewone pan/wok. Doe de groene koffiebonen in de pan en zet deze op het vuur (zonder olie of boter). Zorg ervoor dat de oppervlakte van de pan volledig bedekt wordt met ongebrande koffiebonen.
Hoe de truc werkt? Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Traditionele methode. Bij de traditionele methode worden de groene koffiebonen gebrand in een afgesloten om zijn as draaiende trommel, waarbij de warmte gelijkmatig en nauwkeurig gecontroleerd van buitenaf wordt toegediend. Hierdoor kan men niet massaal grote hoeveelheden branden, maar wel per melange specifiek.
Met een korte brandtijd, krijgen de bonen een lichte kleur. De koffiebonen zijn hierbij delicaat gebrand, waardoor de koffie een subtiele en natuurlijke smaak krijgt. Weet je nog niet goed welke koffiesmaak jouw voorkeur heeft?
Wat is een koffiebrander? De koffiebrander of roaster is de persoon die de machine bediend om de koffiebonen te branden. Deze persoon is iemand met veel kennis van koffiebonen en weet met de juiste branding het potentieel van de koffiebonen te behouden.
De kosten per kilo variëren tussen de €3,00 en €8,00 afhankelijk van het type koffieboon. Bij ons in de webshop kunt u tot 20 kilo afnemen.
Een kopje koffie met donker geroosterde bonen is dikker en voller dan koffie die gemaakt is van licht geroosterde bonen. Koffie gemaakt van lichter geroosterde bonen heeft meestal meer delicate, complexe smaken. Licht gebrande koffie is doorgaans zoeter, helderder en zuurder.
Het brandproces begint met het verdampen van water. Koffiebonen bevatten van nature water en pas als dit water grotendeels is verdampt zullen de bonen verkleuren. De koffiebonen worden in de koffiebrander gedaan en de temperatuur zal langzaam worden verhoogd.
Aan een koffieplant groeien namelijk steenvruchten. Dit zijn vruchten met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. De pit (eigenlijk zaad) is wat wij een koffieboon noemen. Koffiebonen zijn dus simpelweg zaden van de koffieplant.
Geduld. Na ongeveer 2 maanden zie je pas wat gebeuren. En ondanks dat je na 4 maanden al wel een klein koffieplantje hebt, moet je wel 3 jaar wachten tot de eerste koffiebes zich laat zien. En dan duurt het nog zo'n kleine 3 maanden voordat je bes rijp genoeg is om te plukken.
Het overgrote deel van de koffiebonen wordt nog met de hand geplukt. Dit komt voornamelijk omdat de bessen van de koffieplant niet tegelijk rijp zijn. Hierdoor moet men eenzelfde plant soms meerdere keren oogsten. Daarna wordt de bessen nat of droog verwerkt.
Gebrand op verse koffie
Ongebrande koffiebonen zijn groen van kleur en geurloos. Door het branden van koffiebonen ontwikkeld zich de typische koffiegeur en heerlijke aroma.
Geloof het of niet, gemalen koffie! Veel insecten kunnen namelijk erg goed ruiken, en de ongelooflijk sterke geur van verbrande gemalen koffie wordt het liefst door hen vermeden.
Laat regelmatig wat koffiegruis door je afvoer lopen, het houdt je leidingen proper en voorkomt verstopping. Koffiedik werkt ook als ontgeurder. Een potje in je koelkast en diepvries en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo kun je ook je handen met koffiegruis wassen na het snijden van look of ajuin.
Light Roast zijn koffiebonen met een licht bruine kleur. Bovendien hebben deze bonen geen olielaagje op het oppervlakte. Het geeft subtiele smaken waar men vooral fruitige tonen in de koffie proeft. Perfect om te drinken als filterkoffie, oftewel slow coffee.
Strooi wat gemalen koffie (zelfgemalen of uit een pak) op een stukje aluminiumfolie. Het is belangrijk dat de koffie droog is, anders werkt het niet. Je kunt verse koffie gebruiken, maar je kunt ook gedroogde koffiedik gebruiken. Steek de koffie aan.
Wespen hebben een hekel aan de geur van kruidnagel. Steek een aantal kruidnagels in een halve citroen of sinaasappel, of leg de kruidnagels in een bakje azijn. Ook water met ammoniak zou wespen op afstand houden, net zoals het branden van een stokje wierook.
De kleur van het kopje waarin je koffie drinkt heeft invloed op de smaak van het warme drankje. Blauw zou tot een zoetere smaak leiden, wit maakt dan weer extra bitter.
Gran Maestro Italiano. Er zijn een paar redenen waarom Gran Maestro Italiano Originale (een van) de beste koffiebonen zijn. Gran Maestro is 100% Arabica en daarnaast afkomstig uit de beste koffiegebieden van Brazilië en Colombia.
In de groene koffieboon zit cafeïne en andere stoffen waarvan u meer energie krijgt. Hierdoor heeft u meer zin om te sporten, wat dus de stofwisseling en vetverbranding stimuleert. Verder zitten er in de groene koffieboon veel antioxidanten die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.