Hoe laat je je kat wennen aan haar nieuwe omgeving? Geef je kat de eerste dag één ruimte om in te verblijven.Zet daar haar mandje, eten, drinken en kattenbak neer.Laat je maatje gewoon in haar reismandje zitten met het deurtje open.
Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem de wijde wereld in te laten gaan.
Zorg dat de kat gewend is aan zijn huidige woning, dus na een verhuizing minimaal een maand binnenhouden. Leer de kat te komen als hij geroepen wordt of op een ander geluidsignaal. Roep de kat dus regelmatig bij je, ook als hij binnen is en beloon hem dan met wat lekkers of aandacht.
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
Onder elkaar communiceren katten vooral via lichaamstaal. Maar bij ons gebruiken ze hun stemgeluid. Klein kittens hebben als snel in de gaten dat mensen veel sterker op stemmen reageren dan op lichaamstaal of geurboodschappen.
Rust en ruimte zijn beiden belangrijk voor het welzijn van je kat. Waar er te veel katten op elkaars lip leven, kan de kat gestresst raken en competitief gedrag vertonen (zoals krabben, sproeien, onzindelijkheid, agressie). Heb je meerdere katten, zorg dan voor voldoende ruimtes waar de katten zich kunnen terugtrekken.
Effectief corrigeren
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
Een veel voorkomende oorzaak van stress is spanning tussen dieren in huis. De aanwezigheid of komst van bijvoorbeeld een hond kan tot gedragsproblemen leiden. Sommige katten durven zich dan niet meer vrij door het huis te bewegen.
Het beste kan je een bange of schuwe kat proberen te benaderen in zijn slaap. Staar de kat niet aan en nooit recht in de ogen aankijken maar knipper met je ogen. Draai je ogen van het dier weg kijk eigenlijk langs het dier. Laat je stem vaak horen en beloond de kat als het goed gaat.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Uw kat verstopt zich onder het bed voor: veiligheid
Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Het zal enkele dagen duren totdat de kat haar zelfvertrouwen opbouwt en zich thuis zal kunnen voelen in een nieuwe omgeving. Dit zal ze doen door overal geurtjes achter te laten. Als je zo gelukkig bent om een vakantiehuis te hebben waar de kat al bekend mee is, kan je de kat met een gerust hart mee nemen.
Het beste is dan ook om de nieuwe kat de eerste dagen op een apart kamertje te houden met eten, drinken, een kattenbak, speeltjes en een krabpaal. Er kan pas begonnen worden met de eerste stap als de nieuwe kat zich op zijn gemak voelt. Dat wil zeggen dat de kat goed eet, drinkt, rust en hij de eigenaar benadert.
Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Is het normaal dat katten agressief zijn? Agressieve reacties van onze huiskatten houden verband met het natuurlijk gedrag van de soort en vormen een normaal onderdeel van jacht, spel en sociale conflicten. Als katten echter agressie naar mensen beginnen te vertonen, dan noemen we dit al snel 'probleemgedrag'.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt.
Katten worden over het algemeen beschouwd als onafhankelijke dieren die gerust een tijdje alleen kunnen zijn. Maar na een langere vakantie lijken veel katten echt beledigd te zijn. In plaats van naar de deur te rennen en hun baasje te begroeten, wenden ze zich af. Ze laten zich niet aaien en willen ook niet spelen.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Om van je kat een echte schootkat te maken is het dus belangrijk dat hij al van jongs af aan met mensen in contact is gekomen. Vooral de eerste weken en maanden van zijn leven zijn het belangrijkste. Dit is de socialisatieperiode waarin de kat aan alles uit zijn omgeving went, ook aan knuffelen met mensen.