Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Naast rijst wordt er veel verse groente gebruikt in de gerechten. Ze gebruiken in Thailand heel veel kruiden waarmee ze het eten Thailand op smaak brengen. De rijst wordt vaak gecombineerd met verse groente, vlees en vis. Veel gerechten zijn gebaseerd op groente en rijst.
Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent.
Je kunt altijd om meer of minder pittig vragen. Typische gerechten die je overal tegenkomt zijn Pad Thai, Thai Basil Chicken, Thai Green Curry, Thai Red Curry, Chicken Cashew en Sweet & Sour Chicken. Naast Thais eten heb je in Thailand ook overal lekker westers eten.
Het ontbijt was enorm divers en bestond uit allerlei soorten fruit, salades, verschillende soorten muesli maar ook dim sum (kleine gestoomde hapjes, i love it!), noodle soep, verschillende soorten ei, bami, rijst, etc. Thaise mensen kunnen echt eten!
Voor een westerse maaltijd betaal je gemiddeld €6. Een Thais gerecht in een restaurant ligt rond de €3,50 en bij een kraampje op straat kan je al een maaltijd scoren voor €1,60. Een lekkere cappuccino bij een hip cafeetje kost gemiddeld €1,80.
De veelzijdige Thaise keuken kent een aantal pittige tot zeer scherpe gerechten door toevoeging van de rode Chilipepers. Niet iedereen vindt dat lekker en er zijn mensen, die zelfs allergisch zijn voor die pepers.
In de Thaise keuken is Pad Thai niet uit te sluiten. Dit kenmerkende gerecht is heel goed te combineren met een Grüner Veltliner. De Gewürztraminer en Riesling zijn ook goed een goede combinatie met de Thaise keuken.
Ze eten met een lepel en gebruiken een vork om het eten op de lepel te scheppen. Deze wordt nooit in de mond gestoken! Een mes zul je in de Thaise keuken niet tegenkomen, omdat de meeste Thaise gerechten in hapklare porties worden geserveerd. Alleen bij noodles en Chinese gerechten worden stokjes gebruikt.
De beste kleding om naar Thailand mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Deze kunt u ook in Thailand zelf (goedkoop) aanschaffen. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen.
Pad thai is misschien wel het bekendste gerecht van Thailand en staat werkelijk overal op de kaart. Deze specialiteit is simpel maar o zo heerlijk: gebakken rijstnoedels met veel ei, tofu, gamba's, taugé, bosui, pinda en limoen. En de typische pad thai-saus natuurlijk, op basis van tamarinde.
Maar om je lijn hoef je je geen zorgen te maken, want het eten in Thailand is zeer gevarieerd en ook nog eens gezond en licht verteerbaar. Verse groenten en kruiden worden maar kort meebakken op hoog vuur, waardoor veel van de smaak bewaard blijft.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.
Pad Thai moet wel het bekendste gerecht van Thailand zijn. Werkelijk overal wordt dit wokgerecht verkocht en op de night markets staan meestal meerdere verkopers de Pad Thai vers voor je te wokken. De basisingrediënten voor Pad Thai zijn noedels, pinda's, suiker en limoen.
Verschillende Aziatische smaken
Wanneer er zoete smaken in een Oosters gerecht voorkomen, iets wat bijvoorbeeld vaak bij Thais eten het geval is, kies je daarom het beste voor een wijn met een zoetje. Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris.
Immers in de Nasi zit normaal gesproken varkensvlees. Het is dus een leuke gelegenheid om eens een nieuwe witte wijn te proberen. Overigens is het natuurlijk ook een goede gelegenheid om eens wat echt Indonesisch te drinken, zoals bijvoorbeeld, en schrik niet, the manis, een zoete thee.
Eentje met een soepele structuur sluit goed aan bij het knapperige, vette korstje dat de loempia krijgt door het bakken in olie. Denk aan Pinot Blanc, Rueda, droge Muscat, fruitige Côtes de Gascogne, sappige Spaanse Rosado of een jonge Tempranillo. Cava, Prosecco of een milde Crémant zijn er ook lekker erbij.
Een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gemeenschappelijk met elkaar overweg kan.
Typische Thaise groenten zijn onder meer de Thaise aubergine en bamboe. Kenmerkende kruiden zijn onder meer bladkoriander, knoflook, bai kra prow en bai hoh ra paa (soorten Thaise basilium), groene en rode peper, citroengras, laos, citroenblad en mint.
Een opmerkelijke sociale norm is dat het aanraken van iemands hoofd als zeer onbeleefd wordt beschouwd, ook dat van een kind. Het is ook onbeleefd in Thailand om je voeten boven iemands hoofd te houden, vooral als die persoon een hogere sociale status heeft.
Totaal: 1500 a 5000 euro. Globaal al snel ruim 2000 tot 3000 euro. Niet meegenomen kosten zijn bijvoorbeeld de garderobe (warme kleren etc.) en andere levensonderhoud.
In Thailand is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het op de openbare weg gooien van sigarettenpeuken kan in Thailand beboet worden.
Totale budget Thailand
Dan zal je een stuk minder uitgeven. Wij hebben redelijk wat gezien en gedaan in Thailand dus dat heeft ons ook ietsje meer gekost. Al met al waren wij voor 2 weken Thailand inclusief retourticket op Düsseldorf rond 950 euro per persoon kwijt.