Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Kruidenthee kan goed helpen bij griep of verkoudheid. Maak een mengsel van gelijke delen duizendblad, vlierbloesem en pepermunt en gooi 1 of 2 eetlepels van deze kruiden in een beker heet water. Om er wat meer smaak aan te geven kunt u honing en/of gember en/of een kaneelstokje toevoegen.
Neusdruppels of neusspray met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat u weer goed door uw neus kunt ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan.
Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe.De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Er is geen wondermiddel omdat verkoudheid en de meeste hoesten worden veroorzaakt door virussen, maar rauwe honing kan de ellende helpen verlichten.
Honing: puur of in de thee. Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Het doorslikken van je snottebel zorgt er namelijk voor dat bacteriën direct gedood worden in een maagzuurbad. Door je neus daarentegen met hoge druk te snuiten, loop je juist het risico dat de micro-organismen in je bijholtes terecht komen en daar tot een ontsteking leiden.
“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen.
Als u ziek bent, worden de paden onderbroken en kan het het circadiane ritme verstoren. Als gezonde volwassene zou u elke nacht 7 tot 8 uur moeten slapen om u uitgerust te voelen en de ziekte beter te bestrijden.
Tips voor goed slapen tijdens een verkoudheid
Een neusspray zorgt voor het oplossen van verstoppingen in uw neus, waardoor u weer vrij kunt ademen. Daarnaast kunt u een warm bad of douche nemen voor het slapengaan. U kunt vervolgens beter ademen én beter slapen.
Slijm in de neus is een symptoom dat helaas veel voorkomt. Dit kenmerkt zich door een overtollige productie van neusslijm. Dit kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een infectie, allergie, blootstelling aan irriterende stoffen of een verkeerde neusademhaling.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken.
De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Is je snot helder en doorzichtig? Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken.
Een bijholteontsteking behandelen door je neus te spoelen
Met een neusspoeling week je namelijk het vastzittende slijm in de holtes los, dat je lichaam vervolgens via je neusgaten verlaat. Het spoelen van je neus is daarom effectiever dan bijvoorbeeld neusspray, aangezien het slijm daarbij in je lichaam achterblijft.
Water. Vocht is het belangrijkste om binnen te krijgen als je ziek bent. Het transporteert zowel voedings- als afvalstoffen in het lichaam en als je water drinkt, vul je het vocht aan dat je tijdens het ziek zijn bent verloren door bijvoorbeeld koorts, braken of diarree.
Citroenwater geeft je immuunsysteem een oppepper
Citroensap is rijk aan vitamine C en dit draagt bij aan de versterking van je immuunsysteem en de bestrijding van griep en verkoudheden. Naast vitamine C is ijzer ook een belangrijke voedingsstof voor een goed werkend immuunsysteem.