Diner (Jantar) Voor Nederlanders de belangrijkste maaltijd van de dag, voor Portugezen minder belangrijk. Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn.
Anders dan in Nederland of België is in Portugal de lunch een belangrijke maaltijd van de dag. Men neemt vaak een grote lunch inclusief voor-, hoofd- en nagerecht. De lunch vindt meestal plaats tussen 12.00 en 14.30 uur.Het avondeten wordt vaak genuttigd tussen 19.30 en 22.30 uur.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
Portugezen eten doorgaans drie keer per dag. ´s Ochtends, tussen 07.30 en 10.00 uur, eten ze een licht ontbijt dat gewoonlijk bestaat uit drinken (koffie met melk, espressokoffie of een sapje) en een tosti of boterham.
Ontbijt verandert in brunch, lunch duurt tot laat in de middag en diner wordt uitgesteld zodat u kunt genieten van dat laatste beetje zonneschijn . Er is altijd een excuus om te eten in Portugal. Zelfs tussen de grote maaltijden door, zoals lunch en diner, houden de locals ervan om een snelle snack te eten.
De hoofdmaaltijden zijn de lunch, tussen 12:00 en 14:30 uur, die vaak in een restaurant in de buurt van het werk wordt genuttigd, en het diner, tussen 19:30 en 22:30 uur. De meeste mensen eten een volledige maaltijd, bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een toetje of fruit.
Ontbijten in Portugal
Een groot ontbijt zoals in Engeland hoef je in Portugal daarom niet te verwachten. De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje.
Diner. Restaurants gaan pas rond 19.00 uur open voor het diner. Ook deze maaltijd is erg uitgebreid en de meeste restaurants zijn dan ook open tot middernacht. Fooi geven is in Portugal niet verplicht, maar wel gebruikelijk.
Eten Portugezen eieren bij het ontbijt? Eieren zijn geen gebruikelijk onderdeel van een traditioneel Portugees ontbijt . Het Portugese ontbijt is meer gericht op brood, kaas, fruit en zoet gebak. Sommige mensen nemen echter eieren op in hun ontbijt in het weekend, wanneer er meer tijd is voor een ontspannen maaltijd.
Tips over cultuur en etiquette in Portugal
Bel niet tijdens de maaltijden . Dit betekent dat u niet moet bellen voor 09:00, tussen 12:00 en 14:00 en tussen 20:00 en 21:00. Vermijd stretchen in het openbaar, want de Portugezen vinden dit onbeleefd. Spuug niet op de grond of gooi geen afval op straat, want de Portugezen vinden dit respectloos.
Familie en goede vrienden begroeten elkaar met een kus op de wang, zowel mannen als vrouwen van hetzelfde geslacht. Portugal heeft geen macho mannencultuur. Toch zie je in een café voornamelijk mannen (en soms wat oudere dames die komen kijken waar hun man blijft).
Een corna maakt men door pink en wijsvinger gestrekt te houden terwijl ringvinger, middelvinger en duim naar binnen worden gevouwen. Het gebaar stamt uit de tijd van de Oude Grieken en werd gebruikt om als symbool om het kwaad af te wenden of te geven (afhankelijk of je het geeft als eerste, of pas na ontvangst).
Weinig mensen in Portugal houden daadwerkelijk een «sesta» (siësta is een Spaans woord). Als ze dat doen, is het na de lunch, ergens tussen 13.00 en 15.00 uur . In tegenstelling tot Spanje, waar winkels en bedrijven meestal vroeg in de middag sluiten, is in Portugal de lunchtijd kort en is er geen tijd voor een dutje, zelfs niet in de warmste maanden.
Volg ook hier de waarschuwingsborden. Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Portugezen een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Uit eten in Portugal
Uit eten gaan in Portugal is niet veel duurder dan thuis koken. Portugezen gaan zelf ook regelmatig uit eten. In veel restaurants kun je de dagschotel (prato do dia) krijgen, een goedkope dagelijkse keuze op het menu.
Portugese koffie
Geen ontbijt in Lissabon is compleet zonder een kopje koffie (of twee, of drie!). Er zijn verschillende alternatieven om het te bestellen, net als bij het bestellen van koffie in Spanje, maar elke optie die je kiest is de perfecte manier om je ontbijt te beginnen.
In de Alentejo wordt brood gemaakt dat voor 100% uit tarwemeel bestaat, in de Serra da Estrela eet men brood van roggemeel in combinatie met tarwe of maïs. In de Lissabon-regio eet men onder andere brood uit Mafra, met een zachte kruim en een flinterdunne korst dat uit meer dan 95% water bestaat.
mingau, papa van aveia .
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
Uit eten gaan in Portugal is over het algemeen betaalbaar. Voor een maaltijd in een lokaal restaurant betaal je gemiddeld €10 tot €15, terwijl een diner in een chique restaurant tussen de €30 en €50 per persoon kost.
Diner (Jantar)
Voor Nederlanders de belangrijkste maaltijd van de dag, voor Portugezen minder belangrijk. Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn.
Naast portwijn zijn er nog heel wat andere lokale dranken die je in Portugal kan proeven. Denk bijvoorbeeld maar aan Madeira wijn. Deze wijn wordt alleen op het Portugese eiland Madeira geproduceerd. Ook ginja, een Portugese kersenlikeur, is een populair alcoholisch drankje.
Pastéis de nata: deze kleine, heerlijke custardtaartjes zijn een echte klassieker in Portugal. Ze worden gemaakt met bladerdeeg en een vulling van eigeel, suiker en kaneel. Je kunt ze kopen bij bijna elke bakker in Portugal, maar de beste pastéis de nata's komen vanuit de bakkerijen in Lissabon.