Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Hollands diner
Nederlanders eten relatief vroeg vanaf 17.00 tot 19.00 uur , families eten meestal samen aan de eettafel. Een typisch Nederlands diner bestaat uit aardappelen, vlees en groenten, geserveerd met jus. Het diner wordt vaak gevolgd door een dessert in de vorm van yoghurt of koffie.
De meeste mensen ontbijten tussen half 8 en half 10. De starttijd van de lunch is vaak tussen 12 en 1 uur. De avondmaaltijd begint vaak tussen half 6 en half 7.
Uit een onderzoek onder duizend afvallers bleek dat 18.14 werd gezien als ideale tijd om te dineren. Laat dat nou precies in het timeframe van 18-20 uur vallen! Eet smakelijk!
De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen. Een en ander blijkt uit cijfers van Just Eat, een 'doorgeefluik' voor online besteld eten. Al vroeg in de middag denken Nederlanders na over wat ze 's avonds willen eten.
Nederlanders beginnen graag vroeg, meestal tussen 17:00 en 18:00 uur. Er is een historische verklaring voor dit vroege tijdstip voor het avondeten, en het werd beïnvloed door de sociaal-economische omstandigheden van de 19e eeuw . Lagere sociale klassen aten rond het middaguur een warme maaltijd, terwijl de hogere klassen om 15:00 uur aten.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Ontbijt binnen 2 uur na het opstaan, met de nadruk op magere eiwitten en fruit met weinig suiker; lunch: 's middags met de nadruk op magere eiwitten + complexe koolhydraten; diner vóór 20.00 uur met de nadruk op vezels + weinig verzadigd vet; en tussendoortjes met de nadruk op veel vezels + magere eiwitten.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Het wordt aangeraden om 3 maaltijden per dag te eten tussen de 400 en 600 calorieën. Je kan het beste ontbijten om 7.11 uur, lunchen om 12.38 uur en warm eten om 18.14 uur. Het is natuurlijk logisch dat niet iedereen stipt op deze uren gaat eten, maar probeer rond deze tijdstippen wel aan tafel te zitten.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Een van de meest iconische items in een Nederlands ontbijt is het " broodje kaas ". Dit gerecht bestaat uit vers brood, meestal een volkoren of rogge plak of broodje, gecombineerd met een plak Nederlandse kaas, zoals Goudse of Edam. Het is een eenvoudige maar heerlijke manier om te genieten van de rijke, romige smaken van lokaal geproduceerde kaas.
In sommige landen, zoals Spanje en Argentinië , wordt het diner vaak later op de avond geserveerd, vergeleken met de vroege dinertijden die we in de VS vaak zien.
Oekraïners eten liever thuis en bewaren restaurants voor speciale gelegenheden. De eettijden zijn van 07:00 tot 10:00 uur voor het ontbijt, van 12:00 tot 15:00 uur voor het diner of de lunch en van 17:00 tot 20:00 uur voor het avondeten. De hoofdmaaltijd van de dag is het avondeten, met soep en vlees, gevogelte of een visgerecht met salade.
De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
Eet 's ochtends een gezond ontbijt . Een eerder diner is het beste en maak dit de laatste voedselinname van de dag. Blijf weg van laat op de avond eten. Vergeet niet dat uw lichaam op een 24-uurs klok werkt, maar voedsel wordt het beste geconsumeerd van 's ochtends tot de vroege avonduren, van 17:00 tot 19:00 uur, voor een optimale gezondheid!
Slecht voor je gezondheid
Hoe dat komt? Overdag hebben we energie nodig en die energie halen we uit ons eten. 's Avonds hebben we die energie, zo vlak voor het slapen, niet meer nodig. Een later eetpatroon kan zo het metabolisme en circadiaanse ritme verstoren. Eerder onderzoek van Harvard Medical School bevestigt dat.
Omdat het circadiane systeem deels wordt gesignaleerd door voedselinname, is eten op consistente tijden belangrijk voor robuuste circadiane ritmes . Dus, het drastisch veranderen van onze maaltijdtijden van dag tot dag kan de fysiologie in gevaar brengen, vergelijkbaar met hoe slaappatronen worden verstoord na een abrupte verandering van tijdzone (d.w.z. jetlag).
Hoeveel calorieën je tijdens een nacht verbrandt, is afhankelijk van de tijd dat je in bed ligt en je lichaamsgewicht. Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
" Eten vlak voor het slapengaan of voordat u gaat liggen, verhoogt GERD of zure reflux aanzienlijk, dus om die reden raad ik het niet aan ", vertelde gastroenteroloog Caroline Soyka, DO, aan Health. Als zure reflux uw slaap verstoort, is het een goed idee om u aan een eerder tijdstip te houden om te eten.
Trendy gelegenheden zitten pas rond negen uur vol. En dat, terwijl tot voor kort de meeste Nederlanders toch om zes uur geacht werden aan tafel te zitten. Hoe laat men eet, is een van de zichtbaarste verschillen tussen culturen, niet alleen naar regio, maar ook naar klasse.
De meeste New Yorkers eten tussen 19:00 en 21:00 uur. Het is dan gezellig druk in de restaurants maar reserveren is meestal niet nodig. Mocht u bij een populair restaurant gaan eten, houdt dan rekening met een wachttijd. Bij binnenkomst tekent u de wachtlijst en geniet u van een drankje totdat er een tafel vrij is.
De lunch wordt in Zwitserland tussen 11 en 14 uur geserveerd, het avondeten tussen 18 en 22 uur. Daartussen zijn vele keukens gesloten. Op de meeste toeristische uitkijkpunten of hotspots bevinden zich restaurants of hotels.