Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico's. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden.
Adders bijten uit verdediging. In de meeste gevallen gebeurt dit wanneer ze opgepakt worden of op minder dan 20 cm benaderd worden. De meest opvallende verschijnselen van adderbeten zijn pijnlijke zwellingen van het getroffen lichaamsdeel en misselijkheid. De mate waarin dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon.
De adder is de enige gifslang in Nederland. Het gif van de adder is een gevaarlijke cocktail van gifstoffen, zoals bloedgif en zenuwgif, die de prooi verlammen. Het bloedgif is bij de adder het meest prominent aanwezig. Het breekt weefsel af en voorkomt dat het bloed stolt, waardoor bloedingen en zwellingen ontstaan.
De meest voorkomende zijn: (intense) pijn ter hoogte van de wonde, zwelling van het gebeten lichaamsdeel, misselijkheid, braken, buikpijn, verhoogde hartslag. Afhankelijk van de ernst van de beet zijn er ook andere symptomen mogelijk.
Er ontstaat lokale zwelling en intense pijn ter hoogte van de beet.De huid krijgt een donkerpaarse kleur en er verschijnen kleine bloedstortingen rond de bijtplaats. Na 2 tot 3 dagen trekt dit langzaam weg. Daarnaast kunnen ook algemene symptomen voorkomen.
Snelle of onregelmatige hartslag.Duizeligheid.Matige of erge pijn.Kleine wondjes met eventuele lichte zwelling.
Inlandtaipan. De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
In Nederland zijn sinds het jaar 1885 zo'n 220 adderbeten gemeld. Je herkent de adder aan de tekening op zijn rug. De symptomen zijn vervelend, maar meestal niet ernstig. Op de plek waar het gif wordt ingespoten breekt het weefsel af, waardoor kleine bloedingen ontstaan.
Als je in Nederland door een (mogelijk) giftige slang gebeten bent, wordt aangeraden 112 te bellen.In het ziekenhuis controleert een arts de beet en krijg je zo nodig een antiserum toegediend.
De beet van de adder kan wel gevaarlijk zijn voor de mens, maar hoewel er jaarlijks tientallen adderbeten worden geregistreerd, zijn gevallen met fatale afloop uiterst zeldzaam.
De adder komt voor op de hoge zandgronden van Nederland met uitzondering van de duinen. Er zijn momenteel nog twee grote min of meer aaneengesloten leefgebieden van de adder, gelegen in Friesland en Drenthe en op de Veluwe. Daarnaast is de soort nog aanwezig in Overijssel en Limburg (Meinweg).
Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.
Tijdens hun winterslaap eet de adder niet. De mannetjes eten pas terug na de paartijd, 3 maanden na het einde van hun winterslaap.
Sonja Slot vond deze adder in het natuurgebied De Engbertsdijksvenen. Hoewel adders geen waterslangen zijn, kunnen ze uitstekend zwemmen.
Volwassen adders zijn ongeveer 60 centrimer lang. De adder is de enige slang in Nederland die giftig is. Het dier is echter niet agressief en zal alleen bij bedreiging bijten. Zie je een adder, laat het dier dan altijd met rust.
Wanneer de adder in de poot van je hond heeft gebeten, kun je het best een drukverband aanleggen en de poot spalken zodat deze niet kan bewegen. Je probeert beter niet de wond uit te zuigen of open te snijden of de poot af te binden. Ook de poot koel houden wordt afgeraden.
Deze drie inheemse slangen zijn de ringslang, de gladde slang en de adder.
Door hun krachtige gif hoeven ze de prooi niet te wurgen, de slang bijt snel, en wacht vervolgens rustig af tot de prooi sterft. De prooi loopt soms nog iets weg voor deze doodgaat, dan spoort de slang zijn maaltje op met het uitstekende reukvermogen.
herkennen van een gifslangenbeet
Na een beet door een slang is het van belang om direct vast te stellen of het om een gifslang gaat. Indien er bij de beet geen gif in de wond is gekomen, is alleen wondverzorging noodzakelijk. 5 Na elke slangenbeet worden een antibioticum en tetanusprofylaxe geadviseerd.
Fav-Afrique is het enige middel dat helpt tegen het gif van meerdere slangen en geregistreerd is als veilig. Het antiserum wordt verkregen door immunisatie bij paarden. De paarden krijgen 10 soorten gif toegediend, van de meest gevaarlijke slangen uit Afrika.
Als je wordt gebeten, is er maar één ding wat je leven kan redden: antigif. Met dat goedje moet je snel behandeld worden, anders kan het avontuur een dodelijke afloop krijgen. Zijn beet kan binnen een half uur al fataal zijn!
Een slang heeft ontzettend veel vijanden. Zo lusten grote vogels, wilde varkens, vossen en zelfs soortgenoten gerust een hapje van het reptiel. Een boze of bange slang sist daarom om roofdieren weg te jagen.
Een dosis van 10 tot 15 milligram is voor een mens al dodelijk, zodat met het gif van een enkele beet tientallen mensen kunnen worden gedood. Van de zwarte mamba is bekend dat als de slang in het nauw wordt gedreven meerdere keren na elkaar kan worden gebeten, waarbij steeds gif wordt afgegeven.