Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
De smaken verschillen niet veel onderling, maar majoraan is zachter en zoeter van smaak in vergelijking met oregano. Beide kruiden kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Vers zijn de toppen van de takjes het beste, het gedroogde kruid heeft een sterker aroma.
Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees.
Majoraan ook bekend als marjolein
Een andere term die voor majoraan gebruikt wordt, is marjolein. Dit kruidenblog gaat over de echte marjolein. Hieraan verwant is de wilde marjolein. De wilde variant kennen we beter als oregano, waarvan de smaak wezenlijk anders is.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.
Gedroogde marjolein
Marjolein is het kleine broertje van oregano. Dit kruid is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, rond Cyprus en Turkije. Zowel marjolein als oregano behoren tot het plantengeslacht van Origanum. Daarom is er weleens verwarring rond de benaming van deze kruiden.
Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
Oregano heel heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het wordt ook wel wilde marjolein genoemd. De oregano plant groeit gemakkelijk in gematigde streken. De hoeveelheid zon heeft wel invloed op de smaak van het kruid.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar, ze smaken scherp, vergelijkbaar met radijs of rettich. De bloemen zijn wat milder van smaak, en hebben daar klein zoetje bij. Wat je niet op eet staat mooi in je tuin, dus je hebt er dubbel plezier van! Oregano is bijzonder makkelijk in je tuin te kweken.
Het meest opvallend van wilde oregano olie is dat het anti viraal is, anti bacterieel, anti schimmel en gaat parasieten tegen. Daarbij is het een zeer sterke antioxidant en gaat ontstekingen tegen. Dit maakt het een ideaal middel voor fibromyalgie en chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).
Oregano wordt ook wel palingkruid of wilde marjolein genoemd. Oregano is een zoet-pittig ruikend kruid.
Wilde marjolein is winterhard maar niet wintergroen. Wilde marjolein sterft dus in de winter bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.
Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliest marjolein net als veel andere kruiden een groot deel van haar smaak en geur.
Thee van Marjolein versterkt de zenuwen, geeft kracht en kalmte aan uitgeputte mensen. Deze thee versterkt ook de maag, en is goed ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering. Lekker na het eten dus! Voor 1 liter kokend water heb je 15 gram van het kruid nodig.
Marjolein, ook wel Echte Marjolein of Majoraan genoemd, is een kruid dat vaak wordt gebruikt bij de bereiding van worsten. Daarom wordt het ook wel worstkruid genoemd. Het heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak.
Gemakkelijk biologische marjolein kopen doe je natuurlijk bij Naturaplaza. In onze webshop kun je biologische marjolein bestellen in handige consumenten verpakkingen of in iets grotere hoeveelheden van meestal 1 kg.
Vaak wordt het kruid echter verward me wilde marjolien, dat we beter kennen onder de naam oregano. Het kruid wordt vaak in de Italiaanse keuken gebruikt, maar heeft qua geur een smaak niet smet echte marjolein of majoraan te maken.
Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk te vervangen is. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterraanse of Provençaalse kruiden.
Het is een middel wat gebruikt wordt voor de behandeling van: keelontsteking, tandpijn, reumatiek, uitblijvende menstruatie, diabetes, obesitas, nier- en leverproblemen en uitwendige wonden zoals slangenbeten. Over heel de wereld werd in vroegere tijden majoraan als geneeskrachtig kruid gezien.
Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats).
Basilicum is een kruid.