1. Etenstijd. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
De avondmaaltijd begint er meestal pas vanaf 20.00 uur. In Spanje eet de lokale bevolking over het algemeen nog later. Daar vindt de lunch veelal tussen 14.00 en 15.00 uur plaats en het diner tussen 21.00 en 22.00.
Eilandbewoners eten graag soepen en eenpansgerechten zoals stamppotten met aardappel, waterkers, pompoen, maïs en spek. Gofio, een meel van maïs, gerst of tarwe is het traditionele basisingrediënt. Voor lokale vleesgerechten wordt veelal konijnen-, geiten-, varkens- of lamsvlees gebruikt.
De Canarische Eilanden delen veel cultuur met de landen van Latijns-Amerika, daarom is het gebruikelijk om een Creools ontbijt te vinden dat bestaat uit kroketten, eieren, gebakken aardappelen, koffie met melk en Cubaanse toast . Maar als er één ingrediënt is dat de eilanden kenmerkt, dan is het wel 'gofio'.
1. Etenstijd. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur.
Aardappelen en yams
Een van de lekkerste en bekendste gerechten uit de Canarische keuken wordt bereid met aardappelen en heet “papas arrugadas” (kleine aardappelen gekookt in de schil).
De prijzen op Gran Canaria liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Levensmiddelen zijn hier namelijk zo'n 30% goedkoper en restaurants zelf 40-50%. In toeristische gebieden is het prijsverschil wel kleiner.
Met de nadruk op versheid bestaan alledaagse Canarische gerechten uit gegrild vlees of vis (tonijn, papegaaivis, vieja, zwaardvis, zeebaars), soepen, stoofschotels en groenten - waarvan er veel verrassend voedzaam zijn. De beste manier om een authentieke culinaire ervaring te ontdekken, is door te eten zoals - en te eten met - de lokale bevolking.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Twee kussen op de wang
Het wordt als onbeleefd beschouwd om dit niet te doen dus je zal zeker en vast veel begroetingskussen delen met niemand. Ook in Frankrijk en Italië is dit de gebruikelijke manier van begroeting maar niet in mijn thuisland. Hier wordt zelfs een omhelzing als té beschouwd.
Tussen 14.00 en 17.00 uur, vlak na de lunch, zijn de meeste winkels gesloten. Misschien is het even wennen. Voor Spanjaarden is het heel normaal. Ze houden dan hun siësta.
Het weer speelt ook een cruciale rol in de eetgewoontes van Spanje laat op de avond . Vaak is het in de zomer gewoon veel te warm om te koken en te eten als de zon op is, dus is het gebruikelijk om te wachten tot na zonsondergang, wat rond 21:30 uur is. Dit blijkt ook uit het feit dat de eettijden in het land verschillen, afhankelijk van het klimaat.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
Ideale tijdstip avondeten
Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als 'ideale' etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”
Het eten en de siësta
Het avondeten vindt dan plaats vanaf ongeveer 21.00 uur en kan zeer uitgebreid zijn. In het algemeen is samen eten erg belangrijk in Spanje.
Gofio is in principe meel gemaakt van maïs. Veel Canariërs eten het als ontbijt met melk en suiker of voegen het toe aan soepen en ovenschotels om het dikker te maken. Het is eetbaar, maar ik zou er niet enthousiast over zijn. Je zou lapas kunnen proberen, dat zijn limpets die normaal gesproken gebakken worden met olijfolie en knoflook.
Meer Canarisch eten
Potaje canario is een hartige vlees- en groentesoep waar vaak spaghetti, kool, erwten, wortels en verschillende stukken vlees in zitten. Een spannend culinair avontuur dat in een soepbord past! Gofio is een andere bekende Canarische bijzonderheid.
Kleding op Gran Canaria kan goedkoper zijn dan op veel andere Europese bestemmingen , vooral in winkelcentra en lokale markten waar u goede deals en kortingen kunt vinden. Prijzen variëren echter afhankelijk van het merk en de winkel, waarbij high-end boetieks doorgaans standaardprijzen hanteren.
Gran Canaria is weliswaar onderdeel van Spanje, maar hanteert haar eigen belastingtarieven en dus ook een eigen BTW tarief op producten en diensten. Hierdoor zijn vooral kleding, schoenen, parfum, cosmetica en accessoires zijn een stuk voordeliger dan bij ons!
Maspalomas
Hier, in het uiterste zuiden van Gran Canaria, vind je namelijk de mooiste plek van het eiland, het uitgestrekte duinlandschap van Maspalomas. Dit unieke natuurgebied, Las Dunas de Maspalomas, strekt zich uit tot aan de Atlantische Oceaan.
Prijzen van eten en drinken:
Hoofdgerechten in een normaal restaurant liggen ongeveer tussen de 6 en 12 euro.
Gran Canaria, ook wel bekend als het 'miniatuurcontinent', staat bekend om zijn opvallende contrasten. Op één dag kunnen we genieten van prachtige stranden omgeven door duinen en toppen beklimmen die bedekt zijn met Canarische pijnboombossen, waarvan het groen scherp afsteekt tegen de donkere vulkanische aarde .