Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat?
Het grootste teken van genegenheid dat een paard je kan geven is zijn vertrouwen. Dat merk je aan zijn ontspannen en kalme houding. Het paard zal zijn welzijn, dit gevoel van veiligheid, uitdrukken door u in vrijheid te volgen, met het hoofd naar beneden en de oren ontspannen.
Paarden die elkaar begroeten, zullen vaak gaan flemen. Ze trekken dan de bovenlip op, zodat hun geurklieren de geur van de ander goed op kunnen vangen.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
“Je gelooft het niet, maar hij hinnikte toen hij me zag. Hij herinnerde mij,” aldus Neeson in een interview met de New York Post. van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Meestal "kop aan kont"
Als je twee of meer paarden bij elkaar hebt staan, heb je het ze vast weleens zien doen. Meestal staan ze hoofd aan staart of hoofd aan schouder en ze trekken er vaak een heel geconcentreerd gezicht bij. De meest gegroomde plekken zijn elkaars hals, manen, schoft, schouder, borst, romp of staart.
Het is heel simpel: ga zitten op een stoel, of op een boomstronk en doe niets. Geniet gewoon van de omgeving: van het zicht, van de geluiden rondom jou, van de zon die brandt op je huid of de wind die door je haren streelt. Het is de bedoeling dat je gewoon samen bent met je paard in dezelfde weide of paddock.
Het kusje geven is een leuk trucje,en ook snel aan te leren. Deze manier van kusje geven is dat jou paard met zijn snuit tegen jou aan gaat, en zijn lip op beurt. Aanleren: [ LET OP ] Bij het aanleren is het belangrijk dat je paard niet hapering is.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Want door hun gevoeligheid laten sommige paarden niet toe dat het hoofd aangeraakt wordt. Of ze laten het wel toe, maar ze zijn gespannen en kunnen er - nog - niet van genieten. Ze proberen je aanraking te ontwijken door het hoofd van je weg, omhoog of omlaag te bewegen of door zelf weg te stappen.
Tip 1: Benader je paard dan niet recht op zijn hoofd, maar loop steeds via een omtrekkende beweging naar zijn schouder en zodra je paard heel even ontspant: 'beloon' hem dan daarvoor door weer een stukje van hem weg te gaan, zodat voor hem de druk afneemt. Daarna herneem je je poging om hem te benaderen.
Je kunt het eigendom het beste aantonen met een koopovereenkomst. Die is uitgebreider en geeft meer bewijs dan enkel een factuur. Alle afspraken liggen vast op schrift en met deze overeenkomst kun je dus onbetwist aantonen dat het paard jouw eigendom is.
Paarden hebben een uitstekend langetermijngeheugen. Dat blijkt uit Frans onderzoek van de National Institute for Agricultural Research in Tours. Volgens onderzoeker Lea Lansade heeft dat zowel voor- als nadelen.
Onderzoek heeft in de afgelopen jaren aangetoond dat paarden erg goed zijn in het herkennen van en het reageren op het humeur en emoties van de mens. Ze zijn in staat om connecties te maken tussen stemgeluid, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen.
Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen. Hierdoor zijn paarden perfect voor de groei van persoonlijke ontwikkeling, aangezien ze als een spiegel werken.
Paarden kunnen heel goed in de verte kijken, maar door de stand van hun ogen kunnen ze niet pal onder hun neus kijken. Dankzij hun tastharen kunnen ze ook voorkomen dat ze zich ergens tegen stoten en er een wondje ontstaat aan hun hoofd.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Naast training heeft ook voeding een belangrijke rol bij het ontspannen van je paard. Zo staat haver er bijvoorbeeld om bekend paarden 'heet' te maken. Daarnaast worden paarden vaak gespannen als ze (veel) krachtvoer krijgen. Gespannen paarden hebben baat bij een vetrijk rantsoen.
Het paard schrikt vaak van dingen die de ruiter helemaal niet heeft gezien. Na het schrikken is hard wegrennen de meest natuurlijke reactie. Door de bouw van het oog is het overlappingsgebied van beide ogen is veel kleiner dan dat van de mens, waardoor het paard nauwelijks diepte kan zien.