Natuurlijk drinken de Portugezen hier graag een glaasje Port of een van de andere lokale drankjes bij. Dit kan in Lissabon uitstekend op één van de vele terrasjes. Restaurants gaan pas rond 19.00 uur open voor het diner. Ook deze maaltijd is erg uitgebreid en de meeste restaurants zijn dan ook open tot middernacht.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de "prato do dia" al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht.
Goedkoop eten, drinken in Lissabon
In Portugal zijn de kosten voor overnachting en verblijf veel lager dan in Nederland. Een kopje espresso kost bijvoorbeeld maar 70 cent. Over het algemeen is eten in een restaurant in Lissabon ongeveer 30% goedkoper dan thuis.
Nee, Lissabon is niet duur. Het prijsniveau ligt op alle vlakken lager dan in Nederland. Op sommige vlakken (zoals transport) vind ik Lissabon zelfs enorm goedkoop. Maar in het algemeen vind ik Lissabon als bestemming niet overdreven goedkoop.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Waar Nederlanders meestal erg toekomstgericht denken, zijn Portugezen vooral gericht op het verleden. Ook dat zie je terug in de familie, waar opa's en oma's veel meer te zeggen hebben dan in Nederland.
Halverwege volgend jaar kan men in Portugal alleen nog thuis of op straat roken. De regering heeft vorige maand een nieuwe wet aangenomen die roken op het werk, in de vrije tijd en in openbare gelegenheden verbiedt. In scholen, hotels, sportkantines, bars, restaurants en discotheken mag dan niet meer worden gerookt.
De Portugezen genieten van een drankje in de zon en drinken vaak bier uit kleine flesjes genaamd 'garrafas', of bier van de tap, bekend als 'imperial' of 'fino'.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden om naar Portugal te reizen. Meer informatie over de coronamaatregelen in Portugal vindt u op de website Visit Portugal (informatie in het Engels).
Siësta: Je verwacht misschien dat de siësta uit Spanje afkomstig is, maar niets is minder waar: Portugal is de bakermat van de siësta. Tussen 12 en 15 uur sluiten de winkels en gaan de meeste Portugezen naar huis om samen met de familie uitgebreid te lunchen en socializen.
Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.
Wat kost een TukTuk in Lissabon? Een uurtje met een TukTuk kost je normaal gesproken tussen de €45-70.