Rabarber delen en vermeerderen
Na enkele jaren kan je je rabarber vermeerderen via deling en zo je planten een verjongingskuur geven. Het ideale moment om dit te doen, is in de herfst, wanneer de bladeren al geel kleuren. Zo ga je te werk : Graaf je rabarberplant uit te grond.
Rabarber stelt weinig eisen. Hij wil een lichte standplaats in halfschaduw, weg van de volle middagzon. Zeer donkere plaatsen zijn niet geschikt als standplaats, omdat de stengels dun blijven en ongewoon hoog uitsteken. Noemenswaardige opbrengsten dan zijn nauwelijks te verwachten.
Rabarber wordt zo'n 5 centimeter onder het maaiveld geplant zodat de knoppen nog zichtbaar zitten boven de grond. Elke plant moet in een goed bemeste kuil geplant worden met een diameter van 60 centimeter. De plantafstand onderling bedraagt minimaal 1 meter.
Rabarber planten of uitplanten kan buiten van april tot november. Je kunt rabarber gemakkelijk zelf zaaien en hetzelfde jaar nog oogsten. Omdat het een meerjarige plant is kies je bij het uitplanten een definitieve plek uit waar de plant nog jaren kan blijven staan.
De plant moet namelijk weer herstellen om verder te kunnen groeien. Gemiddeld groeien er zo'n 20 stelen aan een rabarberplant, in een goed seizoen kunnen die 3 keer geoogst worden.
Rabarber planten
De grond is dan nog warm van de najaarszon en bovendien is rabarber winterhard. Je kunt dan het voorjaar erop waarschijnlijk al oogsten.
Vanaf de late zomer begint rabarber zich terug te trekken en in winterrust te gaan. Snoeien is niet nodig, want de oude bladeren sterven af en vergaan in de winter. Winterbescherming is meestal niet nodig vanwege de uitzonderlijke vorstbestendigheid.
Bemesten en onderhouden van rabarberplanten
Tijdens de winter kan je de rabarberplanten bemesten met compost of stalmest. Zorg er steeds voor dat het hart van de plant vrijblijft. De voedingsstoffen zullen geleidelijk aan in de grond sijpelen. Ook na de oogst in juli kan je de rabarberplanten bemesten.
Dan hebben we nog een reden om de rabarber na 21 juni niet meer te oogsten. Na deze datum gaat de rabarberplant zich namelijk voorzichtig klaarmaken voor de koude winter en de nieuwe oogst later in het jaar.
Ja.Rabarber is winterhard en kan dus overwinteren.
Voor gezonde mensen is dit geen probleem, want je zou er al kilo's moeten van eten om een teveel aan oxaalzuur binnen te krijgen. Kinderen en senioren eten best niet meer dan tweemaal in de week rabarber. Mensen met reuma, jicht, artritis of nierstenen eten er beter ook niet teveel van. Bij twijfel, raadpleeg uw arts.
Rabarber is een meerjarige plant, het blad en de stengels sterven af in de winter, maar in de vroege lente loopt de plant weer uit. Geef de rabarberplant in de winter een goede laag compost of goed verteerde stalmest.
Ze worden bevrucht door de wind en gebruikt als snijbloem. Hun bloeitijd is vanaf de lente tot en met de zomer en de kleuren variëren van rood, geel tot wit. Wanneer je rabarber plant voor de groenteteelt verwijder je de bloeistengels. Zo voorkom je dat de plant uitgeput wordt.
De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden. Bij het afsnijden kan het resterende stuk rotten en zo zelfs de hele plant aantasten.
Zoals je hebt kunnen lezen bevat rabarber calcium, wat bijdraagt aan het behoud van sterke botten.Daarnaast bevat rabarber ook een vitamine die een positief effect heeft op je botgezondheid, namelijk vitamine K.
فيسبوك Wist je dat je rabarber rauw kunt eten, net als selderij? in dunne reepjes en meng deze door je salade.
Je kunt rabarber zowel rauw als gekookt invriezen, maar als je het rauw invriest bestaat de kans dat de kleur niet mooi blijft. Om de kleur te behouden kun je de rabarber kort blancheren (i.p.v. koken).
Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet onrijp.Door bewaren zullen ze ook niet rood worden.
Dus je kunt vanaf 21 juni met een gerust hart rabarber blijven eten. Sommige rassen ontwikkelen bloemknoppen, de vorming hiervan is sterk afhankelijk van het ras, het land en het klimaat waar de plant staat. De bloemknoppen worden ook wel in een jong stadium geoogst en als delicatesse gegeten.
“Vaak hebben we 1-2 weken in september geen kwalitatief hoogwaardig product om te oogsten, maar voor de rest van het jaar wel. Van half april tot half september is dit rabarber van de vollegrond en vanaf oktober uit de kassen en bedekte teelt.”
Rabarber is een vaste plant en blijft dus jaren op dezelfde plek staan. De plant zal in de loop der tijd flink groeien waarbij ook het wortelstelsel vrij groot wordt. Dit maakt verplaatsen lastig dus denk goed na over de plek waar je de rabarber plant. De plant heeft tenminste een vierkante meter ruimte nodig.
Rabarber voortrekken
Door het afdekken wordt het warmer onder de pot wat de groei bevordert en de rabarber zoeter maakt. Het voortrekken put de plant wel uit dus doe dit niet te lang, na ongeveer een maand is de plant goed aan de groei en kan de pot er vanaf.
Net als bessen, amandelen, spinazie en bieten? Dan doe je er goed aan wat kalk aan je rabarber toe te voegen. 1 lepeltje pure kalk (calciumcarbonaat) in de vorm van gereinigde krijtpoeder is al voldoende om het oxaalzuur in rabarber te stabiliseren. Het heeft geen bijsmaak maar maakt de rabarber wel lichter van kleur.