Laten we beginnen bij de Fransen, want daar komt immers de 'French kiss', oftewel de tongzoen, vandaan. We zouden dus kunnen zeggen dat Fransen erg gepassioneerd zijn – ook omdat ze iedereen standaard begroeten met drie kussen op de wang. In sommige steden wordt er zelfs vier keer gekust.
De Fransen zeggen niet alleen 'Salut'. Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar. 's Morgens op de werkvloer geven collega's elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar 's avonds opnieuw de hand te schudden.
Het is gebruikelijk dat Fransen elkaar als begroeting op de wang kussen. Dit is NIET acceptabel in een professionele context, hoewel sommige artistieke beroepen een wat lossere gedragscode hebben.
In Frankrijk is het woord 'galocher' opgenomen in het woordenboek als het officiële woord voor 'French kissing', oftewel tongzoenen. Tot op heden hadden de Fransen geen officieel woord voor de kus en gebruikten ze veelal de Engelse term 'french kissing'.
Bonjour is de meest gebruikelijke manier om iemand in het Frans te begroeten, maar je kan ook kiezen voor andere opties: Bonjour. Salut. Bon matin (goedemorgen).
Het Franse kussen is een kort gestroomlijnd kussen dat ruimte geeft voor het ledengebied. Het zogenoemde bruggen van een zadel is bij een Frans kussen niet meer aan de orde. Het Keilkussen is het kussen waar de sentrix standaard mee uitgevoerd wordt.
Salut – Doei
Naast 'hoi' kan 'salut' ook 'doei' betekenen in het Frans.
Je kunt als uitgangspunt nemen dat het in Frankrijk gebruikelijk is dat mensen elkaar als begroeting op de wang kussen. Word je tijdens een informele gebeurtenis aan iemand voorgesteld? Dan begroet je iemand met 'la bise'.
De woorden hebben nagenoeg dezelfde betekenis, en kunnen vaak zonder bezwaar door elkaar worden gebruikt. Een zoen duurt vaak wel iets langer dan een kus. Vroeger had zoen de voorkeur in de Randstad, en kus in andere delen van Nederland en in Vlaanderen.
De originele Franse kus
La Bise is de kus op de wangen die wordt gedaan bij het begroeten van een goede vriend, naast familielid of familielid. Het is een manier om iemand te begroeten die je al kent in de Franse cultuur.
Volgens het onderzoek komt dit doordat maaltijden voor de Fransen een belangrijk deel zijn van het sociale leven. Ze eten graag gezamenlijk en nuttigen tijdens maaltijden ongeveer 90 procent van hun calorieën.
Franse Revolutie als keerpunt
De Franse Revolutie (1789) zorgde voor de standaardisering van het rechts rijden op het Europese continent. In de tijd die aan de revolutie voorafging, had de aristocratie en hogere burgerij het 'privilege' om links te lopen/rijden, terwijl de plattelandsbevolking rechts moest lopen.
De Schorpioen is de beste kusser van iedereen. Als zij je willen, dan willen ze je ook écht. En dat is te zien aan hun manier van zoenen. Bovendien zoent dit sterrenbeeld niet zomaar met Jan en alleman.
Bouw de spanning op
Neem je tijd en bouw de spanning naar de zoen op. Maak oogcontact, kom af en toe dichterbij en gebruik kleine aanrakingen in je voordeel. Timing is everything, dus haast je niet en probeer te genieten van de seconden waarbij jullie elkaars adem kunnen voelen. Kriebels gegarandeerd.
Een chocozoen bestaat uit een dunne koepel van chocolade of cacaofantasie gevuld met gezoet eiwitschuim waarbij een dunne wafel de bodem vormt. Het gebakje staat onder uiteenlopende aanduidingen bekend, waaronder zoen en in Vlaanderen mellowcake, zie het kopje Naam.
'Bekken' of 'muilen': het zijn maar enkele dierlijke synoniemen voor een tongzoen.
XOXOXO betekent 'veel liefs'. De X'en staan voor kussen en de O's voor omhelzingen. XOXO en XOXOXO zijn in appberichten en in de sociale media gangbaar als slotgroet, vergelijkbaar met 'dikke kus en veel liefs! '
De eenvoudigste begroeting is Bonjour, wat Hallo of Goedendag betekent. Je kunt Bonjour in bijna alle situaties gebruiken, dus onthoud dit woord goed! Je kunt het woord Salut gebruiken bij een informele begroeting.
Ga je meer naar het Zuiden dan zie je dat Spanjaarden en Portugezen elkaar twee kussen geven. Fransen geven ook twee kussen, maar Parijzenaars geven er soms zelfs vier.
Hoe vaak Fransen elkaar zoenen hangt van de streek af. De Parijzenaren zweren bij 2, maar buiten de hoofdstad kan het aantal kussen bij een begroeting sterk verschillen. Wie rekent op gezelligheid tijdens de vakantie kan alvast kijken hoe het zit met de lokale zoenetiquette.
Het gaat er vooral om dat je anders leert luisteren… Je hebt vast geleerd hoe de Franse taal moet worden uitgesproken, en daarna ontdekt dat het in de praktijk heel anders is: Fransen slikken letters in. Ze verbinden woorden met elkaar waardoor het klinkt als een totaal nieuw woord.
In mode, kunst, filosofie, en omgangsvormen. Vandaar dat men zich nog altijd het middelpunt van Europa noemt. Er waren Franse schrijvers en filosofen die hun stempel drukten op de denkwijze in Europa. Het Frans werd tot ver na de tweede oorlog beschouwd als dé omgangstaal binnen Europa.