Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan zie je dat in je meterkast beide stroommeters in werking zijn. Dan betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik 's nachts). Het daltarief is lager omdat 's nachts stroom goedkoper is.
Verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief
Je kunt kiezen voor een energietarief dat 24 uur per dag hetzelfde is. Dat is enkeltarief. Bij een dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief. Dit heet het piektarief. 's Nachts en in het weekend geldt een lager tarief.
Indien je veel stroom in de nachturen verbruikt, door bijvoorbeeld de wasmachine en droger 's nachts aan te zetten, kan het in je voordeel werken om een dubbele meter in huis te hebben. Indien je overdag veel stroom gebruikt, is een enkele meter een betere keuze.
Hoe kan u achterhalen welk telsysteem u hebt? Hebt u een analoge meter, dan kan u dit op de meter controleren: u ziet één (enkelvoudig) of twee (dag/nacht) rijen met bewegende cijfers. Ook op uw jaarlijkse afrekeningsfactuur vindt u deze info terug.
Gebruik je 's nachts meer energie dan overdag? Dan is het verstandig om dubbel tarief te hebben. Dit kan alleen als je een slimme meter hebt. Verbruik je overdag meer dan 's nachts, dan kun je bij veel energieleveranciers toch kiezen voor een enkel tarief.
Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).
Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast hebt hangen? Op de pagina De meter en uw meterkast kunt u opzoeken welke meter u in de meterkast hebt hangen en kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.
Heb jij dagstroom of nachtstroom? Maak jij gebruik van dagstroom en nachtstroom of betaal jij 'enkel tarief'? Om hierachter te komen, neem je simpelweg een kijkje in je meterkast. Als je elektriciteitsmeter twee meters heeft, maak je waarschijnlijk gebruik van dubbel tarief.
Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Met een enkele meter betaal je voor elektriciteit de hele dag hetzelfde tarief. Met een dubbele meter hanteert je energieleverancier een piek- en daltarief (ook wel dag- en nachttarief genoemd). Dat houdt in dat je 's nachts voor elektriciteit iets minder betaalt dan het standaardtarief en overdag iets meer.
Het verschil tussen dag- en nachtstroom zit in het tarief. Het tarief voor nachtstroom is namelijk lager dan het tarief voor dagstroom. Hoog en laag tarief dus. Als je vooral 's avonds of 's nachts energie verbruikt, kan dag- en nachtstroom dus gunstig voor jou zijn.
Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.
Bij enkeltarief betaal je één tarief voor alle stroom die je verbruikt. Bij dubbeltarief betaal je twee verschillende tarieven: het daltarief en het normaaltarief. Dan kost de stroom die je 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen verbruikt, minder dan tijdens de overige uren.
In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik. Daarnaast worden de netkosten vanaf dan grotendeels aangerekend via een capaciteitstarief (kW).
Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
Andere termen voor dag- en nachtstroom zijn piek- en daluren of enkel- en dubbeltarief. De nachtstroom gaat in om 23.00 uur en loopt door tot 07.00 uur.
Als je kijkt op de rekening van je energieleverancier zie je waarschijnlijk iets staan als 'dubbeltarief', 'T2' of 'enkeltarief'. Dubbel tarief, ook wel T2 genoemd, betekent dat je 's nachts, in de weekenden en op feestdagen minder voor energie betaalt.
Neem contact op met de klantenservice van Liander. Zij kunnen u vertellen wat voor meter bij u geregistreerd is. Zodra u weet wat voor meter u precies heeft, kunt u een handleiding van uw slimme meter downloaden.
Met de slimme meter kunt u uw verbruik inzien via apps op uw smartphone. Er zijn diverse onafhankelijke aanbieders van apps die u kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in uw verbruik. Kijk op energieverbruiksmanagers.nl en zoek de app die het beste past bij uw situatie.
Vanaf januari 2012 is de plaatsing van de zogenaamde slimme meter gestart. Een slimme meter is een digitale energiemeter voor gas en elektriciteit waarvan de meterstand op afstand uitleesbaar is. De slimme meter wordt vanaf 1 januari standaard geplaatst in alle nieuwbouw.
Het nachttarief/daltarief geldt ook in het weekend. Dus als je dan de was doet betaal je inderdaad minder elektriciteit. Voorbeeld van een meter die een dag- en nachttarief meet! Het tegenovergestelde van het dubbeltarief is het enkeltarief, dat ook wel continutarief wordt genoemd.
Met een dubbele meter is het mogelijk om tegen twee tarieven stroom af te nemen van je energieleverancier. Het hoge tarief betaal je overdag. Het lagere tarief betaal je 's avonds en 's nachts (vaak tussen 21:00u of 23:00u en 07:00u), in het weekend en tijdens feestdagen. Dit worden ook wel de daluren genoemd.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.