Wanneer een kaars brandt, produceert deze warmte. Wanneer deze twee hittebronnen te dicht bij elkaar staan kunnen kaarsen gaan smelten of kromtrekken.
Huishoudkaarsen en cilinderkaarsen van goede kwaliteit druipen niet. Dat heeft het grote voordeel dat tafels of het tafelkleed niet vuil worden. Er is niets zo vervelend als na een feest, kaarsvet van het tafelkleed te moeten schrapen of strijken.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Elke willekeurige onderzetter die niet doorlatend is. Een gehaakt kleedje is dus niet zo'n goed plan, maar een mooi dienblad of sierbord gaat uitstekend. Ook zijn er leuke pannenonderzetters die voor dit doel geschikt zijn.
Probleem 4: De kaars wil niet uit de mal
Dit kun je verhelpen door de mal eerst in te vetten met olijfolie of siliconen spray, let op gebruik niet teveel want dit kan juist weer witte vlekken veroorzaken!
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Wees niet te zuinig, want dan ruik je de kaars straks niet. Op 100 gram wax heb je 3 tot 10 ml geurolie nodig.
Ze hebben een rustigere vlam dan paraffine kaarsen
Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is 'knetteren' dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Kaarsvet is een mengsel. Er zitten meerdere soorten vet doorheen. En soms kleur- en geurstoffen. Het smeltpunt is dan niet één temperatuur, maar bijvoorbeeld tussen de 42 en 55 graden.
De meest eenvoudige manier is ongetwijfeld het potje een paar uurtjes in de diepvries zetten. Je zult zien dat het kaarsvet zal krimpen, zodat je het makkelijk uit het potje kunt halen. Komt het er niet vanzelf uit, dan kun je de restjes kaarsvet onderaan in je potje met een simpel mes in stukken snijden.
Na een aantal uren is het kaarsvet voldoende afgekoeld en stevig.
O.a. Paraffine, ( ook wel kaarsvet, gietwas of dompelwas genoemd) Stearine, Bijenwas, Geurolie, Kleurstoffen, Kaarslont (pitten) Gietmallen, Siliconen mallen en materiaal, Decoratie als Versierwas (foto) transfers papier materialen en nog veel meer.
Als je sojawas, bijenwas of paraffinewas gebruikt, dan kun je de was smelten in een heetwaterbad of de magnetron, de kleur en geur van je keus toevoegen en alles in een pot gieten om af te koelen.
Extra tip: Je kunt de kaarsvet vlek vloeibaar maken door er met een föhn overheen te gaan. Wanneer het kaarsvet vloeibaar is, kun je het makkelijk opruimen.
Per waxinelichtje heb je 15 gram soja- of koolzaadwas nodig. Meet de hoeveelheid was af voor het aantal waxinelichtjes en doe dit in de glazen maatbeker. Je kunt de sojawas smelten in de magnetron of je zet de glazen maatbeker in een pan met heet water op het gasfornuis en laat de sojawas smelten (au bain marie).
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Zo kan een kaars met allerlei synthetische ingrediënten wel jaren meegaan, terwijl een kaars gemaakt van natuurlijke producten een stuk sneller over de datum gaat. Toch raadt Kathy LaVanier, CEO van Renegade Candles aan Real Simple aan om je kaars binnen twaalf tot zestien maanden na aankoop aan te steken.
Deze natuurlijke soy-stearine kaarsen maak ik in kleine hoeveelheden allemaal met de hand en voorzie ze van een cedar houten lont die tijdens het branden een subtiel "knetterend" geluidje geeft. Dat maakt deze kaars zo leuk en uniek. De duurzame geurkaarsen bestaan uit de beste ingrediënten met liefde voor de natuur.
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.