Voel je een zenuwachtig gevoel opkomen, dan kun je ter afleiding iets van die lijst gaan doen. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om je beter te voelen. Je vindt ze in boeken, op cd's en dvd's en op internet. Ook ademhalingsoefeningen maken dat je je minder gestrest voelt.
Nervositeit is een te sterke emotie om af te kunnen wenden. Je kunt hem niet breken, blijkt uit onderzoek… Maar wel (om)buigen!
Bij aanhoudende angstklachten raden we je ten eerste aan om met je huisarts en/of een psycholoog te spreken. Daarnaast kunnen meditatie (bijvoorbeeld mindfulness, een bodyscan of shikantaza-meditatie) en yoga je helpen te ontspannen. En gelukkig is er in de keuken genoeg te vinden om je geest en lichaam te kalmeren.
Vaak zijn mensen zich niet (meer) bewust dat ze voortdurend gespannen zijn. Hoe ervaar jij dat? Voelt je lichaam wat stijf, heb je vaak maagpijn of rugklachten of sta je vaak moe op? Dit kan te koppelen zijn aan stress.
Wat is een opgejaagd gevoel? Bij een 'opgejaagd gevoel' hoort een gevoel van rusteloosheid, spanning en stress, nerveus zijn en het gevoel dat je veel te veel moet doen in veel te korte tijd. Zo'n gevoel hebben we allemaal wel eens. Het gaat vanzelf weer over en kan op zich ook helemaal geen kwaad.
Het belangrijkste verschijnsel van de gegeneraliseerde angststoornis is dat u continue klachten van angst en zenuwachtigheid heeft, zonder dat er voor u een duidelijke aanleiding is. U heeft dagelijks een gevoel van opgejaagdheid, gespannenheid en/of rusteloosheid.
Innerlijke onrust betekent gebrek aan rust. Het is een soort onvrede, een gevoel van onbehagen, ontevredenheid misschien. Het geeft spanning, maar ja waarover? Ben je onrustig over de toekomst?
Nervositeit kan veel verschillende oorzaken hebben. Hoofdoorzaken van nervositeit zijn: het te druk hebben, het opkroppen van gevoelens en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook problemen in relaties of op het werk kunnen spanningen veroorzaken. Niet alle spanningen zijn te vermijden.
Neem je rust
Zet op tijd je trein stil. Als je lichaam een opgejaagd gevoel aangeeft, is het vaak al te laat. Tijd om te reflecteren op jezelf: heb je de afgelopen tijd wel rustig(er) aan gedaan? Heb je je ontspanning en rust genomen?
Met burn-out klachten bedoelen wetenschappers: mentale vermoeidheid, psychische klachten, minder motivatie en verminderd functioneren als gevolg van te lang, te veel stress. Burn-outklachten noemden we vroeger stressklachten. Het zijn klachten die toenemen als de stress voortduurt.
Bewegen, schudden, trillen en ademen
Bewegen en trillen helpen bij het ontladen van opgebouwde stress en verdriet. Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Iedereen voelt zich wel eens slecht, dat is geen reden tot ongerustheid. Maar houdt dit gevoel lang aan en kom je er maar niet achter waar het vandaan komt, is het verstandig hulp te zoeken, je hoeft het niet alleen te doen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.