Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.
Om hout te beschermen, zul je het moeten impregneren of gronden. Alleen zo kan je vermijden dat vocht in je hout kan binnendringen. Afhankelijk van het type hout en de gewenste uitstraling kan je een passende bescherming bieden. Je kan hout beschermen met houtolie of houtwas.
Onbehandeld hout dat in aanraking komt met vocht zal het vocht opnemen en als het daarna in een droge omgeving komt te staan zal het water afgeven. Hierdoor kan het hout gaan krimpen en uitzetten. Wanneer hout langdurig in aanraking komt kan het gaan vlekken en schimmelen.
Hout als grondstof heeft een aartsvijand: water. Niet alleen regen en vocht bederven het uiterlijk van hout, maar bevorderen ook blauwe vlek schimmel, andere schimmels en insecten aanvallen – wat kan leiden tot onherstelbare schade van het hout.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee.
Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen. Kijk daarbij wel naar wat je precies wilt beschermen.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
De manier om te voorkomen dat hout wordt beschadigd, zonder verf of lak is, is door een hout sealer te gebruiken. De op olie gebaseerde producten hydrateren het hout en beschermen het tegen vocht.
Om te weten welk houtsoort geschikt is voor buiten, is het goed om te weten dat vocht de grootste bedreiging is van hout. Vocht creëert de ideale omstandigheden voor schimmels om het hout aan te tasten, oftewel te ontbinden. Dit noemen we ook wel houtrot.
Het impregneren van hout kun je doen wanneer je zelf wil, mits het hout droog is. Zorg dus van tevoren dat je het hout goed schoonmaakt en ontdoet van zand, zaagsel en ander vuil. Wanneer het hout weer schoon en droog is kun je het gewenste hout impregneren.
Meng het met een beetje water en houd de volgende regel aan: voor één deel azijn gebruik je twee delen water. Doop vervolgens een (echte) kurk of een watje in het mengsel en wrijf de vlek er goed mee in. Pak dan een licht sopje en neem de tafel of de vloer ermee af.
Houtrot is het gevolg van een te hoog vochtpercentage en de daardoor groeiende schimmelvorming. Wees gerust, hout gaat niet onmiddellijk rotten. Pas nadat het hout voor een langere periode vochtig is geweest kan houtrot ontstaan.
Lariks- of Douglas hout
Het hout is duurzaam, sterk en watervast. Voor de meeste toepassingen hoef je Lariks- of Douglas hout niet te behandelen, alleen als er delen van het hout de grond in gaan raden we dit wel aan. In de loop van de tijd zal het hout wel vergrijzen. Om dit tegen te gaan kun je het hout beitsen.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Houtsoorten voor buiten
In veel van deze buiten toepassingen is Douglas hout een goede keuze, omdat dit zelfs onbehandeld een lange levensduur heeft en relatief goed bestand is tegen vocht. Douglas planken hebben een levensduur van ca. 15 jaar onbehandeld voor schuttingplanken, gevelbekleding en boeidelen.
Houtrot ontstaat doordat vocht kan indringen in het houtwerk. Het hout kan door het ingedrongen vocht gaan schimmelen wat uiteindelijk leidt tot het rotten van het hout. De schimmels vreten zich vervolgens een weg door het hout en kan daar in het ergste geval onherstelbare schade aanrichten.
Heb je toch houtrot gevonden in het houtoppervlak? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te stoppen, zodat het met houtrot getroffen hout herstelt kan worden. Het rotte hout is vaak donkerder en zachter dan de rest van het hout. Dit rotte hout kun je uithakken met een krabber, zaag of wegfrezen.
Het impregneert en versterkt het door houtrot aangetaste hout. Hierdoor heb je een stevigere ondergrond om je reparatie op aan te brengen. Deze stevige ondergrond zorgt er ook voor dat het vulmiddel beter zal hechten aan het hout. Hierdoor wordt de reparatie nog duurzamer.
Heb je houten meubels in huis? Probeer ze eens schoon te maken met een beetje olijfolie. Meng twee delen olijfolie met één deel azijn of citroensap en wrijf dit met een zachte doek over het hout. Zo goed als nieuw!
Een dekkende beits heeft sowieso een betere bescherming dan transparante beits. Het grote voordeel is dat de bescherming van beits over het algemeen net wat beter is dan olie. Echter is het ook zo dat de laag vaak beter zichtbaar is dan bij de olie. De structuur kan in sommige gevallen iets meer verloren gaan.
Vochtregulerende beits
Beits trekt in het hout en brengt in sommige gevallen ook nog een beschermlaagje aan. De beits blokkeert het water niet volledig, maar zorgt er enkel voor dat er niet te veel vocht in het hout trekt. Hout neemt van nature namelijk water op. Dit kan zorgen voor schimmel en houtrot.