Vliesbehang. Het kenmerk van vliesbehang is dat het een vlieslaag heeft, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort neemt geen vocht op zodat het niet krimpt wanneer je er lijm op smeert. Nog meer voordelen die we kunnen noemen; vliesbehang is stevig, scheurt niet snel, is prima afwasbaar en moeilijk ontvlambaar.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Vliesbehang is verkrijgbaar in verschillende diktes: Standaard (150 gr): de populairste keuze. Werkt scheurtjes en oneffenheden weg en blijft makkelijk in gebruik. Dik behang (180 gr): vooral nuttig bij het renoveren van probleemmuren met veel scheuren en naden.
-Glasvezelbehang wordt vooral gebruikt op slechte muren. Het behang kan scheuren en gaten wegwerken. Het behang is stevig en scheurt niet. -Vliesbehang wordt in de kant en klaar bedrukte variant heel veel toegepast in normale omstandigheden.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Vliesbehang verwijderen is heel gemakkelijk! U trekt het vliesbehang eenvoudig - strook voor strook - droog van de wand! Afstomen is niet nodig, u hoeft het behang niet voor te weken en er blijven nauwelijks stukjes vast zitten. Over de glasvlies-ondergrond die achterblijft kunt u simpel weer opnieuw behangen.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Nadelen van vliesbehang
Als u kiest voor vlies behang houd u er dan rekening mee dat u hier niet overheen kan laten stucen!!! Het behang zal gaan opblazen en het nieuwe stucwerk zal los komen te zitten.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Lichtere soorten vliesbehang kunnen transparant zijn, waardoor je je muur erdoor ziet. Vermijd je liever het zicht van cementplekken, bijwerkplekken van muurvuller en dergelijke? Gebruik dan een dikker vliesbehang of voorzie je muur van een laagje muurverf voor je het dunne vliesbehang aanbrengt.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Er zijn twee soorten effen vliesbehang: een stevige - maar iets stuggere soort - en een soepele, gemakkelijk verwerkbare variant. Welke soort je het best kunt gebruiken, hangt af van de ondergrond.
Het is relatief eenvoudig aan te brengen. Voor kinderkamers adviseren wij Uncoated = vlies. Vinylbehang is wat steviger met een licht relief. Het heeft een wat dikkere laag en is beter afneembaar.
De dikte wordt aangegeven in aantal grams. De dikte is afhankelijk of u verschillende hoeken moet behangen en of u een zuigende ondergrond heeft. Hoe dikker het behang hoe minder zuiging. Bij een sterk zuigende ondergrond adviseren wij minimaal 180 gram.
Vliesbehang, ook wel snelbehang genoemd, is een behang met een papieren of vinyl toplaag. De rug van het behang is van "vlies". Het draagt ook de naam snelbehang omdat het op een muur kan worden aangebracht zonder dat het moet ingelijmd worden of zonder enige wachttijd.
De muur behangen met vliesbehang is niet erg lastig. Het fijne is ook dat je de banen nog wat kunt schuiven zodra je deze op de muur hebt geplakt. Pas als de lijm helemaal is opgedroogd is dit niet meer mogelijk. Daarbij is het erg handig dat er geen lijm op de banen zelf gesmeerd hoeft te worden.
Behangen met vliesbehang? Dat is een handige en snelle manier om jouw muren extra sfeer te geven. Het voordeel van vliesbehang is dat je alleen de muur met vliesbehanglijm hoeft in te smeren en direct vanaf de rol kunt behangen. Je hebt dus geen behangtafel meer nodig.
Je hoeft de rollen of vlakken vliesbehang namelijk niet in te smeren met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Je kunt behanglijm voor vliesbehang gewoon op de muur aanbrengen!
Vliespapier verwijderen kan heel eenvoudig door het baan voor baan van de muur te trekken. Je hoeft geen speciale technieken of een stoomapparaat te gebruiken. Door met een plamuurmes voorzichtig achter een hoekje te steken kun je een beginnetje maken en vervolgens zo de hele baan in een keer van de muur trekken.
Glasvezelbehang is niet alleen veel moeilijker te bevestigen dan renovatievlies, maar bovendien reageren veel mensen allergisch op dit behang. Bovendien is glasvezel ook zeer ongezond voor het milieu. Gezien dit oudere behang ook heel wat meer verf opneemt dan renovlies, is het vaak ook niet de goedkoopste oplossing.
Dit vinylbehang is te herkennen aan dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Er kunnen verschillende patronen gemaakt worden voor dit type behang (zelfs een sierpleister effect) welke dit zijn ligt aan de schuimmethode die is gebruikt. Het gewone schuimvinyl kan ook worden gebruikt als vinylbehang.