Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
De vacht van een paard beschermt hen tegen winterse omstandigheden. Een paard kan veel beter tegen kou dan tegen warmte. Paarden met koude omstandigheden buiten, is dus niet iets waar u zich direct zorgen over hoeft te maken.” Ze roepen ook op om te kijken naar de algehele conditie van het paard.
Een goede wintervacht heeft een isolerende werking en zorgt ervoor dat gezonde paarden het bij ongeveer -8⁰C niet koud hebben.
Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend.” Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
In het voorjaar zijn de temperaturen vaak aan de hoge kant, maar toch wil je jouw paard graag beschermen tegen de regen. Om er voor te zorgen dat hij niet nat regent, maar het ook niet te warm krijgt, kun je kiezen voor een regendeken zonder vulling.
De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt. Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.
De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger: Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
70% van deze warmte wordt afgevoerd door het verdampen van warmte. De rest wordt via de longen afgevoerd tijdens het in en uitademen. Paarden kunnen tot wel 15 liter zweet per uur produceren tijdens intensieve inspanning en zo zelfs 60 liter per dag verliezen.
Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden. Frisse stallen bevorderen het reguleren van de lichaamstemperatuur en daardoor de weerstand en de gezondheid. Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Help, geen schaduw!
Schuilmogelijkheden helpen ook tegen de vliegen. Wanneer je paard alleen overdag buiten staat, is het ook aan te raden om hem nu juist 's nachts buiten te zetten en overdag binnen. Ze hebben dan minder last van de warmte en de vliegen/dazen.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Met een dikkere deken heeft een ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt. Andere factoren zoals leeftijd, conditie en ras kunnen ook meespelen in de dekenkeuze.
Dit deken sluit je voor je zadel met een klittenband sluiting. Het deken heeft een uitsparing voor het zadel en is zo gevormd dat er voldoende plek is voor je been. Maar het beste van dit deken is het materiaal. Het uitrijdeken is gemaakt van ons bekende heavy fleece materiaal.
Geschoren paarden zijn logischerwijs hun isolerende laag kwijt en hebben zeker een deken nodig. Kan je paard een hele dag buiten lopen of is het op stal dezelfde temperatuur als buiten, dan zal je paard zelf een natuurlijke isolatielaag aanmaken.
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
Kun je een paard in de zomer scheren? Ja, dat is mogelijk. In feite doen sommige mensen dit om zich te ontdoen van extra gewicht en ook om het paard koel en comfortabel te houden. Bovendien voorkomt het oververhitting in de zomermaanden.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Emotioneel afgestemd
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Spiegelen met paarden is de ideale manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Paarden zijn puur, zonder oordeel en gaan direct naar de kern. Zo krijg je snel inzicht in jezelf. Een paard spiegelt namelijk jouw gedrag, maar ook jouw energie en gevoel.