Het Huis Oranje-Nassau stamt af van de Ottoonse lijn, de groothertogelijke familie van Luxemburg van de Walramse lijn. Keizer Karel V wil voorkomen dat door vererving de bezittingen van de Nassaus in Nederland en Duitsland in handen van één persoon, Willem van Oranje, komen.
Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (Den Haag, 7 december 2003) is de kroonprinses van het Koninkrijk der Nederlanden en het oudste kind uit het huwelijk van koning Willem-Alexander der Nederlanden en koningin Máxima.
Koning Willem-Alexander en zijn broers
Zijn persoonlijke titel 'Prins van Oranje-Nassau' met de aanspreektitel Koninklijke Hoogheid heeft hij behouden. Hij is ook 'Jonkheer van Amsberg' gebleven. Daarnaast heeft hij de erfelijke titel 'Graaf van Oranje-Nassau' gekregen.
Ze bezoekt het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.
De functie van hofdame is, net als die van kamerheer en grootmeesteres, een onbezoldigde honoraire functie, zij ontvangen dus geen salaris.
Een hofdame is een vrouwelijke functionaris aan een koninklijk of feodaal hof die een koningin, prinses of een hooggeplaatste adellijke vrouw bijstaat.
De bijna 300 medewerkers van de DKH werken in Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn en Baarn. Bij zijn inhuldiging definieerde de Koning de rol van het staatshoofd in het Koninkrijk der Nederlanden als samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend.
(Hassan) Outaklla benoemd tot Persoonlijk Adviseur van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima. De heer Outaklla volgt in deze functie ir. A.T. (Bram) Gille MPA op, die per 18 februari 2019 is gestart als plaatsvervangend Algemeen Secretaris van Zijne Majesteit de Koning.
De grootmeester heeft de leiding over de gehele Dienst van het Koninklijk Huis en is tevens het hoofd van de hofhouding. De grootmeester adviseert en vertegenwoordigt de Koning, Koningin Máxima en andere leden van het Koninklijk Huis, ook in contacten met buitenlandse hoven en ambassadeurs.
De adjudant-generaal coördineert de veiligheidsaspecten rondom het Koninklijk Huis, coördineert het militair ceremonieel aan het hof en onderhoudt de (niet-politieke) contacten tussen het hof en het ministerie van Defensie.
Lijn van troonopvolging
Als zij niet beschikbaar zijn, komen Prins Constantijn en vervolgens zijn kinderen, Gravin Eloise, Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore in aanmerking.
Adelheid Emma Wilhelmina Theresia Prinses van Waldeck en Pyrmont wordt op 2 augustus 1858 in Arolsen geboren als dochter van Vorst Georg Victor en Prinses Helena van Nassau.
Wilhelmina stemde toe en Emma was opnieuw de beoogde regentes van 1909 tot aan de staatsrechtelijke meerderjarigheid van prinses Juliana in 1927. Emma overleed op 20 maart 1934 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.
Het Koninkrijk der Nederlanden ontstaat in de 19e eeuw. De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).
Eloise Sophie Beatrix Laurence ("Elo(lo)") gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg (Den Haag, 8 juni 2002) is het oudste kind uit het huwelijk van prins Constantijn der Nederlanden en Laurentien Brinkhorst.
Het gezin woont in Den Haag.
Prinses Laurentien en Prins Constantijn hebben drie kinderen. Op 8 juni 2002 werd dochter Eloise geboren, op 21 maart 2004 zoon Claus-Casimir en op 3 juni 2006 de tweede dochter Leonore. Het gezin woont in Den Haag.
Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en postadres voor het Koninklijk Huis.
In januari 2019 verhuisde zij met haar ouders Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en haar twee zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
Het Koninkrijk der Nederlanden ontstaat in de 19e eeuw. De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).
Wanneer 30 april op een zondag viel, werd Koninginnedag één dag verschoven. Tot 1980 werd hij dan op maandag 1 mei (de Dag van de Arbeid) gevierd. Sinds 1980 worden Koninginnedag en Koningsdag in zulke gevallen een dag vervroegd, dus naar de zaterdag. Dit was voor het eerst het geval in 1989.
Het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 was een door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groots opgezette belegering van de door onder Spaans gezag staande stad 's-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
De moeder van Farnese, Margaretha van Parma, was ook al landvoogdes geweest, van 1559-1567. Farnese was een uitstekend strateeg en had een plan bedacht om de Vlaamse en Brabantse steden af te sluiten van hun exportgebied. Dit wilde hij bereiken door de kustgebieden en de Scheldemonding te veroveren.
Antwerpen was al bewoond van in de steentijd en groeide in de 15e eeuw van een kleine nederzetting uit tot de grootste stad in de Nederlanden met een van de grootste havens ter wereld.