Hoe weet ik of mijn kat besmet is met wormen? Door middel van ontlastingsonderzoek is een wormbesmetting vast te stellen. Wormen kan je soms aantreffen in het braaksel of in de ontlasting, maar het is een misvatting dat je de wormen altijd met het blote oog in de ontlasting kan zien, dit is meestal niet het geval!
Symptomen van wormen bij de kat
Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
Mensen kunnen een mens-specifieke lintworm krijgen door het eten van besmet vlees dat niet goed is bereid. Ook kunnen lintwormen van een kat of hond op de mens worden overgebracht als we bijvoorbeeld een geïnfecteerde vlo binnenkrijgen, al is dat zeer ongebruikelijk.
Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar. Het advies voor volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) is afhankelijk van de omgeving waarin uw kat leeft.
De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
Katten worden niet altijd ziek van wormen. De eigenaar zal bijna nooit direct een wormbesmetting kunnen waarnemen. Toch kan uw kat besmet zijn met wormen. Wanneer uw kat braakt, diarree heeft of zelfs wormen uit poept dan is de wormbesmetting zo groot dat direct handelen noodzakelijk is.
Alhoewel binnenkatten in vergelijking met buitenkatten een kleiner risico lopen om zich met wormen te besmetten, kan dit wel degelijke gebeuren. Ze besmetten zich dan met wormeieren die ongemerkt met schoenen en tassen het huis zijn binnengekomen.
Hoe vaak je je kat het beste kunt ontwormen hangt af van een aantal factoren: de leeftijd, activiteiten en leefomgeving. Gemiddeld is dit voor een volwassen kat 4x per jaar. Heb je een kitten dan moet je vaker ontwormen, aangezien kittens al via de moedermelk besmet worden met wormen.
Je dient het toe door het in de nek van je kitten te druppelen. Probeer de druppels zoveel mogelijk op de huid te druppelen. De meeste druppels zijn geschikt voor kittens vanaf 8 weken oud, of zwaarder dan 0,5 kilogram. Ontwormen kan makkelijk en snel gaan als je er wat handigheid in gekregen hebt.
De meest voorkomende wormen bij de kat zijn de spoelworm (ook wel rondworm genoemd) en de lintworm. Beide wormen leven in het maagdarmkanaal.
Elke maand ontvlooien
Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Het advies is om kittens vanaf 3 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen (dus 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder gedronken hebben). Daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Je kunt je kitten ontwormen met Beaphar Milquestra wormtabletten kleine kat/kitten.
Ze leven in de dunne darm, zijn geelwit tot roze van kleur en rond van vorm. Spoelwormen kunnen van enkele centimeters tot wel achttien centimeter lang worden. U ziet de wormen vrijwel nooit in de ontlasting, maar soms wel in het braaksel. Als de wormen ingedroogd zijn, zien ze eruit als opgerolde elastiekjes.
Ontworm uw kitten elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna dient uw kat zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden. Ontwormen kan het beste gebeuren met een tabletje of orale pasta. Wanneer u uw kitten dit vroeg aanleert, gaat dit meestal zeer goed.
Soms kunnen buik- en darmklachten en diarree ontstaan. Mensen kunnen ook besmet raken met lintwormen, waarbij bepaalde soorten ook zeer ernstige ziekteverschijnselen kunnen geven. Je kunt de lintwormeitjes soms uit de anus van de kat zien kruipen, deze lijken op rijstkorrels. Een erg vies gezicht wanneer dit gebeurt.
Lintworm via vlooien
De meest voorkomende lintworm bij de hond en kat is Dipylidium Caninum. De hond of kat besmet zich door het doorslikken van een besmette vlo. Deze lintworm komt ook bij de mens voor (vooral kinderen). Een worm wordt in 3 weken volwassen en is dan 20 tot 80 cm lang.
Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen. Wormen kunnen ook gezondheidsklachten geven bij de mens. Het is daarom belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Veel ontworming behandelingen hebben geen blijvende werking. Het medicijn wordt opgenomen in de darmen; het doodt de aanwezige wormen, maar zodra het medicijn is uitgescheiden door het lichaam is er geen werking meer.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.