Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren.Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Ons grondwater is van nature schoon. Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers. Zuurstof en opgelost ijzer vormen vlokken die uit het water worden gefilterd door een zandfilter waarna het zuivere drinkwater het net in wordt gepompt.
Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
De handigste manier van water zuiveren is natuurlijk water koken in een pannetje op een gasbrander, die je daarom tijdens een survivaltrip indien mogelijk bij je moet hebben. Probeer het water uit een zo helder mogelijke bron te halen. Daarna kook je het ongeveer twee minuten.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
Een kraanwater filter monteer je direct aan de kraan. Meestal is dat de kraan in de keuken. De kraanwater filter is opgebouwd uit verschillende lagen met stoffen als zeoliet-erts, calciumsulfaat en kool. Deze stoffen filteren onder andere chloor, schadelijke bacteriën en andere onzuiverheden uit het kraanwater.
Er zijn verschillende merken voor de waterzuiveraars voor thuis en off grid. Het merk met de beste reputatie (en dat is niet voor niets) is Berkey. Ook EVA en Aqualine doen het erg goed.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Van zout naar zoet
Het zout verwijderen uit zeewater heet 'ontzilting'. Eerst wordt het zeewater gekookt. Als het zeewater lang genoeg gekookt wordt, blijft al het zout op de bodem achter terwijl het zoete water verdampt. Deze waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld.
De meest bekende basis edelstenen om edelsteenwater mee te maken is een mix van drie kwartsen, namelijk: Amethist, Bergkristal en Rozenkwarts. Ook wel de Gouden Driehoek genoemd. Maar ook Tijgeroog en Citrien zijn bijvoorbeeld kristallen waar je edelsteenwater mee kunt maken.
Wat kost een waterzuiveraar of waterfilter? Je koopt al een waterfiltersysteem vanaf 189 euro oplopend tot 259 voor de meest luxe versie. Hiermee kun je dan duurzaam en overal in je huis schoon drinkwater gebruiken. Buiten de eenmalige aanschaf van de water filter heb je ook de accessoires voor deze waterfilters.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Het antwoord hierop is over het algemeen: nee, dit water kun je beter niet drinken. Zorg ervoor dat je drinkwater uit de kraan of een bron drinkt, want dat is een stuk veiliger. Van het water wat je in de bergen tegenkomt kun je namelijk ziek worden, want er kunnen bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten.
De enige manieren om meer drinkbaar water beschikbaar te maken, is door ontzouting en hergebruik. In regio's waar grondwater en oppervlaktewater schaars zijn, wordt al heel lang zeewater ontzout. Koeweit bijvoorbeeld haalt al zijn drinkwater uit zeewater.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.