Om te voorkomen dat uw aardappel scheuten krijgt luidt ons advies om de aardappelen altijd op een koele en donkere plek te bewaren, zoals een schuur of kelder. Denk bij de aankoop van aardappelen ook altijd vooruit naar wat u gaat maken in de toekomst.
Uitlopers (of scheuten) ontstaan wanneer je een aardappel te lang of te warm bewaart. Als je aardappel uitlopers heeft, hoef je die niet meteen weg te gooien.
Voor een goede kiemrust is het belangrijk uw product koel en droog te bewaren. De streeftemperatuur voor tafelaardappelen is <5°C, voor fritesaardappelen is dit <7°C. Een droog product zorgt er daarnaast voor dat de kiemremmingsmiddelen een optimale werking hebben.
Plaats ze op een koele, donkere, goed verluchte en droge plaats (bvb. een kelder of berging), tussen 7 en 10°C is ideaal. Heb je geen koele kelder of berging, dan kan de koelkast (de groentelade) een alternatief zijn. Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Als de uitlopers niet al te lang zijn kan je proberen ze voorzichtig te poten en de uitlopers niet te beschadigen maar vaak breken ze dan alsnog af. Heb je echt hele lange uitlopers van 7 cm +, dan zou ik ze gewoon afbreken en de aardappel zonder de uitlopers uitplanten.
aardappelen houden van een losse grond. In een losse grond kunnen aardappelen ook goed groeien zonder misvormingen. Wanneer je grond goed luchtig gemaakt is kun je greppels maken. Je afstand tussen de greppels is uiteraard ook de afstand van je rijen.
Algemeen voorschrift is dat in Nederland slechts 1 keer in 3 jaar (1:3) op hetzelfde perceel aardappelen geteeld mogen worden (geen teelt van aardappelen in de 2 voorafgaande jaren).
Bewaar aardappelen bij voorkeur op een droge, donkere en koele plek. Als je op een te lichte plek bewaart, ontstaat de giftige stof solanine en worden ze groen.
Vroeger was het gebruikelijk om aardappels in de kelder te bewaren. Tegenwoordig hebben weinig woningen nog een dergelijke koele opbergruimte en worden aardappels vaak op een te warme en soms ook te lichte plaats bewaard. Het gevolg is dat ze al na enkele weken slap worden als gevolg van vochtverlies.
Waar bewaar je je aardappelen? Bewaren in de kelder blijft het best, een plaatsje in een koele schuur komt op de tweede plek. Sjef gebruikt voor de opslag opvouwbare boodschappenkratten, omdat er lucht bij de knollen moet kunnen blijven komen. “Luchtdicht afgesloten aardappelen kunnen gaan rotten.
In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is 'sterker'. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel 'sterker'.
Door ze tweemaal te koken, verdwijnen niet alleen de vitamine C, maar ook andere waardevolle voedingsstoffen. De beste manier is ze goed te spoelen, water aan de kook te brengen en ze pas dan in het water te leggen om ze verder te garen. Dezelfde methode geldt voor geschilde aardappelen.
Vergeet ook geen zout toe te voegen aan het water: dat doet wonderen voor de smaak van je aardappelen. Staan ze eenmaal in opgewarmd of gekookt water met zout op het vuur, zet dan een deksel met gaatjes op de pan en laat ze op zacht vuur koken.
Met een zogenaamde spudgun schiet je een pieper zonder problemen een paar honderd meter ver. Maar spudguns zijn ook zeer gevaarlijk. Vandaar dat de wetgever ze beschouwt als verboden wapentuig. Twee Bergse jongemannen van 20 en 21 en een 19-jarige vrouw uit Halsteren kunnen daar van getuigen.
Je zou ook een aardappel uit de supermarkt kunnen gebruiken maar deze zijn meestal behandeld met een product waardoor ze niet snel kiemen en dus ook geen grote plant zullen geven. Om een aardappel voor te kiemen zet je ze in kiembakjes of eierdozen met het stompe eind, waar de ogen zitten, omhoog.
Houten boxen waarin je behandelde aardappelen bewaarde gooi je dus beter weg. Professioneel is er al geëxperimenteerd met alternatieven zoals muntolie en ethyleen. Die zijn niet voor de particulier beschikbaar. De boer en handelaar bewaren aardappelen vooral koel, luchtig en donker, en dat doe je best ook.
De ideale bewaartemperatuur ligt namelijk tussen 4 en 10 graden. Maar omdat niet iedereen een kelder heeft, kun je ze ook in de schuur zetten. Bewaar je ze in de keukenkast, of in de buurt van de verwarming en dus op kamertemperatuur dan gaan de aardappelen snel achteruit.
Uien en aardappelen zijn geen goede vrienden van elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van de aardappelen, waardoor ze sneller bederven. Uien nemen daarentegen snel het vocht op uit de aardappelen, waardoor deze eerder gaat rotten. Kortom, bewaar de ui en de aardappel nóóit naast elkaar.
Warme temperaturen zijn ook niet geschikt. Bij een te hoge temperatuur zal de aardappel snel uitdrogen. De ideale bewaartemperatuur voor een aardappel ligt tussen de 4 en 10 graden, met als perfecte temperatuur een constante van 7 graden Celsius.
Aardappelen niet in de koelkast
Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers. Ook kunnen aardappelen niet goed tegen het vocht in een koelkast. Daar kunnen ze van gaan rotten.
Op aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats.
Wil je grotere aardappels, dan oogst je pas als de plant geel wordt en afsterft: bij vroege aardappels is dat rond eind juni, bij latere in juli of augustus. Aardappels oogsten: altijd leuk! Pas op dat je bij het oogsten de aardappels niet beschadigt want dan kun je ze niet meer bewaren.
Aardappel water geven
Geef om de dag ongeveer 2 tot 3 liter water. Pas als dat nodig is de hoeveelheid een klein beetje aan. Als de bodem nog erg vochtig is dan kun je het water geven een keer overslaan. Kijk dan morgen nog eens naar de grond van je aardappelplant.
Er zijn echter ook jaren dat de aardappels pas laat geoogst kunnen worden, bijvoorbeeld bij veel regenval. Het is dan te nat om met de trekker en de aardappelrooier op het land te komen. Het risico is dat je met de machines vast komt te zitten. Toch is er wel een richtlijn wanneer aardappels te oogsten zijn.