Knip de blaadjes af en was deze in de gootsteen met koud water. Gebruik een slacentrifuge om de salieblaadjes te drogen.Zet uw voedseldroger aan, op 35 graden en droog de salie gedurende 12 uur. Laat de salieblaadjes afkoelen en bewaar de gedroogde salie in een schone pot.
Bewaren. Bewaar salie op een donkere plaats in water of in plastic verpakt in de koelkast. Daar is het enkele dagen houdbaar. Je kunt een salieplant in een pot of in de volle grond zetten.
Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees. Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Saliethee heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam. Salie bevat namelijk heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, K, B6 en calcium en ijzer. Een kop saliethee geeft dan ook een boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee.
Salie als geneeskrachtig kruid
De volgende opsomming leert ons dat Salie een belangrijk kruid is voor wie de geneeskrachtige werking hiervan wil leren kennen; Werkt tegen nachtelijk zweten tijdens de overgang, snel werkende schildklier en nervositeit. Werkt tegen ontstekingen en infecties. Bevordert de spijsvertering.
Alles over salie branden
De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.
Salie Oogsten
Oogsten kan je de hele zomer van juni tot september. Heb je maar enkele blaadjes nodig dan kan je die voorzichtig van de plant trekken. Terwijl je bezig bent kan je ook even uitkijken naar dorre of vergeelde blaadjes. Deze mag je ook verwijderen.
Zet uw voedseldroger aan, op 35 graden en droog de salie gedurende 12 uur. Laat de salieblaadjes afkoelen en bewaar de gedroogde salie in een schone pot. De salieblaadjes bevatten rijkelijk etherische olie, waaronder kamfer, looi- en bitterstoffen en het slijmoplossende saponine.
Verse salie kun je nog 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren, maar niet in een gesloten plastic zak. Dus uit het plastic halen. Ingevroren salie kun je ongeveer twaalf maanden in de vriezer bewaren.
Salie is heel lekker in tal van gerechten. Je kunt de blaadjes meekoken of meebakken. Italiaanser eten dan pasta met 'burro e salvia' (boter en salie) kan bijna niet. Deze salie helpt goed tegen vermoeidheid.
Uit veel onderzoeken blijkt dat salie een heilzame werking heeft. Het kruid brengt je vetprofiel in balans, zorgt ervoor dat je voedsel beter verteert, werkt kalmerend en zuiverend op de luchtwegen, zorgt voor een frisse adem en heeft een goede invloed op de werking van je geheugen.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
In principe is het zuiveren van je huis met salie gewoon veilig. Wel is het handig om het nodige in het achterhoofd te houden. Blijf bijvoorbeeld altijd aanwezig bij het reinigen. Als je kleine stukjes salie op de grond ziet vallen, maak ze dan meteen uit.
Er wordt zonder een echte reden sneller ruzie gemaakt; Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Twee kopjes salie thee per dag zijn al voldoende om te merken wat salie met je lichaam doet. Rustgevende saliethee is bij ons als losse thee te koop, en je hebt het heel snel in huis.
Salie etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemen en bladeren van de Salvia officinalis plant. Dit is een kleine struik die bloeit met paarse bloemetjes. De etherische olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een kruidige geur.
Nog minder bekend is dat je de bloemen van de struik kunt eten. En als je het aandurft om die een keer als ingrediënt ergens voor te gebruiken: je mag kiezen uit de eetbare salie bloem met een fruitige smaak of een iets meer kruidige variant. Eten mag (en kan), maar het is ook een echte aandachttrekker op het bord.
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van salie op opvliegers bij 71 vrouwen na de overgang. De ene groep kreeg dagelijks een supplement met 280 mg salie voor 8 weken en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). De vrouwen die salie kregen hadden na 8 weken minder last van opvliegers dan de placebogroep.
Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.