Steunkousen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Dat geldt ook voor preventieve steunkousen, die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen.
Klasse 2 : Deze compressiekousen geven een matige druk bij een oppervlakkig afvoersysteem van vocht en afvalstoffen.
Het dragen van compressiekousen gedurende een langere tijd kan klachten zoals spataderen of opgezwollen voeten en enkels verminderen. Over het algemeen is het dragen van steunkousen klasse 2 het beste bij spataderen.
Je kunt steunkousen onderverdelen in 4 verschillende drukklassen. Steunkousen die verlichting geven bij lichte problemen vallen in drukklasse 1 en worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Therapeutische elastische kousen vallen in drukklassen 2, 3 en 4.
Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.
Draag de kous van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Nooit gedurende de nacht. Ervaart u klachten als vocht, verkleuring of pijn? Draag dan dagelijks de steunkous, ook al is uw 'termijn' voorbij, dat helpt om grotere problemen op langere termijn te voorkomen.
Bij steunkousen wordt de maat bepaald aan de hand van de schoenmaat. Bij compressiekousen wordt de maat bepaald aan de hand van bepaalde meetpunten op het been. Het is belangrijk dat de kous op de juiste plaatsen druk geeft. De maatopname gebeurt best 's morgens, als het been nog niet gezwollen is.
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor steunkousen met open teen. Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.
De Medi Night Crème is een speciale verzorgingscrème voor gebruikers van therapeutische elastische kousen. De crème verzacht, kalmeert en verzorgt uw huid en zorgt voor ontspanning van de benen tijdens de nacht. Het ondersteunt de normale vochtbalans en versnelt het herstel van uw huid.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Het tijdig vervangen van je steunkousen is erg belangrijk. De gemiddelde gebruiksduur van steunkousen is een jaar. Oude steunkousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe steunkousen voelen strakker aan om het been, omdat ze optimaal op druk zijn.
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
De kuitomvang meet je door met een meetlint de omtrek van jouw kuit op de grootste plek te meten. De combinatie van deze twee afmetingen zal de juiste maat steunkous in kaart brengen. Zit je tussen twee maten in? Gebruik dan jouw kuitomvang als leidende maat, deze is het belangrijkst.
Bij Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen. Ziekenhuizen kunnen kiezen bij het betalen voor "Afterpay zakelijk". Wij leveren dan eerst de goederen in vertrouwen en uw organisatie kan de factuur achteraf betalen.
Het verschil zit in de verschillende drukklassen die op de kousen van toepassing zijn. De druk die een kous op de ledematen uitoefent wordt gespecificeerd als de compressiewaarde en wordt onderverdeeld in klassen. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk wordt uitgeoefend door de kousen.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Veel staan, langdurig zitten en weinig bewegen kunnen klachten in uw benen veroorzaken. De kuitspierpomp, die een belangrijke rol speelt bij de afvoer van bloed en afvalstoffen, wordt dan te weinig gebruikt. De druk in de bloedvaten neemt toe, waardoor ze wijder worden.
De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen. Spoel na het wassen de steunkousen goed uit. Zo blijven de kousen het langst mooi en behouden ze langer hun werking.
Heb ik een verwijzing nodig voor het aanmeten van steunkousen? Als je in aanmerking komt voor vergoeding, zoals hierboven beschreven, is het noodzakelijk om een verwijsbrief of aanvraagformulier van de arts te hebben.
De steunkousen lijken op gewone kousen. Verkrijgbaar in 70 en 140 denier. Hoe hoger de denier, hoe hoger de steun.
Elastische kousen tijdens een behandeling
Als het gebruik van de elastische kousen tijdelijk is, als onderdeel van een behandeling, valt het hulpmiddel onder de geneeskundige zorg. Bijvoorbeeld bij nabehandeling van het verwijderen van spataderen.
Het voordeel van steunkousen
minder kans op (nieuwe) spataderen. minder last van vermoeide en/of jeukende benen. minder kans op (nieuwe) trombose. minder zwellingen door vochtophoping.