Wees je bewust van je eigenwaarde Niet noodzakelijk meer, maar zeker ook niet minder. Stop met jezelf als minderwaardig te zien en vertel jezelf wat voor een fantastisch iemand je bent. Kijk in de spiegel en zeg luidop wat je mooiste kwaliteiten zijn. Door ze te benoemen, word je je ervan bewust.
Als je wilt leren om bij jezelf te blijven, is het belangrijk dat je weet wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Daardoor ben je namelijk in staat om keuzes te maken die bij je passen. Hierbij is het belangrijk dat je luistert naar jouw gevoel en dat je daarop durft te vertrouwen.
Positief naar jezelf kijken, geeft je zelfvertrouwen en zorgt dat je taken juist beter aan kunt. Focus op de mooie dingen, zoals je ogen, je handen, je borsten of je haar.Vraag eventueel aan je partner, kinderen of vrienden of ze iets moois aan jou kunnen benoemen.
Door je regelmatig dankbaar te voelen kom je dichter bij wie je bent. Want door intens van je leven te genieten verdwijnt de neiging om jezelf te bewijzen, je anders voor te doen en te vragen om goedkeuring. Vraag je eens af: Wat gaat er allemaal goed in mijn leven?
Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf. Je kunt nauwelijks meer verwoorden waar je voor staat en waar je in gelooft. Je weet niet waar je heen wilt met je leven. Je twijfelt vaak en je bent ontevreden over jezelf.
Blijf een poosje bij dit gevoel op een vriendelijke, accepterende manier. In plaats van het te analyseren, zeg je simpelweg: hallo, ik weet dat je er bent. Laat een woord, zin of beeld opkomen vanuit dit gevoel. Het kan een eigenschap zijn, zoals strak, beklemmend, zwaar, springerig; maar ook een zin, of een beeld.
Als we onszelf in de spiegel bekijken, zien we een ander beeld dan wat anderen van ons zien. Het beeld van ons gezicht lijkt in de spiegel omgedraaid; dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Waarom we soms een leegte voelen is omdat onze (emotionele) behoeften en verlangens niet allemaal en altijd vervuld zijn. Op het moment dat dit niet vervuld is, ga je een (innerlijke) leegte voelen. Of er is sprake van een pijn of trigger, iets wat je mist. De leegte geeft dus een pijn of een gemis van iets aan.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
De betekenis van zelfliefde is eigenlijk heel simpel: lief zijn voor jezelf. Maar dat is iets anders dan eens in de zoveel tijd een gezichtsmasker en een warm bad. Echte zelfliefde ziet eruit als een dagelijkse check-in met jezelf, om te zorgen dat je oké bent en te voelen wat je nodig hebt. Check eens bij jezelf in.
Misschien mis je wel een stuk van jezelf of weet je zelf niet meer wie je écht bent. Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf.
Wanneer je jezelf hoort praten hoor je een heel andere stem, dan wanneer andere mensen jouw stem horen. Dat heeft ermee te maken dat het geluid dat we zelf produceren, wordt getransporteerd via de beenderen en niet via onze oren. Jijzelf ervaart je eigen stemtoon lager, dan hij in werkelijkheid is.